Računalništvo, telefonija
15.12.2017 11:00

Deli z drugimi:

Share

Je lastništvo kriptovalut sploh lahko varno?

Je lastništvo kriptovalut sploh lahko varno?
Je lastništvo kriptovalut sploh lahko varno?

Predstavljajte si naslednjo situacijo, ki je mimogrede precej verjetna. Smo v letu 2020 in vrednost kriptokovancev, ki jih imate v lasti se je podeseterila. Del vašegih pridobljenih donosov si želitve vnovčiti, recimo s potovanjem na eksotične Karibe. Prijavite se na svojo borzo za trgovanje s kriptovalutami, vendar dostopi ne delujejo. Pravzaprav je celotna stran nedostopna. Ko preverite na Googlu kaj se dogaja, dobite takoj tri velike naslove: »Hekerski udor! Nepridipravi ukradli za 100 mio EUR kriptokovancev!«. In vaše veselje, se takoj spremeni v obup. Vaše sanje o novem avtu in potovanju na Karibe so šle po vodi!

Za nasvet kako hraniti kriptovalute smo povprašali Roberta Roliha, predavatelja in avtorja mednarodne knjižne uspešnice o investiranju The Million Dollar Decision in lastnika Akademije Panta Rei.

Robertovi trije enostavni, a zelo pomembni nasveti so:

  1. V kriptovalute vedno investirajte le tisti denar, ki ga lahko pogrešite. Zavedajte se, da je vlaganje v kriptovalute izjemno tvegano. Če so možni visoki donosi so možne tudi visoke izgube.
  2. Nakup kriptovalut opravljajte preko preverjenih borznih hiš in vedno preverite provizije, ki jih le te zaračunavajo. Še posebno bodite pozorni na morebitne upravljalske provizije.
  3. Če ste že lastnik kriptovalut pa nemudoma poskrbite za varnost svojih kriptokovancev.

Idealna rešitev je, da kriptovalute po nakupu prenesete iz spletnih borz ali iz spletnih denarnic v takoimenovano hladno denarnico. To pomeni, da vaše kriptovalute ne bodo več »povezane« z internetom. Velika nevarnost pri hranjenju kriptovalut na spletnih borzah ali na namiznih (software) denarnicah so možni vdori, hekerski napadi in pa virusi. Torej. Če kriptovalute hranite na spletu torej na računalniku ali drugi mobilni napravi, ki je povezan z internetom, predstavlja to veliko varnostno tveganje.

Kaj je rešitev?

Obstajata dva tipa hladnih denarnic, ki niso povezane z internetom. Prvi tip so papirnate denarnice, pri katerih si svoje kriptokovance (zasebni in javni ključ) natisnete na papir in jih nato hranite v sefu. Drugi tip pa so strojne denarnice (hardware wallet), kjer si svoje kriptokovance prenesete na napravo, ki je podobna USB ključku. Ta naprava ima poseben čip, ki onemogoča vdore tudi ko je priključena na vaš računalnik. V primeru da izgubite strojno denarnico ali vam jo kdo ukrade, ste še vedno zaščiteni, saj tat brez PIN kode ne more dostopati do vaših kriptokovancev, vi pa lahko s pomočjo posebne serije 12 oziroma 24 besed obnovite svoje premoženje v kriptokovancih.

Seveda, pa tudi pri hranjenju v hladnih denarnicah ni 100% varnosti. Tej številki pa se močno približate že s preprosto metodo, da imate svoje kopije ključev oziroma obnovitvenih besed shranjene na varnem, v dveh izvodih in na dveh različnih lokacijah.

Več o kriptovalutah pa si lahko pogledate na tej povezavi.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku