Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
15.06.2024 08:05

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno namestiti zaščitno steklo na telefon?

Uničil sem že kar nekaj zaščitnih stekel, kar ni ravno podatek, s katerim bi se lahko pohvalil. Padci so lahko za telefon hitro smrtonosni, paziti pa moram tudi na hišne ljubljenčke, ki pridno žvečijo vse, kar najdejo pred seboj.
Vsakomur se lahko zgodi, da bo telefon udaril ob rob mize ali pa mu bo padel na tla. Takrat lahko le upamo, da bo zaščita zdržala in bo zaslon ostal nepoškodovan. Potem pa nas čaka nerodno opravilo nanosa novega zaščitnega stekla.
Vsakomur se lahko zgodi, da bo telefon udaril ob rob mize ali pa mu bo padel na tla. Takrat lahko le upamo, da bo zaščita zdržala in bo zaslon ostal nepoškodovan. Potem pa nas čaka nerodno opravilo nanosa novega zaščitnega stekla.

Zasloni so doslej vedno ostali nedotaknjeni. Zaščitna stekla so torej dobro opravila svojo nalogo. Po vseh teh pripetljajih pa lahko rečem, da imam nekaj izkušenj z menjavo in namestitvijo zaščitnih stekel na različne telefone.

Večkrat pa sem že opazil, da imajo uporabniki pod stekli kar nekaj mehurčkov. Tudi meni na začetku to ni šlo od rok, še posebej na ukrivljenem zaslonu. Prebral in pregledal sem kar nekaj trikov, da sem prišel do končnega postopka, ki je relativno zanesljiv.

Moram poudariti, da imam izkušnje zgolj s kaljenimi stekli. Obstaja še kar nekaj drugih vrst zaščite, na primer PET/TPU plastika ali tekoča nano zaščita.

Najprej pa vprašanje, ali zaščitna stekla sploh potrebujemo?

Huawei uporablja Kunlun Glass, Honor je začel svoje najboljše telefone opremljati z zaščito, ki jo imenujejo NanoCrystal Shield, Samsung že od nekdaj uporablja goriljo zaščito, najnovejši Galaxy S24 Ultra ima Corning Gorilla Armor, iPhoni imajo Ceramic Shield (ki je tudi proizvod Corninga), Vivo telefoni, ko so bili še v Sloveniji, so prisegali na nemško zaščito Schott …

Z vsemi temi zaščitami se uporabniki lahko upravičeno sprašujemo, ali res potrebujemo dodatna zaščitna stekla. Proizvajalci trdijo, da njihovi telefoni lahko preživijo padec z enega metra ali celo več, praske in manjši udarci ne bi smeli vplivati na lepoto in delovanje telefona. Ali je nameščanje zaščitnih stekel le stara navada iz preteklosti, ko pametni telefoni še niso bili tako zanesljivi in odporni? Morda. Pametni telefoni so nedvomno postali bolj vzdržljivi. Omenjene zaščite ne ščitijo le zaslona, ampak vse pogosteje tudi hrbtno stran in tudi kamere. Seveda se ne morejo primerjati z vzdržljivostjo starejših telefonov, primer Nokie 3310, a to so bili drugi časi.

Izkušnje imam z uporabo telefona z in brez dodatnega zaščitnega stekla. Kar mi zaščitno steklo daje, je občutek mirnosti. Pri dolgoročni rabi zagotovo pomaga pri preprečevanju nastanka mikro prask in poškodb, pri padcih in udarcih pa ni nič narobe, da imamo med zaslonom in trdim predmetom dodaten zaščitni sloj. Kar lahko rečem je, da moj Huawei Mate 50 Pro zagotovo ne bi ostal brez posledic, ko je maček telefon zamenjal za igračo in s čekani preizkusil trdnost zaslona. Škoda je bila omejena zgolj na zaščitno steklo, ki sem ga lahko zamenjal v nekaj minutah. Vprašanje je, kaj bi se zgodilo brez te dodatne zaščite. V vsakem primeru pa se ne bi veselil popravila zaslona.

Če primerjam oba telefona, ki ju uporabljam vsak dan, je na telefonu z zaščitnim steklom opazno manj mikro prask in posledic bolj grobe rabe. Ko boste telefon prodajali, boste z zaščitnim steklom imeli večje možnosti, da boste lahko napisali, da je telefon res brez prask in vidnih znakov obrabe.

Telefon pred nanosom temeljito očistite, še bolje pa je, da nanos stekla opravite v “sterilnem” okolju. Foto: Image by freepik

Postopek namestitve zaščitnega stekla od začetka do konca

Nameščanja zaščitnega stekla se lotite v dobro osvetljenem prostoru, v katerem boste lažje opazili, ali se je na telefon ujel prah. Prav tako boste lažje poravnali steklo z robovi telefona. Pred tem dobro očistite površino, na kateri boste delali, zato da zmanjšate prisotnost prahu in ostalih delcev. Dober trik je, da greste v kopalnico, prižgete tuš, navijete temperaturo do konca in pustite, da vlaga in para ujameta prah. Počakajte, da se para razkadi in nato še enkrat počistite površino, na kateri boste nanašali steklo. Pred tem je pametno, da umijete še svoje roke in jih posušite s suho brisačo. Izogibajte se papirnatim brisačkam. Njihova vlakna se lahko hitro prenesejo na vaše roke in nato na zaslon telefona.

Sedaj se lahko lotite priprave telefona. Zaslon očistite z mokrim robčkom, ki ga običajno tudi prejmete ob nakupu zaščitnega stekla. Preverite, ali je slučajno na telefonu že kakšen zaščitni film ali folija. Nočemo kopičiti zaščitne sloje drugega na drugega, ker to lahko vpliva na odzivnost zaslona in čitalca prstnih odtisov pod zaslonom.

Bodite natančni in pozorni, da se prah ne bo ujel med zaslonom in steklom
Bodite natančni in pozorni, da se prah ne bo ujel med zaslonom in steklom

Potem uporabite suho krpo iz mikrovlaken, ki je prav tako v večini primerov priložena v paketu z zaščitnim steklom. Suho krpo iz mikrovlaken uporabljamo zato, ker za seboj ne pušča vlaken. Uporabite lahko tudi krpo iz mikrovlaken, ki jo uporabljate za čiščenje očal. Če boste med čiščenjem opazili kakšno mikro prasko, jo lahko poizkusite odstraniti z zobno pasto, mešanico zobne paste in jedilne sode ali pa polirno pasto. Ne vem, kako zanesljive so te rešitve, na spletu sem zasledil, da so nekaterim uspele zakriti praske, zagotovo pa ne delujejo pri globljih poškodbah.

Če opazite še kaj prahu, si lahko pomagate z lepilnim trakom.

Ko ste prepričani, da na zaslonu ni več prahu in ostale umazanije, je čas za namestitev zaščitnega stekla. Jaz to naredim tako, da imam zaščitno steklo v roki in tik nad zaslonom, tako da je med njima zelo malo prostora, kjer bi se lahko zadrževal prah. Stran z lepilom je razumljivo obrnjena navzdol. Odlepim plastičen sloj, da razkrijem lepilo, steklo držim ob strani in ga nežno postavim na zaslon telefona ter pazim na pravilno poravnavo. Običajno se orientiram po zarezi za sprednjo kamero. Preden spustim zaščitno steklo na zaslon, dvakrat preverim, da je steklo res poravnano z zaslonom. Popravljati napako kasneje je lahko zelo boleče.

Ko je steklo na zaslonu, s prstom (ali dvema) pritisnem na sredino zaslona ali pa s prstoma naredim poteg od zgoraj navzdol po sredini in počakam, da zračni mehurčki pobegnejo čez robove. Lahko se zgodi, da bo kakšen ustal ujet, takrat ga nežno spodbudim proti robovom. Uporabite lahko kar prste ali pa si pomagate s kakšnim ploskim predmetom. Lahko pa poizkusite tudi samo nežno dvigniti rob, ki je najbližji mehurčku. Pri tem bodite pozorni, da ne boste poškodovali stekla.

Imel sem tudi že primer, da osamljeni zračni mehurček nikakor ni želel zapustiti svojega mesta. Preden sem obupal in namestil novo steklo, sem telefon uporabljal 24-48 ur in težava se je odpravila sama.

Kaj pa, če ste na zaščitnem steklu opazili prah, potem ko ste ga že namestili? Ni še vse izgubljeno. Na prst si dajte lepilni trak, lepljiva stran naj bo obrnjena navzgor (in ne proti prstu). Nežno dvignite rob stekla, zdrsnite lepilni trak na zaslon, nanj spustite zaščitno steklo z delom, na katerem se nahaja prah, in ga potem spet nežno dvignite. Ni enostavno, uspeh tudi ni zagotovljen, lahko pa vseeno preizkusite.

Celoten postopek lahko uporabite tudi na tablicah, konzolah Nintendo Switch, Steam Deck in drugih napravah, ki jih radi dodatno zaščitimo.

Zaščitno steklo varuje zgolj sprednjo stran. Če boste želeli zaščititi robove in hrbtno stran, potem boste morali kupiti ovitek. Samsung, Honor in Apple so ga odstranili iz embalaže, zato ga boste pri njihovih telefonih morali kupiti posebej.

Kako je z ukrivljenimi zasloni? Nanos je malenkost težji, vendar potem, ko sem steklo samo položil na zaslon in s prstoma pritisnil oziroma potegnil čez sredino, mi je v 90 % primerih uspelo.

Kaj pa zložljivi telefoni? Zaščitno steklo se namesti le na zunanji zaslon. Obstajajo tudi zaščitna stekla za notranji zaslon, vendar se nanos ne priporoča, ker lahko ogrozi njegovo vzdržljivost.

Katero zaščito kupiti?

Ali boste kupili kaljeno steklo, plastiko, nano tekočino ali kaj drugega, je vaša odločitev. Uporabniki imajo bolj klavrne izkušnje z nano tekočino, plastična zaščita je manj opazna na zaslonu, na splošno pa je najbolj priljubljeno kaljeno steklo. Ali jih boste kupili v uradnih poslovalnicah v Sloveniji ali na Kitajskem, je tudi vaša odločitev. Preizkusil sem oboje in bil vedno zadovoljen. Argumenti proti kitajskim različicam se običajno nanašajo na to, da so manj kvalitetne in da vplivajo na odzivnost čitalca prstnih odtisov. Pri moji rabi ne eno in ne drugo nista bili težavi.

Našli boste tudi zaščitna stekla, kjer je priloženo plastično ohišje za lažjo namestitev. Nisem ga preizkusil, sodeč po videih deluje namestitev dokaj enostavno, ne morem pa reči, kakšen je odstotek uspešnih nanosov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več