Strojna oprema
19.01.2023 08:35

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Helium in kako deluje?

Brezžična naprava, oziroma t.i. vroča točka uporablja radijsko tehnologijo za rudarjenje HNT in nagrajevanje v žetonih HNT za zagotavljanje pokritosti.
Helium.com
Helium.com

Rudarjenje pomaga preverjati legitimnost transakcij, izvedenih prek omrežja blockchain, kot je Bitcoin. Rudarji lahko začnejo rudariti kriptovalute z uporabo strojne opreme, kot je centralna procesna enota (CPE), grafična kartica ali aplikacijsko specifična integrirana vezja (ASIC). Lahko pa za rudarjenje uporabljajo pametne telefone, ki jih poganjata sistema Android in iOS.

Kaj pa rudarjenje kriptovalut prek decentraliziranega brezžičnega omrežja? Morda se sliši čudno, toda rudarji lahko zdaj rudarijo kriptovalute, ne da bi se zanašali na drago infrastrukturo. Helium Network je to omogočil tako, da vozliščem dovoli, da delujejo kot naprave dostopnih točk.

Kaj je Helium?

Helium je razpršeno omrežje t. i. vročih točk, ki ponuja naprave z zmožnostjo interneta stvari (IoT), ki podpirajo LoRaWAN, brezžično storitev dolgega dosega, ki je javno dostopna državljanom sveta. LoRaWAN je kratica za Long Range Wide Area Network, naprave IoT pa lahko komunicirajo med seboj prek LoRa tehnologije, zahvaljujoč odprtemu protokolu LoRaWAN. Naprave IoT so pametne »naprave«, ki se povezujejo v omrežje in izmenjujejo podatke ter ponujajo obsežnejši obseg povezljivosti (kot npr. Wi-Fi).

Storitev je bila razvita izključno za spodbujanje razvoja pravih, decentraliziranih brezžičnih omrežij. S Heliumom lahko vsakdo poseduje in upravlja brezžično omrežje IoT z uporabo edinstvenega prenosnega radijskega usmerjevalnika.. Dostopne točke so brezžične naprave, ki temeljijo na tehnologiji “plug and play” in ponujajo boljšo povezljivost kot Wi-Fi.

Sistem deluje na algoritmu “proof-of-coverage” (PoC, slo. dokaz o pokritosti), ki prav tako uporablja verigo blokov (angl. blockchain) za potrditev “dejstva”, da dostopne točke natančno opisujejo svojo lokacijo in pokritost brezžičnega omrežja, ki jo ustvarjajo. Med procesom rudarjenja se uporabljajo radijski valovi, dostopne točke pa so za delovanje nagrajene.

Kaj je Helijev rudar?

Z uporabo specializirane strojne opreme, znane kot dostopne točke, Helium rudarji ponujajo brezžično pokritost omrežja Helium. Uporabniki postanejo rudarji v omrežju Helium s pridobitvijo ali izgradnjo vroče točke, ki je združljiva z WHIP, in vložitvijo žetonskega depozita, ki ustreza gostoti drugih rudarjev, ki delujejo na njihovem območju.

Poleg protokola veriženja blokov protokol Helium Wireless, imenovan WHIP (omrežje neodvisnih ponudnikov namesto enega samega koordinatorja), ponuja dvosmerno metodo prenosa podatkov med brezžičnimi napravami in internetom. Naloga preverjanja dostopnih točk je, ali so bili podatki o napravah poslani na predvideno lokacijo, in ali bi moral rudar dobiti nadomestilo za svoje storitve. Spada med internetne aplikacije, ki kupujejo šifrirane podatke o napravi od rudarjev, imenovanih usmerjevalniki.

Kako deluje rudarjenje?

Tehnologija radijskih valov se uporablja za rudarjenje namesto procesorjev, grafičnih kartic ali ASIC-jev. Poleg tega se tehnologija veriženja blokov uporablja za ustvarjanje brezžičnega omrežja, ki je bolj zanesljivo od omrežja, ki ga ponujajo uveljavljeni tradicionalni ponudniki brezžičnih storitev.

Helijeve vroče točke ali rudarji zagotavljajo brezžično pokritost velikega dosega s posebnimi napravami, imenovanimi oddajniki LoRaWAN. Torej, kako v zameno zaslužiti helijeve žetone? Z rudarjenjem in razširitvijo pokritosti The People’s Network z ustreznimi vročimi točkami rudarji pridobijo HNT. Znesek nagrade je povezan s podatki, ki jih bo rudar prenesel, to pomeni večji zaslužek, ko rudarji prenesejo več podatkov.

Je rudarjenje Helija sploh profitabilno?

Nagrade so odvisne od kota antene in posameznikove geografske lokacije. To pomeni, da višje kot so antene nastavljene, dlje bo radijska frekvenca “potovala” na določenem območju. Posledično lahko bolj učinkovito rudarite in prejmete več HNT, če lahko svoje antene namestite višje.

Po drugi strani pa rudarjenje helija morda ne bo dalo želenih rezultatov na hribovitem območju zaradi šibkih signalov ali pa na lokaciji, kjer je veliko naravnih in umetnih motilcev, kot so drevesa, zgradbe in podobno. Poleg tega vedno opravite skrbni pregled projekta, v katerega želite vlagati, da se zaščitite pred neznosnimi izgubami.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kriptovalute


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več