19.04.2012 10:01

Deli z drugimi:

Share

Kako izdelati varnostne kopije za preprečitev izgube podatkov

Varnostno kopiranje podatkov bi moralo spadati med osnovna opravila vsakega uporabnika.
Varnostno kopiranje podatkov bi moralo spadati med osnovna opravila vsakega uporabnika.

Gotovo ima skorajda vsak izmed nas na računalniku kakšne podatke, ki so preveč dragoceni, da bi si lahko privoščil njihovo izgubo. Pa naj gre za fotografije, video ali dokumente. Žal na to pogosto pozabimo in se njihove resnične vrednosti začnemo zavedati šele, ko je že prepozno in jih izgubimo. Zaradi tega je pomembno sprotno in vestno izdelovanje varnostnih kopij, še posebej ker nam to ne vzame veliko časa in vsekakor tudi ne predstavlja stroška, ki si ga ne bi mogli privoščiti.

Načinov kako lahko ustvarimo varnostno kopijo je seveda več. Na tem mestu bomo omenili tri, ki pridejo v poštev za večino uporabnikov ter ne zahtevajo visokih finančnih vložkov ali obilice računalniškega znanja.

1. Zapisovanje na DVD ali Blu-ray

Zapisovanje na optične nosilce je nekako najosnovnejši način izdelovanja varnostnih kopij, ki pa se danes skorajda ne uporablja več. Prednosti tega načina so relativno nizki stroški, saj so mediji poceni. Prav tako je enostavno njihovo shranjevanje. Slabost pa je, da na DVD in Blu-ray spravimo relativno malo podatkov in da se lahko sčasoma v arhivu nabere precejšen kup teh ploščkov. Tudi njihova življenjska doba ni ravno najdaljša, po podatkih organizacije Optical Storage Technology Association (OSTA), naj bi bila ta le od 5 – 10 let. V idealnih pogojih sicer lahko tudi nekoliko več, a se na to ne gre zanašati. Zaradi teh negativnih plati tovrstnega shranjevanja varnostnih kopij, vsekakor bolj priporočamo katero izmed naslednjih dveh metod.

2. Shranjevanje na zunanji trdi disk

Zunanji trdi diski so danes dodobra razširjeni in temu primerno tudi cenovno ugodni. Takega na katerega lahko shranimo 1 TB podatkov, lahko dobimo že za okoli 100 EUR. Njihova prednost je tudi enostavnost uporabe, saj jih le priključimo v prosti priključek USB in že so pripravljeni na uporabo. Ker so majni in lahki pa so primerni tudi za prenašanje naokoli. Njihova največja slabost je predvsem dovzetnost za mehanske okvare.

Za tiste, ki vam je odveč vsakokratno ročno kopiranje podatkov pa so na voljo tudi programska orodja, ki lahko na zunanjih trdih diskih samodejno obnavljajo in ustvarjajo varnostne kopije. Nekatera napredna brezplačna programska orodja so denimo Areca Backup, Bacula, DirSync Pro in Duplicati.

3. Shranjevanje v oblak

V zadnjem času se vse bolj uveljavlja tudi shranjevanje podatkov v oblak. Ta ne zahteva nakupa dodatne strojne opreme, pač pa je dovolj že povezava v svetovni splet. Omogoča tudi dvosmerno komunikacijo med oblakom in več računalniki, za kar moramo le namestiti ustrezno programsko opremo.

Podjetij, ki ponujajo tovrstno shranjevanje podatkov je več. Razlikujejo pa se predvsem v tem koliko prostora uporabniku nudijo brezplačno in kako skrbijo za varnost podatkov. Kar je hkrati tisto, kar skrbi večino uporabnikov. Če na tem mestu omenimo le štiri nekako najbolj priljubljene servise, se pravi Dropbox, SugarSync, Mozy in švicarsko-francoski Wuala lahko ugotovimo, da so k varovanju oziroma šifriranju podatkov pristopili na različne načine. SugarSync zagotavlja prenos preko protokolov Secure Sockets Layer (SSL) oziroma Transport Layer Security (TLS). Na ta način preprečuje prestrezanje podatkov med prenosom, ne omenjajo pa če so podati šifrirani tudi na njihovih straneh, vsekakor upamo da so. Medtem Dropbox in Mozy zagotavljata, da so podatki šifrirano tudi shranjeni, in sicer z uveljavljenim postopkom, Advenced Encryption Standard (256-bitno AES kodiranje). Žal pa tudi v tem primeru ne gre za šifriranje, ki bi bilo pod nadzorom uporabnika. Ključe za šifriranje namreč ustvarijo v podjetju, zato takšno šifriranje ščiti le proti zunanjim vdorom oziroma vpogledom, ne pa tudi proti vpogledu osebja podjetja ali organov pregona. Je pa pri tem vseeno nekoliko v prednosti Mozy. Ponujajo namreč 448-bitno Blowfish kodiranje z njihovim ključem, uporabnik pa se lahko odloči tudi za standardno 256-bitno AES kodiranje s svojim ključem.

Nekoliko drugačna je zgodba pri servisu Wuala. Ta sicer uporabnikom ponuja manj brezplačnega prostora, a se za to odkupi z večjo varnostjo podatkov. Ti se namreč šifrirajo že na uporabnikovem računalniku, še preden se prenesejo na strežnike. Ker uporabnik sam določi geslo, tako ohrani poln nadzor nad svojimi podatki. Zanimivost tega servisa je tudi, da vam v zameno za prostor na vašem računalniku ponudijo dodaten brezplačen prostor v oblaku.

Ima pa shranjevanje podatkov v oblaku poleg potencialnega varnostnega tveganja, ki roko na srce niti ni tako veliko, še eno pomembno pomanjkljivost. To da so podatki v oblaku pomeni, da nimamo dostopa do njih v fizični obliki, tako kot ga imamo denimo v primeru prvih dveh metod. To pomeni, da v kolikor zaradi kakršnega koli razloga ne bomo mogli dostopati do interneta, ne bomo mogli priti niti do svojih podatkov. Če je to pomembno ali ne pa presodite sami.

Za konec ne pozabite še na en pomemben vidik izdelave arhivov oziroma varnostih kopij – preizkus. S stališča varnostnega kopiranja namreč ni hujšega, kot živeti v prepričanju, da so podatki varno shranjeni, ko bi jih bilo potrebno obnoviti pa bi ugotovili, da varnostne kopije iz tega ali onega razloga sploh ne delujejo. Za preizkus, sploh če gre za shranjevanje v oblaku je najbolje, da poizkusite podatke obnoviti na drugem računalniku ali na svojem vsaj ustvarite nov uporabniški račun, kjer boste izvedli preizkus obnovitve podatkov. V kolikor bo obnovitev uspešna čestitke. V primeru, če bo šlo kaj narobe pa boste vsaj vedeli, da da storitev ali metoda ne deluje tako kot bi morala ter napako odpravili preden bo prepozno.

Ne pozabite, da s stališča izdelave varnostnih kopij podatkov vsekakor še kako velja rek – bolje preprečevati kot zdraviti. Vzemite si tistih nekaj minut in poskrbite za varnost. V primeru okvare diska in izgube podatkov shranjenih na njem si boste gotovo več kot hvaležni.


Prijavi napako v članku