Računalništvo, telefonija
15.03.2016 16:30

Deli z drugimi:

Share

Kako do večje varnosti ob spletnem nakupovanju?

Enostavnost mobilnega plačevanja nam po eni strani olajša nakupovanje, po drugi strani pa vse pogosteje izpostavlja nepridipravom.
Spletni nepridipravi skušajo prelisičiti varnostne mehanizme ter svoj zaslužek povečati z nižanjem stanja na našem računu.
Spletni nepridipravi skušajo prelisičiti varnostne mehanizme ter svoj zaslužek povečati z nižanjem stanja na našem računu.

Spletni nepridipravi namreč skušajo prelisičiti varnostne mehanizme ter svoj zaslužek povečati z nižanjem stanja na našem računu. Eden od razlogov, ki omogočajo tovrstno početje so slabe varnostne prakse na strani izdelovalcev plačilnih aplikacij, drugi pa slabe navade varovanja podatkov s strani potrošnikov.

Aplikacije namreč vsebujejo informacije kot so imena, gesla, številke kreditnih kartic, nakupovalne navade pa tudi geolokacije potrošnikov. Kako lahko torej sami zavarujemo, kar se zavarovati da?

1. Ob spletnih nakupih, ki jih opravimo preko mobilnih naprav se skušajmo izogniti javnim Wi-fi točkam.
2. Za zavarovanje mobilne naprave uporabimo močne PIN kode oz. dostopna gesla – vsebujejo naj velike in male črke, številke in simbole.
3. Redno posodabljamo programe oz. aplikacije, ki jih uporabljamo za spletno nakupovanje, saj lahko posodobitve vključujejo popravke varnostnih lukenj.
4. Izogibamo se nakupovanju preko okrajšanih URL povezav v e-sporočilih (npr. bit.ly ali goo.gl) – povezava namreč lahko potrošnika namesto v spletno trgovino pelje na spletno strani, ki je bila narejena za krajo podatkov, saj na prvi pogled ni prikazan celoten URL naslov.

Ker je spletna kraja podatkov v porastu, tudi na strani potrošnikov leži del odgovornosti za varno uporabo. Pa srečno!

Za več nasvetov in novičk se obrnite na www.identiks.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku