Računalništvo, telefonija
18.08.2016 11:15

Deli z drugimi:

Share

Kako izbrati pravi filter za objektiv?

Filtri imajo v fotografiji zelo različne namene in načine uporabe, vsem pa je skupno to, da lahko zelo vplivajo na končni rezultat (fotografijo) tako na negativen kot na pozitiven način. Katere filtre najpogosteje uporabljamo in kakšen je njihov namen ter kaj je pomembno pri njihovi izbiri si bomo pogledali v vodniku po filtrih.
Kako izbrati pravi filter za objektiv?
Kako izbrati pravi filter za objektiv?

Najpogosteje uporabljane optične fitre po namembnosti delimo v naslednje kategorije: UV in zaščitni filtri, polarizacijski filtri, nevtralni sivi (ND) filtri, prelivni sivi (GND) filtri in makro ali ‘Close-Up’ filtri.


UV in zaščitni filtri

Način fotografije: Vsestranski filtri, primerni za splošno uporabo.
Namen: Ščitijo sprednji element objektiva pred prahom, nečistočami, vlago in praskami. Ultravijolični fitri v digitalni fotografiji niso več tako pomembni kot pri analogni, saj imajo fotoaparati UV filter vgrajen pred tipalom. Kvalitetni UV ali zaščitni filtri so lahko stalno nameščeni na objektiv in tako nudijo zaščito z minimalnim vplivom na kvaliteto slike.

Polarizacijski filtri

Način fotografije: Vsestranski filtri, primerni za splošno uporabo.
Namen: Polarizacijski filtri blokirajo polarizirano svetlobo, močno zmanjšajo odseve in tako izboljšajo barve in povečajo kontrast. Polarizacijski filtri za uporabo z digitalnimi fotoaparati so cirkularni (linearni onemogočijo ali zmedejo AF sistem).

Nevtralni sivi (ND) filtri

Način fotografije: Pokrajinska in fleš fotografija
Namen: Nevtralni sivi filtri zmanjšajo količino svetlobe, ki vstopa v objektiv in tako podaljšajo čas ekspozicije. Uporabni so za primere, kjer potrebujemo zamegljeno gibanje npr. pri fotografiranju rek ali slapov ali kadar želimo uporabljati zelo svetle objektive z bliskavico, s čimer preprečimo preosvetlitev.

Prelivni sivi (GND) filtri

Način fotografije: Pokrajinska fotografija
Namen: Prelivne sive filtre uporabljamo v visokokontrastnih pogojih, npr. zelo svetlem nebu in temni pokrajini. Sam prehod je lahko oster (za ravna obzorja npr. morje) ali mehak (bolj razgibano obzorje). Prelivni filtri so pravokotne oblike za večjo fleksibilnost in jih je potrebno uporabljati z ustreznimi nosilci.

Close-Up filtri

Način fotografije: Macro fotografija
Namen: Makro ali ‘Close-Up’ filtri omogočajo objektivu, da ostri bližje kot običajno in tako nudi večjo povečavo, s tem pa izgubimo možnost ostrenja na neskončno. Makro filtri so na voljo v različnih dioptrijah oz. povečavah.

Ko smo izbrali tipe filtrov, ustrezne za naše potrebe, moramo pred nakupom paziti tudi na kakovost izdelave. Ceneni kitajski filtri večinoma nimajo ustreznih antirefleksnih premazov, ki bi zagotavljali dobro svetlobno prepustnost ter so izdelani iz stekla slabše kvalitete (pogosto kar običajno okensko steklo), kar na koncu privede do poslabšanja slike oz. motenja delovanja AF sistema. Zaradi tega je vedno priporočljivo posegati po izdelkih priznanih optičnih proizvajalcev.

V grobem lahko filtre po kvaliteti razdelimo v tri kakovostne razrede:

PRO (Hoya HD, Hoya Fusion, Marumi Exus)

  • Ojačeno steklo z zaščito pred poškodbami in odporno na praske
  • Antistatični (Marumi Exus, Hoya Fusion) in vodoodbojni premazi omogočajo enostavno čiščenje
  • Visokakovostni antirefleksni premazi za odlično svetlobno prepustnost, sploh pri cirkularnih polarizacijskih filtrih
  • Tanki okvirji s temnim robom za uporabo s širokim razponom objektivov

Napredni (Hoya PRO1, Marumi DHG)

  • Kakovostno steklo z dobro zaščito
  • Antirefleksni premazi za dobro svetlobno prepustnost
  • Tanki zatemnjeni okvirji za uporabo s širokim razponom objektivov

Osnovni (Hoya HMC, Marumi Fit & Slim)

  • Cenovno ugodna izbira za vsakdanjo rabo
  • Osnovni antirefleksni premazi za izboljšano svetlobno prepustnost
  • Tanki zatemnjeni okvirji za uporabo s širokim razponom objektivov

Več informacij je na voljo v trgovini Foto Beseničar v Ljubljani (01 2800 802, info@besenicar.si)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FOTO BESENIČAR d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri FOTO BESENIČAR d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FOTO BESENIČAR d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku