Računalništvo, telefonija
08.11.2010 06:55
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je Evropa pripravljena na kibernetsko vojno?

Vaja Cyber Europe 2010 bo pokazala, kako je EU pripravljena na morebiten izbruh kibernetske vojne.
Vaja Cyber Europe 2010 bo pokazala, kako je EU pripravljena na morebiten izbruh kibernetske vojne.

V drugi polovici septembra so se vsi večji spletni mediji razpisali o nevarnem računalniškem črvu Stuxnet. Ta je povzročil veliko sivih las predvsem iranskim strokovnjakom za informacijsko varnost. Zaradi precejšnje dovršenosti škodljive programske opreme, je bila evropska agencija za informacijsko varnost ENISA prepričana, da je šlo v tem primeru za prvo preizkušanje kibernetske vojne v »živo«.

Zato ne preseneča, da so se pred kratkim države članice Evropske unije ter Islandija, Norveška in Švica skupaj z agencijo ENISA in Skupnim raziskovalnim središčem (JRC), odločile za preizkus svoje sposobnosti odzivanja v prvi vseevropski vaji s simuliranim kibernetskim napadom. Scenarij simulacije, ki so ga naslovili Cyber Europe 2010, je predvideval postopno izgubo oziroma bistveno zmanjšanje internetnih povezav med sodelujočimi državami, zaradi česar so imeli državljani, podjetja in javne ustanove otežen dostop do osnovnih spletnih storitev. Med vajo, ki je obsegala skupno kar 320 incidentov, so merili, kako se države odzivajo na težave.

Neelie Kroes, podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo, je o poteku simulacije dejala: »Ta vaja, s katero preizkušamo pripravljenost Evrope na spletne napade, je pomemben prvi korak na poti k skupnim prizadevanjem, s katerimi bomo preprečili morebitno spletno ogroženost temeljne infrastrukture in zagotovili, da se bodo državljani in podjetja na spletu počutili varne in zaščitene.“ Prvi izsledki vaje Cyber Europe 2010 bodo objavljeni še v prvi polovici novembra. Podrobno poročilo s končnimi ugotovitvami naj bi bilo pripravljeno v prvi polovici naslednjega leta.


Prijavi napako v članku