Računalništvo, telefonija
04.05.2011 10:40
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Justin – robot, ki vam bo skuhal kavo

Črno brez sladkorja prosim. In kozarec vode, seveda. Hvala, Justin.
Črno brez sladkorja prosim. In kozarec vode, seveda. Hvala, Justin.

Ste se že kdaj počutili zelo osamljene in si želeli, da bi vaše metajoče tenis žogice prišle tudi nazaj? Seveda je opcija, da si umislite domačo žival; no, tokrat vam predstavljamo nekaj drugačnega. Ekipa iz nemškega Centra za aeronavtiko in vesoljske raziskave (Deutsches Zentrum für Luft-und Raumfahrt) se je namreč pohvalila z »Rollin Justin«-om – lastnim humanoidnim robotom, ki ujame vsaj 80 % vrženih žog v njegovo smer in pri tem ne ujame samo eno po eno, ampak zmore tudi dve hkrati!

Mobilni robotski sistem Justin, je s svojima lahkima rokama, ki po vsaka premoreta štiri izjemno natančne in gibljive prste, idealna platforma za eksperimentalno in raziskovalno delo. Ob tem je bila razvita nova mobilna platforma, ki omogoča veliko avtonomijo delovanja samega sistema. Posamično premikajoča se kolesa ustrezajo posebnim zahtevam Justinovega zgornjega dela, ki je lahko kos še tako zahtevnim nalogam. PMD senzorji in kamere omogočajo 3D rekonstrukcijo robotovega okolja in omogočajo, da robot zastavljene naloge izvede povsem avtonomno.

No, če vam to ne bo dovolj, je ta čudežni robot prav tako sposoben skuhati kavo. Seveda ne govorimo o tisti »turški« iz štedilnika, ampak o tisti iz avtomata, pa vendar bo tudi ta za nemške astronavte, katerim naj bi robot Justin v prihodnosti služil, več kot odlična. Prilagamo vam video Justina v akciji, mi se pa medtem trudimo navduševati se nad njegovimi zmožnostmi. Vam javimo, kako je šlo.


Prijavi napako v članku