Triki in nasveti
15.04.2018 11:28
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše tehnološke knjige za poletno branje

..Tudi vi radi berete na poletnem dopustu medtem, ko se sončite?..
Najboljše tehnološke knjige za poletno branje
Najboljše tehnološke knjige za poletno branje

Včasih je izjemno težko odložiti vse naše naprave in v roke vzeti klasično, tiskano knjigo ter brati o najnovejših “gadgetih”. Ne glede na to obstaja na tone knjig, ki pišejo o tehnologiji, vprašanje pa je, katero prebrati najprej. Če iščete pravo izbiro za dolge poletne dni, ali pa morda iščete pravo darilo za ljubitelje tehnologije, je tukaj nekaj najboljših tehnoloških knjig, ki vas ne bodo pustile ravnodušne.

iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy — and Completely Unprepared for Adulthood — and What That Means for the Rest of Us

Kaj se je zgodilo s prvo generacijo ljudi, ki so odraščali “priključeni” na pametne telefone? To je glavno vprašanje, ki si ga v svoji zadnji knjigi zastavi ameriški psiholog, dr. Jean Twenge. Knjiga je pravzaprav neke vrste raziskava generacije Z, ki jo dr. Twenge poimenuje kar “iGen”. Gre za otroke, rojene okrog prehoda v novo tisočletje.

Medtem ko je tehnologija s svojimi najbolj škodljivimi vplivi nenehno na tapeti, ko govorimo o generaciji Z, dr. Twenge razpravlja o odnosu dotične generacije do dela, življenjskih ciklov, razvoja, odnosov in politike. Vse to je prikazano kot del nenehne povezljivosti z pametnimi telefoni. Če ste slučajno že prebrali knjigo Sherry Turkle, Alone Together, bo knjiga “iGen” prava za vas.

Ostale knjige, ki smo jih vključili na seznam, predstavljajo inovatorje in poslovne strategije največjih akterjev na področju tehnologije, “iGen” pa za razliko od teh predstavi tiste, ki tehnologijo vsakodnevno uporabljajo, in kako to spreminja svet.

Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley

Antonio García Martínez je eden tipičnih posameznikov, ki si ga predstavljamo, ko govorimo o velikih tehnoloških umih. Govorimo o nekdanjem svetovalcu Twitterja, produktnemu vodji pri Facebooku, zaposlenemu pri Goldman Sachs, ustanovitelju večjega števila zagonskih podjetij in direktorju. Vsi ti nazivi pričajo, da je Martinez strokovnjak najvišjega kova in od njega bi v knjigi pričakovali, da nam razkrije recept za uspeh v Silicijevi dolini.

Knjiga Chaos Monkeys je portret avtorjevega življenja z zanimivimi anekdotami, nekaj simpatičnega cinizma in z dokaj relanim prikazom industrije, kjer pogosto več pomeni sreča kot znanje. Če recimo spremljate televizijsko serijo Sillicon Valley, potem je predstavljena knjiga zagotovo prava za vas.

Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Na seznamu smo se skušali izogniti pretiranemu številu biografij, saj so navadno te tiste, ki jih ljudje najpogosteje preberejo. Kljub temu pa praktično ne moremo mimo biografije Elona Muska, odličnega dela avtorja Ashleeja Vanca, ki je bralcem po vsem svetu približal SpaceX, Teslo (in vse stale projekta Elona Muska). Glede na to, da gre za enega najbolj “vročih” podjetnikov na svetu, je knjiga brez dvoma vredna vašega časa, še posebej, če se zavedamo, da je Musk vključen v več indsutrij, kot si lahko sploh predstavljamo. Vance je znan po tem, da je ne samo pri Musku, temveč tudi pri ostalih tehnoloških gigantih imel dostop do skorajda vseh informacij, kar dela knjigo še posebej kvalitetno.

What the Dormouse Said: How the Sixties Counterculture Shaped the Personal Computer Industry

Steve Jobs je o sebi pogosto govoril kot o “hipiju, kateremu je iz rok padla jedka kislina”, čeprav je bil vsem dobro znan kot surov kapitalist, ki je imel v glavi precej drugih stvari in ne samo “mir in ljubezen”. Če ste že kdaj razmišljali o tem, kako “hipi idealizem” sovpada s tehnološkimi inovacijami, potem morate prebrati knjigo Johna Markoffa, What the Dormouse Said.

