Telefoni
14.08.2017 07:38

Deli z drugimi:

Share

Kako bi iPhone 8 lahko spremenil brezžično polnjenje?

Kako bi iPhone 8 lahko spremenil brezžično polnjenje?
Kako bi iPhone 8 lahko spremenil brezžično polnjenje?

Počasi se približujemo težko pričakovanemu iPhone dogodku, ki se bo zgodil septembra in svet tehnologije se neprestano sprašuje ali bo zgolj en iPhone, dva ali celo trije? Koliko bo domnevno OLED model stal? Bo tehnologija prepoznavanja obraza v celoti nadomestila “Touch ID” ali bo predstavljala zgolj alternativo? Bo iPhone končno ponudil brezžično polnjenje?

Vsa ta vprašanja so zanimiva, vendar je zadnje tisto, ki nekako najbolj bode v oči. Brez težav lahko že danes postavimo Samsung Galaxy ali kateregakoli od številnih drugih Android telefonov na polnilno podlago brez, da bi vključili telefon neposredno v vtičnico, vendar te polnilne podlage še vedno potrebujejo električni priključek. Ne glede na vse, kabel je še vedno prisoten, le da ni priključen direktno v telefon.

“Brezžično polnjenje” je potemtakem napačno poimenovanje kajne? Razen, ko ni napačno! Pravo brezžično polnjenje, kjer se baterije dejansko polnijo na daljavo (v metrih in ne centimetrih), je resnična tehnologija, ki obstaja. Brezžično polnjenje na daljavo bi lahko bila revolucionarna sprememba v svetu tehnologije, saj bi brez težav polnili telefon že samo s tem, da bi bili prisotni v sobi s polnilcem. Dotična tehnologija bi lahko imela pozitivne implikacije v času porasta pametnih naprav, od zvočnikov do nosljive tehnologije. Vse kar je potrebno za to, da tehnologija brezžičnega polnjenja dobi na veljavi je, da moramo ljudje spoznati, da gre za varno zadevo, saj bo le tako lahko masovni trg sprejel neko inovacijo.

Torej, preden se spustimo v debato o tem, ali bo iPhone imel brezžično polnjenje ali ne, naj najprej predstavimo potencialne možnosti, ki jih Apple ima na izbiro?

Induktivno polnjenje: Qi vs. Powermat

Dolgo časa se induktivno polnjenje uporablja v električnih zobnih ščetkah, sicer pa je ta vrsta polnjenja najbolj pogosta tehnologija v celotni sferi “brezžičnega” polnjenja naprav in dodatkov. Obstajata dva glavna standarda: Qi – predstavlja kitajsko besedo energija in se izgovori kot “či” in Powermat. Oba standarda se še razvijata in trenutno skušata inkorporirati tehnologijo magnetne resonance, ki bi omogočila polnjenje na razdalji 4-ih centimetrov. To v bistvu pomeni, da uporabniki ne bi imeli toliko težav z nastavljanjem točmega položaja telefona in polnilne podlage, saj bi polnjenje bilo mogoče tudi ob nekoliko manj natančni postavitvi.

Qi je bil inkorporiran v telefone različnih proizvajalecv, med drugim pa ga uporablja tudi McDonald’s v svojih polnilcih, ki se nahajajo v pohištvu restavracij. Powermat tablice lahko najdemo v nekaterih Starbucks kavarnah in letaliških lokalih.

Kot lahko vidimo gre za dva med seboj nasprotujoča si standarda, za katerima stojita sve konkurenčni organizaciji: Wireless Power Consortium za Qi in AirFuel Alliance za Powermat. Slednja je bila ustanovljena, ko sta se združila Powermat in Power Matters Alliance s tretjim konkurentom Alliance for Wireless Power (A4WP) leta 2014. Dobra novica je, da je opisano rivalstvo ni preraslo nekih normalnih meja. Samsung je recimo svoja zadnja dva modela Galaxy S7 in S8 naredil kompatibilna z obema induktivnima polnilnima standardoma.Torej lahko oba modela polnite tako v McDonald’s-u in Starbucks-u.

