Triki in nasveti
05.01.2012 09:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izslediti ukraden digitalni fotoaparat?

Nikon COOLPIX P300
Nikon COOLPIX P300

Digitalni fotoaparati so postali že tako kompaktni, da jih nepridipravi lahko izmaknejo že ob naši najmanjši neprevidnosti. Ker je za kakovostne digitalne fotoaparate še vedno potrebno odšteti zajetne kupe denarja, nam je zagotovo v interesu, da nepridiprava razkrijemo. Z uporabo spletnih aplikacij Cameratrace in Stolencamerafinder, ki koristijo tako imenovano storitev EXIF tracking, imamo kar veliko možnosti, da ugotovimo, kdo nam je ukradel naš dragocen digitalni fotoaparat.

Uporaba spletnih aplikacij Cameratrace in Stolencamerafinder je sila enostavna. Tu namreč zadošča, da na njiju naložimo fotografijo, ki je bila zajeta s fotoaparatom, preden je bil ta ukraden ali izgubljen. Spletna storitev EXIF tracking poskrbi, da se iz fotografije »izvlečejo« ključni podatki, med katerimi najdemo tudi serijsko številko izgubljenega ali ukradenega fotoaparata. Spletni aplikaciji Cameratrace in Stolencamerafinder nato poskrbita, da se serijska številka našega aparata primerja s serijskimi številkami tistih fotografij, ki so naložene na svetovnem spletu (na primer na spletnem portalu Flickr). Če spletni aplikaciji Cameratrace in Stolencamerafinder naletita na enako serijsko številko fotoaparata, nam razkrijeta uporabnika, ki uporablja naš aparat.

Za uporabo spletne aplikacije Cameratrace je potrebno odšteti preračunanih osem evrov. Ta omogoča, kolikor je mogoče, razkritje osebnih podatkov nepridipravega, ki si lasti naš fotoaparat. Spletna aplikacija StolenCameraFinder pa omogoča brezplačno preverjanje fotografij na svetovnem spletu. Za vse nadaljnje korake pa je seveda potrebno plačati določeno vsoto denarja. Čeprav z njima ni mogoče pregledovati slik na družbenem omrežju Facebook in nista primerni za fotoaparate Sony, imamo vseeno vsaj kanček možnosti, da ponovno postanemo lastnik našega ukradenega ali izgubljenega aparata.


Prijavi napako v članku