Strojna oprema
19.01.2023 08:35

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Helium in kako deluje?

Brezžična naprava, oziroma t.i. vroča točka uporablja radijsko tehnologijo za rudarjenje HNT in nagrajevanje v žetonih HNT za zagotavljanje pokritosti.
Helium.com
Helium.com

Rudarjenje pomaga preverjati legitimnost transakcij, izvedenih prek omrežja blockchain, kot je Bitcoin. Rudarji lahko začnejo rudariti kriptovalute z uporabo strojne opreme, kot je centralna procesna enota (CPE), grafična kartica ali aplikacijsko specifična integrirana vezja (ASIC). Lahko pa za rudarjenje uporabljajo pametne telefone, ki jih poganjata sistema Android in iOS.

Kaj pa rudarjenje kriptovalut prek decentraliziranega brezžičnega omrežja? Morda se sliši čudno, toda rudarji lahko zdaj rudarijo kriptovalute, ne da bi se zanašali na drago infrastrukturo. Helium Network je to omogočil tako, da vozliščem dovoli, da delujejo kot naprave dostopnih točk.

Kaj je Helium?

Helium je razpršeno omrežje t. i. vročih točk, ki ponuja naprave z zmožnostjo interneta stvari (IoT), ki podpirajo LoRaWAN, brezžično storitev dolgega dosega, ki je javno dostopna državljanom sveta. LoRaWAN je kratica za Long Range Wide Area Network, naprave IoT pa lahko komunicirajo med seboj prek LoRa tehnologije, zahvaljujoč odprtemu protokolu LoRaWAN. Naprave IoT so pametne »naprave«, ki se povezujejo v omrežje in izmenjujejo podatke ter ponujajo obsežnejši obseg povezljivosti (kot npr. Wi-Fi).

Storitev je bila razvita izključno za spodbujanje razvoja pravih, decentraliziranih brezžičnih omrežij. S Heliumom lahko vsakdo poseduje in upravlja brezžično omrežje IoT z uporabo edinstvenega prenosnega radijskega usmerjevalnika.. Dostopne točke so brezžične naprave, ki temeljijo na tehnologiji “plug and play” in ponujajo boljšo povezljivost kot Wi-Fi.

Sistem deluje na algoritmu “proof-of-coverage” (PoC, slo. dokaz o pokritosti), ki prav tako uporablja verigo blokov (angl. blockchain) za potrditev “dejstva”, da dostopne točke natančno opisujejo svojo lokacijo in pokritost brezžičnega omrežja, ki jo ustvarjajo. Med procesom rudarjenja se uporabljajo radijski valovi, dostopne točke pa so za delovanje nagrajene.

Kaj je Helijev rudar?

Z uporabo specializirane strojne opreme, znane kot dostopne točke, Helium rudarji ponujajo brezžično pokritost omrežja Helium. Uporabniki postanejo rudarji v omrežju Helium s pridobitvijo ali izgradnjo vroče točke, ki je združljiva z WHIP, in vložitvijo žetonskega depozita, ki ustreza gostoti drugih rudarjev, ki delujejo na njihovem območju.

Poleg protokola veriženja blokov protokol Helium Wireless, imenovan WHIP (omrežje neodvisnih ponudnikov namesto enega samega koordinatorja), ponuja dvosmerno metodo prenosa podatkov med brezžičnimi napravami in internetom. Naloga preverjanja dostopnih točk je, ali so bili podatki o napravah poslani na predvideno lokacijo, in ali bi moral rudar dobiti nadomestilo za svoje storitve. Spada med internetne aplikacije, ki kupujejo šifrirane podatke o napravi od rudarjev, imenovanih usmerjevalniki.

Kako deluje rudarjenje?

Tehnologija radijskih valov se uporablja za rudarjenje namesto procesorjev, grafičnih kartic ali ASIC-jev. Poleg tega se tehnologija veriženja blokov uporablja za ustvarjanje brezžičnega omrežja, ki je bolj zanesljivo od omrežja, ki ga ponujajo uveljavljeni tradicionalni ponudniki brezžičnih storitev.

Helijeve vroče točke ali rudarji zagotavljajo brezžično pokritost velikega dosega s posebnimi napravami, imenovanimi oddajniki LoRaWAN. Torej, kako v zameno zaslužiti helijeve žetone? Z rudarjenjem in razširitvijo pokritosti The People’s Network z ustreznimi vročimi točkami rudarji pridobijo HNT. Znesek nagrade je povezan s podatki, ki jih bo rudar prenesel, to pomeni večji zaslužek, ko rudarji prenesejo več podatkov.

Je rudarjenje Helija sploh profitabilno?

Nagrade so odvisne od kota antene in posameznikove geografske lokacije. To pomeni, da višje kot so antene nastavljene, dlje bo radijska frekvenca “potovala” na določenem območju. Posledično lahko bolj učinkovito rudarite in prejmete več HNT, če lahko svoje antene namestite višje.

Po drugi strani pa rudarjenje helija morda ne bo dalo želenih rezultatov na hribovitem območju zaradi šibkih signalov ali pa na lokaciji, kjer je veliko naravnih in umetnih motilcev, kot so drevesa, zgradbe in podobno. Poleg tega vedno opravite skrbni pregled projekta, v katerega želite vlagati, da se zaščitite pred neznosnimi izgubami.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kriptovalute


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več