29.09.2012 09:33

Deli z drugimi:

Share

Kako promovirati Facebook aplikacije?

Sama Facebook aplikacija še ne pomeni pot do uspeha, zato bo potrebna tudi primerna promocija.
Sama Facebook aplikacija še ne pomeni pot do uspeha, zato bo potrebna tudi primerna promocija.

Potem ko ste se odločili, da ustvarite lastno Facebook aplikacijo, oz. so jo za vas ustvarili drugi, boste o njej morali obvestiti tudi širšo javnost. Pri tem je potrebno upoštevati dejstvo, da Facebook uporabniki dnevno prejmejo veliko prošenj za različne aplikacije, zato je precej malo aplikacij, ki jim uspe doseči zastavljene cilje. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj brezplačnih in plačljivih načinov, s pomočjo katerih bo vaša nova aplikacija zagotovo uspešna.

Facebook stran

Za začetek lahko vašo Facebook aplikacijo promovirate kar preko vaše Facebook strani. Pri tem ne pozabite na obstoječo bazo privržencev, ki bodo kot nalašč za širjenje glasu o novi pridobitvi. Odkrit dialog z vašimi strankami bo odpravil morebitne težave povezane z uporabo aplikacije, posledično pa se bo preko tega postopoma širil glas o vaših produktih. Priporočljivo je, da se na začetku zanesete na organsko rast uporabe, še-le kasneje pa se lahko poslužite tudi plačljivih oblik promocije. Seveda bo vse skupaj odvisno od časovnega roka, v katerem ste si zadali doseči zastavljene cilje. Kar se tiče vizualnih prilagoditev na vaši strani, je aplikacijo najbolje postaviti v prvo vrsto aplikacij, ki se nahajajo tik pod naslovno sliko. Prav tako je smotrno glede na podobo strani prilagoditi ikono aplikacije, ki naj bo toliko udarna, da bo privabila čim večje število uporabnikov.

Publish stream, Invite Friends in Share gumb

Ko bo aplikacijo namestilo določeno število uporabnikov, bodo ti z dejavnostmi znotraj aplikacije avtomatično širili glas med svojimi prijatelji. Uspeh tako imenovanega viralnega učinka bo v največji meri odvisen od tega kako je koncipirana sama aplikacija. Tukaj mislimo predvsem na različne funkcije, ki lahko v veliki meri pripomorejo k hitrejšemu širjenju glasu. Ena izmed takšnih je prav gotovo funkcija Publish stream, ki bo avtomatsko objavila določene rezultate dosežene v posamezni aplikaciji. Govora je o tako imenovanem multiplikativnem učinku, ki bo v veliki meri prispeval k viralnosti same aplikacije. Poleg tega, da aplikacije uporabnikom omogočajo skupno rabo svojih rezultatov, obstaja tudi Share opcija za skupno rabo celotne aplikacije. Te se največkrat poslužijo kar ustvarjalci aplikacije, saj je to najbolj enostavni način za promocijo aplikacije med lastnimi prijatelji. Ena izmed precej uporabnik funkcije je tudi invite friends (povabite prijatelje), ki je lahko precej uspešna tudi na področju apliakcij. Zgoraj omenjene funkcije lahko v aplikacijo implementiramo na različne načine, a to je tema, ki jo bomo obdelali kdaj drugič.

Facebook oglasi

Facebook oglasi so ena izmed najboljših oblik promocije, saj se prikazujejo neposredno na platformi, ki vodi do aplikacije. Na vaši strani lahko promovirate oglas s povezavo do vaše aplikacije, lahko pa prav tako ustvarite oglas, ki bo uporabnike pripeljal direktno do namestitve aplikacije. Pri proračunu za oglase ni posebnega recepta. Sodeč po naših izkušnjah je proračun najbolje prilagoditi potrebam določene kampanje, številu potencialnih uporabnikom, obstoječi bazi uporabnikom in številnim ostalim dejavnikom. Vaš Facebook aplikacija bo v nenehnem “bou” z ostalimi aplikacijami, zato bo konstanta promocija še kako pomembna. Pri tem je potrebno poudariti, da bodo v določenih prazničnih obdobjih, cene oglasov bistveno višje kot naprimer v času dopustov, ko tudi na spletu vlada pravo zatišje.

Promocija aplikacije preko ostalih družbenih omrežji

Pri promociji aplikacij ne smemo pozabiti tudi na ostala družbena omrežja. Veliko število uporabnikov Facebooka je namreč dejavnih tudi na ostalih omrežjih. Več družbenih omrežji kot prepletemo, več je možnosti za pridobivanje velike množice potencialnih uporabnikov. Poleg družabnih omrežji je znotraj aplikacije smotrno integrirati tudi generiranje povezave, katero lahko uporabnik pošlje prijateljem tudi preko elektronske pošte.

Spletne strani, TV oglasi, promocijski letali in plakati

Facebook aplikacije lahko promoviramo tudi preko spletnih strani, s pomočjo pasic ali sponzoriranih storitev. Spletne kanale je smotrno prav tako povezati z »offline« promocijskim potmi, kot so npr. tv oglasi, promocijski letaki in plakati. Dobra kombinacija je npr. promocijska koda, ki jo uporabniki dobijo z letakom in jo kasneje vpišejo znotraj aplikacije, s čemer avtomatsko sodelujejo v določeni nagradni igri. Če vam denar ne predstavlja ovire, potem je oglaševanje preko televizije vsekakor ena izmed učinkovitejših opcij. Na sledeči povezavi si lahko ogledate precej učinkovito Facebook kampanjo, ki je bila reklamirana tudi preko TV oglasa.

Zaključek?

Zelo mala verjetnost je, da boste ustvarili aplikacijo, katera za promocijo ne bo potrošila niti centa. Prav zaradi tega je pred samo marketinško kampanjo potrebno temeljito določiti cilje in namen aplikacije, s katero želimo doseči določene prodajne rezultate. Seveda pri ne obstajajo nikakršna zagotovila, da bodo številke v končni fazi enake kot pri načrtovanju, a če se zadeve lotimo dovolj profesionalno, potem bodo odstopanja zelo majhna.


Prijavi napako v članku