01.08.2012 10:28

Deli z drugimi:

Share

Kaj vse nam prinaša novi Safari 6?

Nov spletni brskalnik Safari 6 prinaša kopico novosti, ki se jih bodo zagotovo najbolj razveselili spletni razvijalci.
Nov spletni brskalnik Safari 6 prinaša kopico novosti, ki se jih bodo zagotovo najbolj razveselili spletni razvijalci.

S prihodom nove nadgradnje Applovega operacijskega sistema OS X Mountain Lion o kateri smo že pisali, so pri Applu izdali tudi novo različico njihovega spletnega brskalnika, ki sliši na ime Safari. Različica 6.0 prinaša nekaj novosti povezanih z uporabniškim vmesnikom, kot tudi tiste, ki jih bodo najbolj veseli razvijalci spletnih strani in aplikacij. Najprej je treba opozoriti, da je nekaj novosti dostopnih zgolj v kombinaciji z novim operacijskim sistemom, pri teh pa bomo v nadaljevanju dodali oznako ML. Čeprav ostali brskalniki kot so Google Chrome, Firefox in Opera polje za vnos URL naslova že dalj časa hkrati uporabljajo tudi kot iskalno polje, pa je Apple to funkcijo v Safari integriral še-le sedaj, ta pa se po novem imenuje “Smart Search Field”. Nekih posebnosti glede omenjene funkcije ne moremo izpostaviti, saj je ta precej identična kot v vseh ostalih brskalnikih. Odvisno od vrste vnosa, Safari samodejno zazna ali gre za določeno spletno stran, ključne besede ali zgodovino brskanja.


Tab View [ML]

Doslej so lahko uporabniki med odprtimi zavihki preklapljali na dva načina. S klikom na zavihek ali s pomočjo bližnjice Ctrl + Tab. Nova “Tab View” funkcija za premikanje med odprtimi zavihki omogoča uporabo touchpada (drsnika), s tako imenovanim “pinchanjem” pa se lahko enostavno pomikate med vsemi odprtimi zavihki.


iCloud Tabs [ML]

Apple je ob ustvarjanju Gorskega leva veliko pozornosti namenil povezovanju različnih OS X naprav. Omenjena funkcija uporabnikom omogoča nadaljevanje spletnega brskanja točno tam kjer so ga nazadnje končali, pa naj so iskanje začeli na svojem iPhonu ali iPadu in ga končali na svojem prenosniku MacBook Air. Funkcija prav tako omogoča ogled trenutno odprtih zavihkov na vseh napravah.


Built-in sharing [ML]

Skupna uporaba vsebine ni bila še nikoli tako enostavna in hitra. Z omenjeno funkcijo lahko na enem mestu določeno vsebino pošljemo po elektronski pošti (kot povezavo ali PDF dokument), delimo na Twitterju ali Facebooku.


Do Not Track

Appleje varnost in zasebnost podatkov vedno jemal izjemno resno. Nova varnostna komponenta prinaša izboljšano okolje zasebnega brskanja, prav tako pa spletnim mestom preprečuje sledenje uporabnikom.


Offline Reading List

S to funkcijo nas je Apple seznanil že pred časom, no tokrat bo s shranjevanjem posamezne vsebine na disk računalnika določeno vsebino mogoče brati tudi takrat, ko ne bomo povezani s svetovnim spletom. Precej priročno, mar ne?


Orodja za razvijalce

Z najnovejšo različico spletnega brskalnika Safari pa bodo največ zagotovo pridobili razvijalci spletnih strani. Ta je namreč poln novih inovativnih rešitev, ki bodo programerjem kot oblikovalcem pri razvoju spletnih rešitev v precejšnjo pomoč. Ena izmed takšnih novosti je prav gotovo novi Web Audio Api, ki razvijalcem omogoča ustvarjanje interaktivne vsebine in zvočno bogatih spletnih strani kot so igre ali različna simulacijska orodja. Omenjen APi zagotavlja veliko boljši nadzor nad zvokom, njegovo manipulacijo in zmanjšanje latence različnih zvočnih učinkov. Prav tako omogoča obdelavo HTML5 avdio vsebin, uporabo napredni zvočnih učinkov in predelavo in obdelavo zvoka neposredno preko programskega jezika JavaScript.

