Računalništvo, telefonija
04.01.2011 11:15

Deli z drugimi:

Share

Izposoja elektronskih knjig postala resničnost

Amazon izboljšal in pocenil e-bralnik Kindle
Amazon izboljšal in pocenil e-bralnik Kindle

Konec lanskega oktobra smo poročali, da priljubljena spletna prodajalna Amazon namerava v bližnji prihodnosti uvesti storitev izposoje elektronskih knjig. Verjeti ali ne, podjetje Amazon je svojo obljubo dejansko izpolnilo. Uporabnikom priljubljenih bralnikov e-knjig Kindle je namreč omogočilo izposojo elektronskih knjig. Čeprav izposojo e-knjig podjetja Amazon še ne moremo povsem enačiti z izposojo klasičnih knjig, je bil s tem storjen odločen korak naprej v smeri popolne digitalizacije knjižnih del.

Podjetje Amazon zaradi elektronskega piratstva izposojevalcem pričakovano ni dalo povsem prostih rok pri upravljanju z elektronskimi knjigami. Uporabniki si lahko posamično knjigo namreč izposodijo le enkrat in to za največ 14 dni. Po preteku dveh tednov vsebina seveda postane nedostopna. Elektronsko knjigo se lahko posodi prijatelju ali znancu, vendar v tem primeru kupec nima več dostopa do nje.

Na srečo se lahko elektronsko knjigo izposodi celo prijatelju ali znancu, ki nima bralnika e-knjig Kindle. Za dostop do vsebine namreč zadošča programska oprema Kindle za osebni računalnik. Storitev izposoje elektronskih knjig je vsaj zaenkrat na voljo le Onkraj luže. Če bo tam obrodila želene sadove, bo v bližnji prihodnosti zagotovo na voljo še na Stari celini. Slovenija bo žal tu po vsej verjetnosti izvzeta.


Prijavi napako v članku