Rdečo nit knjige predstavlja čas Silicijeve doline pred Stevom Jobsom, kjer je prav posebna generacija ljudi eksperimentirala z raznoraznimi psihadeličnimi opijati, medtem ko so sanjali utopične sanje, kako prevzeti računalnike vojaškemu sistemu in izumiti moderno tehnologijo. Le redko se zgodi, da beremo knjigo, ki trdi, da je “skrivnostna zgodovina” zadeve, ki jo vsi dobro poznamo, kajne? Ravno to se nam zgodi pri tej knjigi, ki nas uspe presenetiti na vsakem koraku.

The Soul of a New Machine

Se spomnite Data General Eclipse MV/8000? Verjetno ne, kajne? Nič zato! Knjiga Tracyja Kidderja iz leta 1981, Pulitzerjeva nagrajenka, bi lahko bila z lahkoto ena najboljših knjiig, ki govori o tehnologiji. Glavna tematika knjige je, kako je korporacija Data General Corporation skušala takrat zgraditi računalnik, ki je predstavljal novo generacijo. Knjiga zelo natančno opisuje več plasti izdelave računalnika, pri čemer je sodelovalo precejšnje število ljudi, vsak s svojo zadolžitvijo. Ne glede na to, da je naprava kot taka že povsem pozabljena in da je podjetje Data General Corporation propadlo že leta 1999, je knjiga še vedno v samem vrhu tehnoloških del.

Edina prava konkurenca temu delu je mogoče vrhunska knjiga Stevena Levyja, Insanely Great (govori o nastanku originalnega Macintosha 128K iz leta 1984). The Soul of a New Machine je zagotovo ena boljših naracij zgodovine nastanka računalnika, od začetka do konca, z vključenimi vsemi frustracijami in zmagami.

Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies

Verjetno daleč najtežja knjiga na našem seznamu. Švedski filozof Nick Bostrom je leta 2014 izdal milo rečeno provokativno knjigo Superintelligence. Hipoteza, ki gradi ogrodje knjige, je, da bodo računalniški možgani povsem nadomestili človeške in umetna inteligenca (ki se takrat ni imenovala tako kot danes) bo postala dominantna sila sveta.

Kljub temu da se vse skupaj sliši kot znanstvena fantastika, Bostrom zgodbo zapakira v povsem izvedljiv scenarij. Predstavi namreč nekaj največjih napredkov na področju umetne inteligence in jih zagovarja v prepričljivem tonu. Že res, da knjiga ni ravno najbolj sproščujoče branje za na plažo, vendar pa to ne pomeni, da ne spada na naš seznam. Ravno nasprotno, primerna je predvsem za vse tiste, ki se sprašujete, kakšna prihodnost nas morda čaka.

Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future

MIT raziskovalec Andrew McAfee je skupaj z Erikom Brynjolfssonom že napisal odlično knjigo The Second Machine Age, v kateri sta opisala, kako moderna tehnologija spreminja svet ekonomije in poslovanja. Zadnja knjiga, Machine, Platform, Crowd, pa nadaljuje tam, kjer je zgodbo končala prejšnja. V knjigi se avtorja dotikata treh trendov: inteligence strojev, produktov in platform ter zmožnosti vprege množice. McAfee in Brynjolfssonom se sprašujeta, kako ti trendi oblikujejo svet, vse skupaj pa stoji na temeljih bogatega znanja, ki ga premoreta.

Future Crimes: Everything Is Connected, Everyone Is Vulnerable and What We Can Do About It

Kot nekdanji FBI futurist in trenutno eden najbolj znanih svetovalcev na področju kibernetskega kriminala, je avtor Marc Goodman prava izbira, če vas zanima “temna stran” tehnologije. Knjiga, ki je sicer dokaj kompleksna in dolga, zajema večino najpomembnejših trendov in področij, s katerimi se soočamo v današnjem hiperpovezanem svetu – od kiber napadov na podjetja, ljudi, spletne identitete, do vdorov v pametne naprave in seveda področja digitalnega nadzora.

Knjiga je lepo berljiva, polna presenečenj, prav tako pa avtor poskrbi za nekaj praktičnih nasvetov, ki lahko še kako pridejo prav, ko se sprašujemo, kako postati bolj varni na spletu.

Zgoraj predstavljene knjige se med seboj precej razlikujejo, kar pomeni, da lahko vsak najde nekaj zase. Od zanimive biografije do kakovostnih pogledov v prihodnost. Zagotovo z nobeno od teh knjig ne morete zgrešiti.


Prijavi napako v članku