Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
18.05.2024 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kako poskrbeti, da bo vaš dom med dopustom varen?

Razgrnili ste brisačo, se namazali s sončno kremo in še preden ste imeli možnost izklopiti možgane ter odmisliti službo in življenjske tegobe, vas je preplavila panika, ali ste izklopili pečico, zaklenili vrata in zaprli okna.

Oddaljeni ste več sto kilometrov, kaj zdaj? V tistem trenutku ne morete storiti veliko. Lahko na primer prosite soseda, da preveri stanje in pomiri vaše skrbi. Iz te lekcije pa se lahko marsikaj naučite. Naslednjič, ko se boste odpravili na daljši dopust, lahko poskrbite, da bo dom ob vaši odsotnosti veliko bolj varen.

Kaj lahko storite za njegovo varnost? Misel o dodatnem zapravljanju, potem ko ste v teh časih že tako morali plačati astronomsko ceno za stanovanje ali hišo, ni prav privlačna, a je v nekaterih primerih edina možnost. Na srečo obstajajo finančno razmeroma prijazne rešitve, s katerimi lahko zavarujete svoj dom in si prihranite številne sive lase.

Varnostne rešitve, kjer tehnologija in denar ne igrata pomembne vloge

Miselne igrice so lahko zelo močno orodje v našem varnostnem portfelju. Če nam uspe prepričati tatove, da smo doma, čeprav dejansko nismo, ali pa v njih zbudimo kanček dvoma, potem smo dobili pomembno bitko v vojni.

Vzdrževanje dobrih medsosedskih odnosov je v tem primeru tudi lahko zelo pomembna prednost. Pristopite do dobrosrčnega soseda, najbolje kar s kakšno slastno potico ali košarico presenečenja, in ga prosite, naj “eno oko vrže” tudi na vaš dom. Svetujete mu lahko, da redno preveri ključavnico, saj se tatovi poslužujejo lepilnih trakov, ki jih nalepijo na ključavnico in tako spremljajo, ali je kdo vmes vstopil v hišo. Prevzame naj morebitno pošto. Če imate v gospodinjstvu več kot en avto, ga lahko sosed naključno tudi premakne. Če je vaš dovoz prazen, ga lahko prosite, naj vsak drugi dan parkira kar pred vašo hišo. Tako naredite vtis, da hiša ne sameva. 

Nikakor na vratih ne puščajte sporočila za dostavljalce ali kaj podobnega. Paketi vas bodo počakali na pošti, lahko pa jih tudi preventivno preusmerite. Zavese radi zagrnemo in s tem preprečimo tatovom enostaven pogled v prostore. Obenem pa je to lahko pokazatelj, da nas ni doma, še posebej, če običajno zaves ne zagrnemo.

Naj sosed, prijatelj ali družinski član poskrbi, da bo komunala vedno spraznila zabojnike s smetmi. Polni zabojniki, ki dalj časa stojijo na dovozu, so za tatove takojšen pokazatelj vaše odsotnosti.

Nepokošena trava je tudi takojšen znak, da vas ni doma. Naj jo nekdo pokosi ali pa si morda omislite robotsko kosilnico, če imate večjo posest. Nekatere omogočajo tudi, da prek njihove kamere nadzirate dogajanje okoli doma.

Zakamuflirajte svojo odsotnost

Dovolj je samo ena priložnost, da ostanete brez dragocenosti. Večina tatov svoje dejanje opravi, ker v tistem trenutku opazi priložnost, ki je ne sme zamuditi, manj pa je tistih nepridipravov, ki si vzamejo čas in več tednov opazujejo vaš dom.

Pametne naprave ponujajo številne načine, kako ustvariti videz, kot da je nekdo v vaši hiši, in njihova nastavitev je lahko zelo preprosta. Včasih je potrebno samo naložiti aplikacijo na pametni telefon.

Pametne vtičnice so preprosto povedano stikala za izklop in vklop. Nanje lahko priključite druge naprave in jim dodate nekaj sivih celic. Omogočajo tudi ustvarjanje urnikov oziroma časovnic. Nastavite lahko, da se televizor vklopi nekajkrat na dan ali pa da zvočnik uro ali dve predvaja glasno glasbo. Naredite lahko tudi verižno reakcijo, ko na primer senzor gibanja na oknu ali vratih zazna človeško gibanje, se vklopijo luči in druge naprave, s katerimi lahko prestrašite nepridiprava.

Pametne žarnice so še ena izmed bolj poceni rešitev za odvračanje tatov. Kupite jih lahko za manj kot 10 evrov, najbolj pomembno pa je, da vam omogočajo nastavljanje časovnic ali oddaljeni nadzor. Namestite jih tudi na dvorišče in poskrbite, da se vklapljajo naključno.

Pametne rolete in žaluzije niso tako zelo poceni, ampak imajo dvojno funkcijo. Ko ste doma, zastirajo svetlobo, ko ste na dopustu, pa lahko nastavite, da se odprejo in zaprejo ob določenem času, na primer zjutraj, opoldne ali zvečer. Če jih boste povezali s pametnimi žarnicami, bo učinek še toliko bolj pristen. Njihova težava je, kot že rečeno, visoka cena in včasih jih je potrebno naročiti po meri, kar je dodaten strošek, plačati pa je potrebno tudi vgradnjo.

Najmočnejša obramba je napad

S tem ne mislimo, da morate postati Rambo in okoli hiše postaviti smrtonosne pasti. Obstajajo bolj humane rešitve, s katerimi lahko napadete tatove.

Pametne ključavnice so postale zelo prefinjene. Naše domove ščitijo z biometrijo ali pa s klasičnimi gesli. Upravljamo jih lahko tudi z aplikacijami, preko katerih lahko spreminjamo gesla za vsakega posameznika, prejemamo obvestila o prihodih in odhodih in še več. Skupaj z video domofonom imamo na vhodnih vratih prvo orožje zoper nepridiprave. Video domofon nam omogoča še dvosmerni pogovor z morebitnim obiskovalcem, razloči lahko med človeškim in živalskim gibanjem, obenem pa posname kakovosten video, če ga boste želeli uporabiti za identifikacijo tatov. Uporabite ga lahko tudi, da končno ugotovite, kateri sosedov pes onesnažuje vašo lepo negovano dvorišče.

Obstajajo kompleti vse v enem, ki vsebujejo ključavnice, video domofone, senzorje in vse ostalo, kar potrebujete za varnost doma. Prednost tega je, da vam ni potrebno skrbeti, ali bodo različne naprave dobro sodelovale med seboj. Slaba stran pa je, da ste potem obtičali v tem ekosistemu. V večini primerov ne boste mogli prosto dodajati morebitnih novih naprav. 

Naročninam se je vse težje ogniti. Pred nakupom preverite, ali je na primer pogled v realnem času osnovna dobrina ali boste morali zanj plačati dodatnih nekaj evrov na mesec.

Najbolj priljubljena varnostna rešitev so nadzorna kamere. Namestimo jih lahko (z redkimi izjemami) kar sami, izbire je ogromno in tudi njihova cena ni pretirana. Odločiti se moramo, ali bomo namestili kabelske ali brezžične. Brezžične kamere so dražje in jih je potrebno redno polniti. Baterije zdržijo dolgo, nekatere imajo tudi možnost polnjenja s sončno energijo. Varnostne kamere nam omogočajo, da imamo v vsakem trenutku vpogled, kaj se dogaja doma ali v okolici. Imajo 360-stopinjski pogled, visoko ločljivost, mikrofone za pogovor in res ni težko ugotoviti, zakaj so tako priljubljene med lastniki domov.

Lahko ste dodatno pretkani in jo tatovom zagodete tako, da eno kamero postavite na tla in jo usmerite navzgor. Tatovi pričakujejo, da bo kamera nameščena nekje na fasadi oziroma na višjem položaju, zato nosijo kape in gledajo navzdol. Medtem ko bodo gledali navzdol, pa jih bo ujela vaša skrita kamera, ki ste jo skrili v rože ali kaj podobnega.

Tatovi niso vaša edina skrb

Čeprav ste tatove uspešno odgnali, niste ostali brez sovražnikov. Tudi mati narava nam lahko pošteno zagode – ali pa na primer naša nerodnost. Nevihte, poplave, požari in druge nesreče lahko povzročijo ogromno škodo. Ni hujšega od spremljanja novic, da se okoli vašega doma dogaja nekaj takšnega, vi pa ste na drugi celini. Prav veliko sicerne morate storiti, z omenjenimi napravami pa lahko vsaj spremljate, ali je doma vse v redu. Lahko pa prosite tudi najbližje, naj preverijo stanje in vam ga sporočijo.

Potem so tu še druge nesreče, kot na primer kratki stiki, ki lahko zanetijo požar, ali pa počene cevi, ki lahko poplavijo vaš dom. Obstajajo senzorji, ki jih lahko postavite na kritična mesta, in ti vas bodo pravočasno opozorili, da je v hiši ali stanovanju nekaj narobe.

Kako pa vi zavarujete vaš dom?


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več