Računalništvo, telefonija
04.08.2017 09:10

Deli z drugimi:

Share

Izjemen dosežek za supervozilo Hyperloop One

Izjemen dosežek za supervozilo Hyperloop One
Izjemen dosežek za supervozilo Hyperloop One

Superhitri vlak Hyperloop One zagotovo poznate, saj gre za edinstven vlak oblike kapsule, ki se premika po ceveh, saj je pritisk oziroma upor zraka tu precej zmanjšan, kar posledično omogoča zelo hitro gibanje. Za razvoj vlaka prihodnosti ima podjetje Hyperloop One na voljo kar precej denarja, in sicer 71 milijonov evrov. Če bo projekt uspešen, pomeni, da bodo lahko potniki skupaj s prtljago za potovanje med krajema oddaljenima 150 kilometrov skupno potrebovali zgolj 12 minut.

Projekt superhitrega vlaka Hyperloop One gre kot po maslu, kar se je pokazalo pri nedavnem preizkusu, saj je potniška kabina imenovano XP-1 v cevi dosegla hitrost kar 308 kilometrov na uro. Čeprav je potniška kabina potovala le 300 metrov, gre tu nedvomno za izjemen uspeh. Končna hitrost vlaka Hyperloop One pa bo po ocenah inženirjev znašala kar zavidljivih 1.200 kilometrov na uro.

Pri tem velja omeniti, da potniška kabina XP-1 vlaka Hyperloop One meri kar 8,7 x 2,7 x 2,4 metrov, dolžina cevi po kateri potuje kabina pa je trenutno le 500 metrov. Preden bo vlak lahko potoval s hitrostjo 1.200 kilometrov na uro bo potrebno še podaljšati cev, kar pa naj bi se zgodilo kmalu. Novi vlak bo najprej zaživel v Združenih arabskih emiratih, in sicer med mestoma Dubaj in Abu Dabi, ki sta medsebojno oddaljena 150 kilometrov, nekoliko kasneje pa še med drugimi večjimi mesti.


Prijavi napako v članku