Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
12.04.2024 14:12

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko z nakupom NFT-ja pridete do lastne sončne elektrarne

Sončne elektrarne so postale zelo zaželen vir energetske samooskrbe v slovenskih domovih. Nič čudnega, saj obljubljajo znatno neodvisnost in možnost samooskrbe ob negotovih cenah električne energije.
517-kW sončna elektrarna v vasi Višnje pri Ajdovščini, ki si jo lahko najamete z nakupom NFT-ja.
517-kW sončna elektrarna v vasi Višnje pri Ajdovščini, ki si jo lahko najamete z nakupom NFT-ja.

Številna gospodinjstva pa na strehe na žalost niso uspela postaviti lastne sončne elektrarne. Razlog za to so zavrnjena soglasja, preobremenjeno omrežje, neprimerne strehe ali pa ekonomski izračun, da je začetni vložek v danem trenutku prevelik. Alternativ doslej praktično ni bilo. Pojavile so se balkonske sončne elektrarne, ki pa so omejene na zgolj 800 W, poleg tega za uporabo v stanovanjskih blokih potrebujejo soglasje etažnih lastnikov. Posledično ne morejo zagotoviti enake samooskrbe kot sončna elektrarna.

Pred kratkim pa smo vendarle dobili odlično alternativo. Podjetje SunContract je predstavilo globalno energetsko tržnico in izkoristilo tehnologijo veriženja blokov (angl. blockchain) za novo, inovativno storitev. Z nakupom NFT-ja si lahko sestavite lastno sončno elektrarno, ki bo proizvajala električno energijo samo za vaše gospodinjstvo.

Če so vam zavrnili soglasje ali ste pridobili le delnega, ste ostali praznih rok. Z novo NFT tržnico lahko tudi vi izkoristite prednosti sončne elektrarne – brez soglasja in tudi če živite v stanovanjskem bloku.

Kako deluje SunContract NFT tržnica?

Na tržnici je najbolj dragocena surovina SunContract NFT. Pojasnimo najprej, kaj je to. NFT ali »nezamenljiv žeton« (angl. Non-Fungible Token) je vrsta digitalnega premoženja, ki uporablja blockchain tehnologijo za potrditev edinstvenosti in lastništva digitalnega predmeta. NFT je kot digitalni certifikat, ki dokazuje pristnost lastništva in se shranjuje na blockchainu, kar zagotavlja, da je informacija o lastništvu in izvoru dela transparentna in jo je nemogoče ponarediti. Za nakup NFT-ja je sicer potrebno najprej kupiti SNC žetone kot valuto, s katero se trguje na energetski tržnici.

Z nakupom enega NFT-ja za obdobje 10 let dobite v najem sončni panel na oddaljeni lokaciji, v tem primeru na 517-kW sončni elektrarni v vasi Višnje pri Ajdovščini. Povprečna moč sončnih panelov je 245 W, lahko tudi več. Kupite lahko večje število NFT-jev. Tudi toliko, da si pokrijete celotno porabo gospodinjstva. Skrbi glede viškov ni. Ne boste jih podarili v omrežje, ampak se bodo prodali na tržnici, pridobljene bonuse pa lahko izkoristite že naslednji dan.

NFT-ji so vedno pod vašim nadzorom. Zastarajo po 10 letih, v tem času pa se lahko kadarkoli odločite za prodajo in ceno določite sami. Trenutno je cena enega NFT-ja 3100 SNC-jev, kar je v marcu znašalo približno 172 evrov. Cena se spreminja dnevno glede na gibanja borzne cene za SNC. Povpraševanje po NFT-jih je veliko, zato že pripravljajo nove elektrarne (tudi agrovoltaična) z več kot 15 tisoč solarnimi paneli, kar pomeni, da bo v obtok poslanih tudi 15 tisoč novih NFT žetonov.

Prednosti nove energetske tržnice in žetonizirane sončne elektrarne so takoj očitne. Znebite se zajetnega začetnega vložka in se sami odločite, koliko želite investirati in kakšen nivo samooskrbe želite. Prav tako ni potrebe po pridobivanju soglasij, bodisi od ponudnika bodisi od etažnih lastnikov. Skrbi okoli vzdrževanja, zavarovanja ali morebitne menjave strehe so prav tako odveč. Vaše delo je opravljeno z nakupom NFT-ja, s čimer postanete najemnik točno določenega sončnega panela.

Kaj pa v primeru, če samooskrba ni vaš cilj? Tržnica spodbuja svobodo. Vseeno lahko kupite NFT-je, prihodki od proizvodnje električne energije pa bodo pritekali neposredno v vašo denarnico.

Fuzija energetike, kripto skupnosti in umetnosti

Svet stremi k zelenemu prehodu in iskanju novih trajnostnih rešitev. Sončne elektrarne so odličen primer zelene iniciative, a iskanje alternativ se ne sme ustaviti. In SunContract energetska tržnica je dokaz, da ljudje iščejo in potrebujejo več energetskih rešitev. Z novo rešitvijo so omogočili samooskrbnost tudi tistim, ki so bili doslej prikrajšani za priložnosti, ki jih ponuja zeleni prehod, poenostavili pot do nje in obenem združili tri zelo različne skupnosti: energetiko, kripto svet in umetnost. Da, prav ste prebrali, tudi umetnost!

Simon Sanda, priznani umetnik in stripar, je za vsak NFT pripravil posebno podobo junakov in zbirke SunGenesis. Nastaja strip, ki pripoveduje zgodbo o začetku nečesa novega, česar še nismo videli na področju energetike.

»V srcu zgodbe je sporočilo, da ima vsak posameznik moč vplivati na svet.« Tako kot junaki iz kolekcije SunGenesis pišejo svojo zgodbo, lahko tudi mi z dobrimi odločitvami prispevamo k zelenemu prehodu. Pri tem pa nam v skrbi za ohranjanje planeta lahko pomaga tudi SunContract NFT tržnica.

Če bi radi stopili na pot samooskrbe, obiščite https://nft.suncontract.org. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem SunContract.
Vas zanima več iz te teme?
električna energija Sončne elektrarne NFT žeton


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710