“Pravo” brezžično polnjenje: Energous in Powercast

Pozabite na 4 centimetre. Kaj pa recimo polnjenje na razdalji 4 metre? Ali pa vsaj na razdalji povprečne velikosti sobe? Gre sicer za dokaj nov koncept, vendar podjetji Energous in Powercast izdelujeta tehnologijo, ki jo dejansko lahko imenujemo “brezžična”. Obe uporabljata raadijsko frekvenco, polnilno metodo podobno W-Fi povezavi, ki omogoča, da se naprava polni znotraj dosega frekvence.

Energous razvija WattUp, brezžično tehnologijo, ki naj bi bila sposobna napolniti tako mobilne naprave kot ostale nosljive naprave, recimo slušni aparat. Doseg tehnologije je približno 4,5 metra, kar pomeni, da mora naprava od oddajnika biti oddaljena manj kot toliko. Glede na besede generalnega izvršnega direktorja podjetja, Stephena R. Rizzone, bo prvi pravi brezžični oddajnik na prodajne police prišel do konca tega leta.

“Poleg mobilnosti je ideja brezžičnega polnjenja zelo pomembna za internet stvari”, pravi Rizzone. “Sedaj nam ne bo potrebno nositi nobenih kablov, prav tako ne bomo potrebovali velike baterije, ki bi jo morali menjavati ali polniti. Zdaj lahko imamo veliko manjšo baterijo, ki se nam konstantno polni iz naslova različnih oddajnikov”, še dodaja.

Obstaja pa splošno prepričanje, da zadeva ni najbolj varna. Federal Communications Commission uveljavlja standarde organizacije Food and Drug Administration glede vprašanja, koliko energije je varno za človeško absorpcijo. Rizzone pravi, da je Energous “zelo, zelo blizu” prvi FCC odobritvi.

Powercast, drugo “pravo” brezžično podjetje je naredilo korak naprej, saj že od leta 2010 uporablja svoje oddajnik z FCC potrdilom, je pa res, da jih uporablja zgolj v industrijske, komercialne in vojaške namene. Powerspot, Powercastov novi, samostojni oddajnik namenjen potrošnikom, ni na voljo za nakup, prav tako ni FCC potrjen.

“Cilje je, da uporabniki enostavno zberejo vse naprave znotraj obsega PowerSpot-a v svojem domu ali na javnem kraju in tako napolnijo naprave”, napoveduje Charlie Green iz Powercasta.

V katero smer bo šel Apple?

Vse to nas pripelje nazaj do iPhona. Do danes ima Apple dve napravi, ki uporabljata induktivno polnjenje: Apple Watch in AirPods brezžične slušalke. Obe napravi delujeta zgolj z lastnim polnilcem, nobena ni kompatibilna z prej predstavljenimi akterji kot so Qi, Powermat itd.

Februarja se je Apple pridružil združenju Wireless Power Consortium, katero podpira Qi, vendar je Apple to potezo obrazložil kot neke vrste taktično priključitev. Apple ima preko dotičnega združenja možnost, da sodeluje in soodloča pri podajanju idej in kolaborativnem razvoju brezžičnega polnjenja in pripadajočih standardov.

Če bi Apple izbral Qi, Powermat trdi, da bi naredili vse, da bi postali kompatibilni. Glede na izjavo za medije lahko sklepamo, da bo Powermat še naprej skušal inovativno pristopati do novih produktov in tehnologij, ki bodo podpirale vse naprave, ki prihajajo na tržišče.

Dobra novica je, da bomo zelo kmalu izvedeli kakšno odločitev, če sploh kakšno, je sprejel Apple. Če bo Apple zares predstavil novi iPhone v prvih tednih septembra, bo po vsej verjetnosti informacije o morebitnem brezžičnem polnjenju razkril nekaj tednov po predstavitvi. Slaba novica pa je, da je brezžično polnjenje kljub prikladosti manj učinkovito kot “dobro staro” polnjenje s standardnimi žičnimi polnilci. Test, ki ga je opravil portal CNET, kaže, da je Galaxy S8 potreboval 3,5 ure za induktivno polnjenje, medtem ko je potreboval zgolj 2 uri s standardnim USB-C kablom.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku