Poslovne rešitve
25.03.2021 08:24
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako poskrbeti za zdravje kar med delom?

Kljub dostopu do različnih verodostojnih zdravstvenih raziskav še vedno zanemarjamo škodljiv vpliv dolgoročnega sedenja. Imamo dostop do enostavnih rešitev, ki pa se jih ne poslužujemo.
Zamenjajte navadni pisarniški stol z balansirnim stolom, ki spodbuja aktivno sedenje.
Zamenjajte navadni pisarniški stol z balansirnim stolom, ki spodbuja aktivno sedenje.

Sedeč način življenja ne vpliva samo na vaše sklepe in mišice. Prizadeti so tudi vaši organi in možgani, ki se občutno upočasnijo med sedenjem. Edina izjema je trebušna slinavka, ki ne upočasni, ampak vaše telo bombardira z inzulinom, kar privede do dodatnih zdravstvenih težav. Kaj lahko storite? Spremembo začnite pri svojih delovnih navadah in pisarniški opremi. Za začetek v delovnik vključite odmore, med katerimi boste aktivirali zaspane mišice. Zamenjajte navadni pisarniški stol z balansirnim stolom, ki spodbuja aktivno sedenje. Aktivno sedenje lahko dodatno dopolnite z električno nastavljivo pisalno mizo, s katero boste lahko opravljali delo v sede ali stoje.

Miza in stol sta zagotovo prvi rešitvi, ki vam padeta na misel. Pozabimo pa na dva ključna pripomočka, ki spodbujata zdravje in produktivnost: pisarniško kolo in tekalna steza.

Balansirni stol + električno nastavljiva miza = zdravje in produktivnost

Začnimo pri balansirnem stolu in aktivnem sedenju. Med najbolj škodljivimi učinki dolgoročnega sedenja spadajo izguba moči v mišicah, neupogljiva hrbtenica in nepravilna telesna drža, ki sčasoma privede do degeneracije diskov. Popoldansko gibanje zagotovo pomaga ublažiti škodo, a povprečno 1-urno gibanje ne more popraviti škode vsakodnevnega sedenja. Težavo morate zatreti v kali. Togo sedenje zamenjajte z aktivnim sedenjem na balansirnem stolu ACTON.

Premikajte svoje telo, ne da bi opazili napora. Z balansirnim stolom ACTON boste simulirali gibe, ki jih podzavestno izvajate med hojo in stanjem. Ne zavedate se, da sta hoja in stanje veliko bolj zapletena procesa kot si pa mislite. V razmiku nekaj minut večkrat zamenjate držo, kar pomeni, da podzavestno aktivirate različne skupine mišic. Enako storite z balansirnim stolom, razlika je le, da to lahko storite kar med delom. Stol ima okroglo, stabilno podlogo s podpornim stojalom, ki poskrbi za lažjo obliko vadbe. Z aktivnim sedenjem na tovrstnem stolu povečate krvni obtok, poskrbite za pravilno držo, kar posledično poveča vašo koncentracijo in produktivnost.

Zakaj pa bi se ustavili samo pri stolu? Strokovnjaki ugotavljajo, da bi morali pisarniško delo opravljati v stoje vsakih 30 minut. Za to potrebujete električno nastavljivo
pisalno mizo Nomad, s katero boste nadgradili svoj delovni prostor v funkcionalen in zdravju prijazen prostor. Elektronsko višinsko nastavljiva miza vam omogoča poljubno nastavljanje višine. S tem spodbujate izmenjavo sedenja in stanja, kar privede do boljšega počutja in večje učinkovitosti na delovnem mestu. Kompaktna zasnova iz trpežnega laminata in črno lakiranega okvirja je elegantna in hkrati primerna za večje ali manjše poslovne prostore ter domače pisarne.

Delajte in telovadite hkrati!

Delovne navade smo prevetrili z aktivnim sedenjem in delo v stoje z električno nastavljivo mizo. Lotimo pa se lahko tudi telovadbe s pisarniškim kolesom in tekalno stezo. S pisarniškim kolesom lahko preklapljate med sedenjem, stanjem in kolesarjenjem. Kaj pridobimo? Podobno kot pri aktivnem sedenju in delu v stoje, ima kolesarjenje podoben a toliko večji učinek. Poveča se nivo kisika v mišicah, ki odvečne glukozne celice spremenijo v energijo. S tem porabite več kalorij in izboljšate pretok krvi. Kolesarjenje sprošča hormonske celice dopamina, kar med delom pomeni boljšo koncentracijo in posledično boljšo produktivnost. Za pravilno uporabo kolesa je priporočljiva uporaba električno nastavljive mize.

Podobno velja tudi za tekaško stezo, s katero se odpravite na sprehod kar za vašo mizo. Upravljate jo lahko z daljinskim upravljalnikom ali pa s pomočjo senzorjev, ki hitrost prilagodijo vašemu tempu hoje. Ni vam potrebno podirati rekordov, da bi vaše telo imelo koristi. Dovolj je počasen tempo, s katerim boste zbudili zaspane mišice in povečali krvni obtok. Tekalna steza vas med samim delom ne bo motila, saj deluje skoraj neslišno. Po uporabi pa jo lahko enostavno zložite in postavite na primerno mesto.

Ne podcenjujte sedenja. Poskrbite za zdravje z aktivnim sedenjem, delom v stoje, kolesarjenjem ali hojo. Na spletni strani kataloska-prodaja.si imate na vso pisarniško opremo 3-letno garancijo, brezplačno dostavo in 14-dnevni rok za vračilo.

Vas zanima več iz te teme?
Balansirni stol Tekaška steza Pisarniško kolo

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več