Računalništvo, telefonija
09.05.2019 08:07
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je to najboljše orožje za boj proti dronom?

DroneBullet sovražne drone uniči tako, da se vanje enostavno zaleti.
DroneBullet sovražne drone uniči tako, da se vanje enostavno zaleti.

Droni so v zadnjih nekaj letih postali že nekaj povsem običajnega, saj se uporabljajo kot orodje za zabavo ter celo kot delovni pripomoček ali varnostni sistem. Težava pa nastane, ko se dron uporablja za izvajanje kaznivih dejanj ali celo za oviranje letalskega prometa. Varnostne sile se proti tem dronom poskušajo boriti z laserji, pticami, izstrelki iz tal in drugimi napravami, vsaka izmed njih pa ima določene pomanjkljivosti. Kot kaže, je skoraj idealno rešitev izumilo kanadsko podjetje AerialX, ki je za boj proti dronom pripravilo avtonomni “multikopter” DroneBullet.

DroneBullet je kompaktni dron, težak približno kilogram, ki lahko vzleti kar iz roke upravljavca in je zmožen povsem samodejno zaznati “tarčo”, jo prestreči, ji slediti v realnem času in celo določiti vrsto “sovražnega” drona. Miniaturni računalniški sistem pri tem določi šibko točko drona in se takoj, ko je to mogoče, vanj zaleti s hitrostjo do 350 kilometrov na uro. To je seveda dovolj, da kompaktni dron DroneBullet podjetja AerialX sovražni leteči predmet v celoti onesposobi.

Kanadsko podjetje AerialX je svoj obrambni dron DroneBullet že predstavilo vojski in policiji, ki sta bili nad njim navdušeni. Zato je le še vprašanje časa, kdaj bo novost na voljo v operativni rabi, vključno s civilnimi letališči.


Prijavi napako v članku