Funkcija CSS filters bo navdušila marsikaterega oblikovalca spletnih strani in aplikacij. S pomočjo teh filtrov lahko ustvarimo napredne učinke kot so zamegljenost in gradient ali prilagajanje svetlosti, prav tako pa funkcija prinaša napredno nasičenost barv, skupaj s strojnim pospeševanjem. Operacijski sistem Mounatain Lion prinaša edinstveni Notification center, v katerega pa je po novem vključen tudi brskalnik Safari. S pomočjo tega bodo vse notifikacije o novih nadgradnjah vtičnikov, aplikacij in samega brskalnika na voljo znotraj skupnega centra za obveščanje uporabnikov. Safari 6 spletni standard HTML5 jemlje zelo resno, njegove nove funkcije pa uporabnikom omogočajo popoln nadzor nad različnimi multimedijskimi vsebinami. Funkcija »HTML5 timed text tracks« omogoča nadzor nad besedili, ki se pojavljajo skupaj z medijskimi vsebinami, kot so naslovi, podnaslovi in opisi video poglavji, medtem ko bo funkcija »HTML5 media synchonization« razvijalcem omogočila natančen nadzor nad integracijo različnih multimedijskih vsebin. Izboljšana je tudi podpora za JavaScript, saj novi Safari podpira novi standard ECMA 262 različice 5.1, ki zagotavlja kreiranje naprednih interaktivnih spletnih aplikacij. Detekcija zasebnega brskanja povečuje varnost in zasebnost uporabnika, dodana pa je tudi možnost urejanja vsebine znotraj Safari Reader-ja in dodajanje različnih CSS slogov.


Preoblikovani Web Inspector

Vsak spletni razvijalec pri izdelavi spletnih strani nujno potrebuje najrazličnejše spletne vtičnike, ki mu zagotavljajo pogled v samo HTML kodo in sprotno spreminjanje določenih spletnih elementov. Nov Web Inspector se lahko pohvali z nekaterimi novimi inovativnimi funkcijami, ki bodo kreiranje spletnih strani še poenostavile. Poleg omenjenih funkcij nov Safari ponuja tudi ekspresno hiter Nitro JavaScropt engine, ki bo lahko v celoti izkoristil zmogljivosti najnovejših Macov. Novosti se nanašajo predvsem na CSS rendiranje vsebine, strojno pospeševanje ter hiter izris 2D elementov, ki bodo brskanje po spletu naredili hitrejše kot kadarkoli prej. Lahko bi rekli, da so se pri Applu pošteno potrudili uporabnikom ponuditi najnovejše funkcije povezane s spletnim brskanjem. No roko na srce, tudi tokrat ni vse popolno. Številni uporabniki se namreč že pritožujejo nad novim prikazom zavihkov, ki na podlagi odprtega števila zavihkov zavzamejo določen odstotek prostora. Če imate tako odprt en zavihek bo ta zavzel 100% zgornje vrstice, če sta odprta dva, potem vsak zavzame 50 % itd. To je precejšnja novost, še posebej ker uporabniki še zdaleč niso navajeni na tako široke zavihke. Pri Applu pravijo, da bodo omenjeno težavo morda popravili že pri naslednji posodobitvi. Bomo videli. Še ena velika novica pa je, da bo Safari z različico 6.0 dostopen zgolj za uporabnike računalnikov Mac. Po spletu so sicer krožile govorice o tem, da je bila nekaj časa dostopna tudi povezava do različice za PC, no te sedaj ni več moč doseči. Pri Applu so povedali, da je nova različica brskalnika na voljo preko App Store-a (za Lion), medtem ko je pri različici Mountain Lion ta že vključena v sam programski paket.


Prijavi napako v članku