Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
08.01.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko podjetja izkoristijo izkušnje starejših?

Kdo vas lahko nauči največ? Šola in učitelji? Učbeniki ali samostojno učenje? Kaj pa morda starejši, ki imajo za seboj 20, 30 ali celo več let delovnih izkušenj? Stari maček se morda ne bo naučil novih trikov, lahko pa mlade nauči veliko novih trikov.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Na delovnem mestu bi morala vladati ravnovesje med mladimi in starejšimi zaposlenimi. Mladi so tisti vrelec energije, ki poskrbijo za dodaten zagon v podjetju, starejši pa lahko s svojimi bogatimi izkušnjami vso to energijo brzdajo in jo pretvorijo v nekaj koristnega. Vendar pa se starejših delavcih prepogosto drži nezaslužena stigma, da so svoje delo opravili, da jih je povozil čas in da nimajo več kaj za pokazati. Da morajo prepustiti svoje mesto mlajšemu, ki se na konkurenčnem delovnem trgu bori za preživetje.

Mladi potrebujejo službo, vendar si jo morajo zaslužiti tako kot vsak drug delavec. Pri tem pa jih ne ovira starejši zaposleni, ampak morda pomanjkljivo znanje. Namesto da bi vladalo rivalstvo med starejšimi in mlajšimi, čeprav je zdrava mera tekmovalnosti vedno dobrodošla, bi se morali oboji učiti drug od drugega.

Pri mlajših delavcih je večja verjetnost, da bodo prvi usvojili novo tehnologijo. Starejši pa so povsem drugačna zakladnica znanja. To so zaposleni, ki vse sisteme poznajo do potankosti. Poznajo vse bližnjice, skrivnosti, trike … Srečali so se z vsemi možnimi napakami, hrošči, virusi, ki jih znajo rešiti v miže. Zakaj ne bi mlado energijo in izkušnje starejših povezali?

To je naloga platforme SeniorDela in Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIHS), ki sta s 1. decembrom 2023 postala partnerja z namenom krepitve medgeneracijskega povezovanja na trgu dela.

Kaj je SeniorDela?

SeniorDela je platforma, ki se zavzema za boljše sodelovanje med podjetji in starejšimi posamezniki, ki so pripravljeni deliti svoje znanje. Njihova naloga je ponuditi pomoč pri krepitvi obstoječih oddelkov in ekip z zanesljivimi starejšimi delavci, bodisi kot začasno ali občasno delo. Želijo dvigniti tudi vpliv mentorstva na delovnem trgu in spodbuditi mlade k usvajanju novega znanja. V njihovo bazo je vpisanih več kot 2000 starejših iskalcev občasnega ali začasnega dela, platforma pa istočasno omogoča dostop do več kot 10.000 potencialnih starejših delavcev.

S partnerstvom z DIHS želijo preseči ustaljene delovne okvirje. Mlade in njihovo drznost želijo povezati z izkušnjami starejših delavcev in tako spremeniti status quo na delovnem tržišču. Podjetja in vodje želijo osvestiti o pomenu medgeneracijskega sodelovanja ter kakšne prednosti omogoča združitev mladih in starih.

Odpraviti želijo tudi stereotipe, ki krožijo okoli starejših delavcev, jim nuditi podporo pri vključevanju v družbo in delo. Podjetja, ki bodo sodelovala pri njihovi misiji, bodo pridobila naziv »Starosti prijazen zaposlovalec« in dolgoletne izkušnje starejših zaposlenih.

Odkrijte moč izkušenj

18. januarja bo med 14:00 in 16:00 potekal brezplačen dogodek v Simbiozi BTC City Lab, kjer bo predstavljena platforma SeniorDela ter njihova misija. Sledila bo okrogla miza z glavno temo »Odkrijte moč izkušenj«. Beseda bo tekla o prednostih za podjetja, ki nameravajo zaposliti starejše, zakaj upokojeni delavci še vedno iščejo delo in še več.

Več o partnerstvu med platformo SeniorDela in Digitalnim inovacijskim stičiščem Slovenije na www.dihslovenia.si.

Naslovna fotografija: Image by Freepik


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več