28.01.2011 09:13

Deli z drugimi:

Share

Kako do denarja?

Poslovno načrtovanje je glavni pogoj za učinkovito in uspešno delovanje podjetja. Zavedati se moramo, da je sestavni del procesa vodenja in odločanja poslovanja. Vsak direktor, podjetnik ali vodstvo podjetja mora imeti jasno zastavljene cilje, katerim sledijo pri svojem vodenju.
Dobro načrtovanje je eden od pomembnejših pogojev za uspešno poslovanje podjetja.
Dobro načrtovanje je eden od pomembnejših pogojev za uspešno poslovanje podjetja.

Poslovno načrtovanje je glavni pogoj za učinkovito in uspešno delovanje podjetja. Zavedati se moramo, da je sestavni del procesa vodenja in odločanja poslovanja. Vsak direktor, podjetnik ali vodstvo podjetja mora imeti jasno zastavljene cilje, katerim sledijo pri svojem vodenju.

Zelo pomembno je, da so cilji jasno postavljeni in definirani tako z vidika vrednosti, rokov doseganja in odgovornosti posameznikov.

Ročnost načrtovanja
Glede na ročnost delimo načrtovanje na:
– strateško (tri do pet let),
– letno (do enega leta) in
– operativno (v okviru enega leta – dnevno, tedensko, mesečno).

Zaostrene in nepredvidljive razmere nas vodijo in silijo, da direktorji ter vodstva podjetij težimo in delamo mesečne načrte ter jih sproti spremljamo. Za nadzor nad poslovanjem so pomembni kratkoročni načrti, ki so povezani s prodajo, nabavo, proizvodnjo in financiranjem.

Načrtovanje prodaje
Načrtovanje prodajnih dejavnosti je izhodišče operativnega načrtovanja. Če nastopamo na tujih trgih, sta potrebna kratkoročno načrtovanje in preverjanje ekonomike prodajnih načrtov na ravni posameznih trgov. Zavedati se moramo, da ima vsak trg svojo zgodbo, ki se odraža z vidika dobičkonosnosti prodaje, ki je odvisna od oblike distribucije, sestave in vrste produktov ter blagovne znamke, ki jih tržimo po posameznih trgih. Ne smemo pozabiti, da se prodajne dejavnosti neposredno povezane s potrebnimi vlaganju v kratkoročna sredstva kot so zaloge proizvodov in terjatve.

Zato je potrebno za financiranje potrebnih kratkoročnih sredstev zagotoviti potrebne vire financiranja. Načrtovanje prodaje, ki mora biti dobičkonosna, prav tako ustrezne zaloge končnih proizvodov ali trgovskega blaga in dobre terjatve do kupcev so segmenti, ki nam omogočajo sposobnost kreiranja in doseganja pozitivnih denarnih tokov pri poslovanju.

V kriznih časih obsega prodaje verjetno ne bomo povečali, zato je potrebno narediti podroben pregled vseh stroškov in ugotoviti, katere bi lahko racionalizirali.

Načrtovanje nabave in proizvodnje
Načrtovanje nabavnih in proizvodnih dejavnosti pomenijo izhodiščne zaloge končnih proizvodov ali trgovskega blaga ter prodajne aktivnosti osnovo za načrtovanje potrebnih virov za zagotavljanje nemotenih procesov proizvodnje.

Operativno moramo načrtovati:

– obseg surovin, materiala ter potrebnih storitev,
– število in strukturo zaposlenih,
– izkoriščenost delovnih sredstev.

Če imamo večja nihanja v prodajni dejavnosti, le-ta posredno vplivajo na organizacijo proizvodnih in nabavnih dejavnosti. To se nam odraža v potrebah po večjih zalog materiala in surovin ter v manj optimalni organizaciji poslovanja, kar je posledica v dejstvu, da imamo zaradi tega večje stroške poslovanja (stroški dela, storitev). Če se nam v poslovanju dogajajo takšne stvari, se zavedajmo, da moramo za vsak dodatni strošek priskrbeti nove dodatne vire financiranja.

Načrtovanje financiranja obratnih sredstev
Glede na načrtovanje prodajne, nabavne in proizvodne dejavnosti moramo načrtovati in zagotoviti potrebne vire financiranja. Ti so lastniški viri (kapital poslovanja) ali dolžniški (obveznosti do dobaviteljev, financerjev ipd.). Finančno področje je tisto, ki na podlagi operativnega načrtovanja usklajuje denarne tokove na ravni celotnega poslovanja

Hitro odzivanje na spremembe v okoliščinah poslovanja je mogoče le prek analitično podrtega kratkoročnega načrtovanja prihodnjega poslovanja, ker lahko pravočasno vplivamo na doseganje zastavljenih ciljev in odzivamo na spremenjene okoliščine ter na nove pogoje poslovanja.

Takšni pristopi k načrtovanju poslovanja in njegovim nadzorom:
– izboljšajo kakovost načrtovanja prihodnjega poslovanja,
– zmanjšujejo spremenljivost prihodnje poslovne uspešnosti,
– zmanjšajo verjetnost poslovnih in finančnih težav,
– izboljšujejo odnose s člani interesnih skupin zaradi zanesljivejšega poslovanja in
– pridobijo bolj kakovostne informacije za spremljanje poslovnih odločitev.

V kriznih časih ni dovolj, da imamo trud in voljo za delo, ampak moramo narediti tisto, v kar verjamemo. Zato je potrebno načrtovanje, da lahko predvidimo, kaj se bo zgodilo, če se zatečeno stanje nadaljuje ter kaj bo, če se bo stanje še poslabšalo. Zato je potrebno narediti scenarija (optimističnega in pesimističnega) in si zastaviti ukrepe za odgovor na situacijo, v kateri smo obtičali. Zato v tisto, v kar smo prepričani ali prisiljeni, naredimo takoj.

Kratkoročni dejavnik vrednosti podjetja je kratkoročna sposobnost ustvarjanja pozitivnih denarnih tokov!

Več o poslovnem načrtovanju v poglavju o finančnem načrtu v priročniku Direktor.

Ostala zanimiva vsebina za vas:
Pravnik v podjetju

Pravilniki sklepi in akti v podjetju

Vzorci aktualnih pogodb

VIR: Verlag Dashöfer

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več