Triki in nasveti
27.01.2023 07:04

Deli z drugimi:

Share

Kako odpoklicati e-pošto v Outlooku

Namizna aplikacija Outlook uporabnikom omogoča, da odpokličejo e-poštna sporočila, ki jih niso nameravali poslati in jih nadomestijo. Funkcija ni na voljo v spletni različici in deluje le, če pošiljatelj in prejemnik uporabljata račun Microsoft Exchange ali Microsoft 365 v isti organizaciji. V članku je opisan postopek odpoklica e-poštnega sporočila v Outlooku.

Preklic oz. odpoklic e-poštnega sporočila (ali sporočila, kot jih imenuje aplikacija) v programu Outlook je preprost. Namizna aplikacija vključuje uporabno možnost, s katero lahko prekličete in celo nadomestite sporočilo, ki ga niste želeli poslati ali ga želite še enkrat preoblikovati. Postopek je zelo preprost, vendar ne nujno intuitiven, zato vam bomo pomagali, kako odpoklicati e-pošto v Outlooku.

Ne pozabite, da preklic sporočila ne deluje v spletni različici programa Outlook – na voljo je le v namizni aplikaciji. Prav tako zadeva deluje le, če vi in prejemnik uporabljate račun Microsoft Exchange ali Microsoft 365 in to znotraj iste organizacije. Preklic sporočil v Outlooku tako ne bo deloval z e-poštnimi naslovi prejemnikov zunaj pošiljateljeve organizacije.

Kako v Outlooku odpoklicati e-pošto

Še enkrat poudarjamo, da boste za odpoklic e-poštnih sporočil potrebovali namizno verzijo Outlooka, kar ni slabo, saj je to eden najboljših klientov e-pošte, ki trenutno obstajajo na trgu.

Z najnovejšo različico Outlooka odprite klienta in za začetek izberite možnost “Home“.

Korak 1: V meniju na levi strani izberite “Sent items”, s čimer si ogledate poslana e-poštna sporočila.

Sent items tab in Outlook.
Vir: Digital Trends

Korak 2: Poiščite Outlookovo sporočilo, ki ga želite odpoklicati in ga dvokliknite. Tako se bo e-poštno sporočilo odprlo v novem oknu.

Korak 3: Prepričajte se, da je v oknu e-pošte izbran zavihek “Message”. Izberite “tri pike” na desni strani orodne vrstice, se pomaknite nad možnost “Actions” in nato izberite “Recall this message”.

Recall this message option in Outlook.
Vir: Digital Trends

Korak 4: Če ne vidite treh pik, v orodni vrstici izberite možnost “Move”, nato izberite možnost “Actions” in “Recall this message”.

Recalling a message option in Outlook with expanded toolbar.
Vir: Digital Trends

Korak 5: Na zaslonu se prikaže pojavno okno. Tu imate dve možnosti: “Delete Unread Copies of This Message” ali “Delete Unread Copies and Replace With a New Message“. Videli boste tudi možnost, da vas Outlook obvesti o uspešnem ali neuspešnem postopku. Izberite možnosti in kliknite gumb “Ok” za nadaljevanje. Če ste sporočilo izbrisali, vam čestitamo! Če ga želite zamenjati, nadaljujte z delom.

Korak 6: Če se odločite za kreiranje nadomestnega sporočila, Outlook odpre drugi zaslon, na katerem lahko popravite sporočilo. Ko sestavljate novo e-poštno sporočilo, Outlook prikliče staro sporočilo in prikaže obvestilo (če ste izbrali to možnost). Ko končate s popravljenim sporočilom, kliknite gumb “Send”.

Opomba: Če pošljete sporočilo za odpoklic, staro e-poštno sporočilo ne izgine. Če želi, da prvotno sporočilo izgine, bo moral prejemnik morda najprej odpreti sporočilo za odpoklic. Zato morate v naslov sporočila za odpoklic napisati URGENTNO ali kaj podobnega, da se bo odprlo pred prvim žaljivim e-poštnim sporočilom. Nadaljujte za daljšo razlago. Microsoft navaja tudi, da je v nekaterih primerih prejemnik lahko obveščen o izbrisu odpoklicanih sporočil iz njegovega poštnega predala. Zato ne pozabite, da lahko prejemnik tudi pri odpoklicu e-pošte ve, da mu je bilo poslano napačno ali žaljivo sporočilo, čeprav ga ne more videti.

Kaj storiti, če v Outlooku ne morete odpoklicati e-poštnega sporočila

Če je prejemnik že odprl vaše sporočilo v Outlooku, ga ne morete preklicati. Vseeno pa lahko Outlook nastavite tako, da vam da več časa za ponovni razmislek o sporočilu, preden ga pošljete.

Outlook omogoča, da e-poštna sporočila odložite, tako da se ne pošljejo takoj. Če nenehno odgovarjate sporočila, pošiljate zasebne podatke sem in tja, ali ste nagnjeni k spodrsljajem, boste morda želeli odložiti ali celo načrtovati e-poštna sporočila. To lahko preprosto nastavite za vsa sporočila v Outlooku, če sledite tem preprostim navodilom:

Korak 1: V zgornjem levem kotu programa Outlook izberite “File”.

Korak 2: Pomaknite se nekoliko navzdol in kliknite “Manage Rules & Alerts”.

Rules option in the Outlook email client.
Vir: Digital Trends

Korak 3: Na zaslonu se prikaže okno “Rules and Alerts”. Tu izberite možnost “New Rule”.

Korak 4: Pojavi se drugo pojavno okno. Tu kliknite “Apply Rule on Messages I Send”. Opazili boste, da je to navedeno pod možnostjo “Start From a Blank Rule”. Če želite nadaljevati, pritisnite gumb “Next”.

Applying a rule to a message in Outlook.
Vir: Digital Trends

Korak 5: Ne skrbite za nič drugega na seznamu pogojev in kliknite “Next” za nadaljevanje. Po tem se prikaže potrditveni zaslon. Za potrditev izberite “Yes”.

Korak 6: Izberite možnost “Defer Delivery By a Number of Minutes”. Izberite povezavo “A Number of”. Pojavil se bo pojavni zaslon, v katerem boste morali izbrati želeno trajanje. Vnesite želeno število (največ lahko traja 120 minut) in kliknite gumb “Ok”. Ko vse to opravite, kliknite “Next”.

Delayed delivery option in Outlook.
Vir: Digital Trends

Korak 7: Če imate kakšne izjeme, izberite želene možnosti izjem. Nato kliknite gumb “Next” in nadaljujte.

Korak 8: Poimenujte svoje pravilo in potrdite potrditveno polje “Turn On This Rule”, če je na voljo. Na koncu pritisnite gumb “Finish”.

Pogosta vprašanja o odpoklicu sporočil Outlooku

Zakaj odpoklic e-pošte v Outlooku ne deluje vedno?

Čeprav se sliši precej preprosto, preklic e-poštnega sporočila v programu Outlook ne deluje vedno tako, kot si mislite. Pri današnji hitrosti interneta (razen če živite v “mrtvem območju”) to napačno poslano e-poštno sporočilo verjetno že čaka v uporabnikovem e-poštnem predalu, kar precej zakomplicira situacijo. Poskuse odpoklica sporočila lahko zmoti nekaj različnih dejavnikov.

Ali po eni uri lahko odpokličemo e-poštno sporočilo?

Po eni uri lahko vedno odpokličete e-poštno sporočilo. Preklic e-poštnega sporočila bo v Outlooku deloval, če prejemnik sporočila še ni odprl. Vsekakor pa je najbolje ukrepati hitro, saj po odprtju e-poštnega sporočila odpoklic ne bo koristen.

Ali prejemnik ve, ali je e-poštno sporočilo odpoklicano?

Ne, če prvotnega sporočila nikoli ne odpre, prejemnik ne bo izvedel, da je bilo e-poštno sporočilo odpoklicano. Namesto prvotnega sporočila bodo videli le drugo poslano sporočilo.

Preklic odprtih sporočil v Outlooku

Če prejemnik odpre vaše prvotno e-poštno sporočilo, ga ne morete preklicati. Prejemnik lahko še vedno dobi in prebere drugo sporočilo, izvirnik pa ostane v njegovem poštnem predalu. Zato morate ukrepati hitro.

Preusmeritve v druge mape

Če je vaše prvo sporočilo aktiviralo filter in ga je Outlook preusmeril v določeno mapo, bo vaš odpoklic neuspešen. Možnost odpoklica vpliva samo na e-poštna sporočila, ki ostanejo v mapi Prejeto. Če prvo sporočilo čaka drugje, ne bo izginilo.

Preusmeritve v druge mape

Če kdo prebere vaše sporočilo, ki se skriva v javni mapi, je odpoklic neuspešen.

Drugi e-poštni odjemalci

Funkcija odpoklica deluje s sporočili v Outlooku. Če na primer pošljete e-poštno sporočilo osebi, ki uporablja Gmail, odpoklic ne bo deloval.

Preklic sporočil v Outlooku ni zanesljiv in še vedno obstajajo načini, kako lahko prejemnik prebere vaše sporočilo. Če ste hitri, lahko e-poštno sporočilo še vedno odpokličete, preden povzroči škodo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
elektronska pošta


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več