Telefoni
03.06.2021 08:29
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iPhone 13: Kaj pričakujemo od novega Applovega telefona?

V tem članku si lahko preberete vse, kar bo prinesel novi iPhone 13, vse, kar si želimo, da bi prinesel in marsikaj, kar pravijo govorice in se verjetno ne bo uresničilo. Nekaj je gotovo, iPhone 13 bo še ena super zmogljiva Applova naprava.

Izid iPhona 12 je bil za Apple najodmevnejši do zdaj, štirje različni modeli, 5G opcija in velika sprememba dizajna, ki je med drugim vključevala drugačen pristop k brezžičnemu polnjenju. Kako torej, po takšnem uspehu, Apple lahko obdrži tako visok nivo?

V bistvu je odgovor dokaj preprost: obkljukati mora čim več nerešenih stvari iz preteklosti. Govorice pravijo, da bi lahko iPhone 13 bil vidna nadgradnja, ki cilja predvsem na že znane pomanjkljivosti. V kolikor Applu uspe odpraviti te pomenjkljivosti, bi to lahko za Android pomenilo resne težave, saj bi bila tekma še bolj ostra. Pa si poglejmo, kaj pravijo zgodnje govorice in špekulacije, poleg pa najdemo še nekaj želja, ki bi jih bilo zanimivo videti pri novem Applovem telefonu.

iPhone 13 bi se lahko osredotočil na 120 Hz “always-on” ekran

Če oboževalce iPhona vprašamo, kaj si želijo od nove letošnje izdaje, bomo zelo pogosto slišali odgovor, da si želijo izboljšani ekran. Medtem ko je iPhone hiter in odziven, je od vsega začetka vezan na 60 Hz ekran, medtem ko so Android konkurenti že kar nekaj časa na 90 Hz ali celo 120 Hz. Poleg vsega se iPhone še ne more pohvaliti z “always-on” ekranom. Apple je morda imel dober razlog, zakaj izpustiti dotično tehnologijo do nedavnega, vendar pa je zdaj že skorajda skrajni čas, da začne vpeljevati modernejšo tehnologijo.

Kot kaže bi lahko že iPhone 13 do določene mere odpravil zgoraj izpostavljeno pomanjkljivost. Analitik Ming-Chi Kuo, leaker Max Weinbach in ostali so na veliko govorili o tem, da bi nekateri modeli iPhone 13 lahko imeli 120 Hz “always-on” ekran. Podobno, kot nekatere Android naprave, bi “always-on” iPhone 13 ekran prikazoval uro, baterijo in obvestila, brez da bi nam bilo potrebo “zbuditi” napravo. Verjetno se vsi strinjamo, da tukaj ne gre za revolucionarno pogruntavščino Appla, bi pa vseeno lahko bila zelo koristna zadeva, da opazimo recimo kak pomemben mail, ali SMS sporočilo.

Nasvidenje velika odprtina (zdravo vhodi)

Za iPhone 13 ne pričaujemo radikalnega redizajna zunanjosti. Kuo in ostali še vedno menijo, da bodo štirje modeli, med drugim 5,4-inčni iPhone 13 Mini, 6,1-inčni klasični model, 6,1-inčni Pro model in 6,7-inčni Pro Max. Morda bi znali vsi modeli biti nekoliko težji in debelejši od iPhona 12, po vsej verjetnosti zaradi baterij in kamer. Torej, skoraj prepričani smo, da dizajn iPhona 12 ne bo ostal nedotaknjen.

Ena najbolj težko pričakovanih novosti bi lahko bila manjša odprtina. MacOtakaraiRepair in ostali viri pravijo, da Apple optimizira svoje komponente, da bi zmanjšal naporabljen prostor na prednji strani naprave. Napovedi kažejo, da bi naj zvočnik bil postavljen višje proti robu, medtem ko bi se skrčilo območje, ki se potrebuje za prednjo kamero in senzorje. Še vedno se bo sicer videla odprtina, vendar ta ne bo zavzela toliko prostora, kot do zdaj, iPhone 13 pa bil s tem bil deležen bolj modernega dizajna.

Dizajn novega iPhona 13 bo zanimiv tudi glede nedotaknjenih komponent. Apple bi naj obdržal Lightning port, hkrati pa ni navdušen nad konceptom dizajna brez vhodov, katerega so mnogi napovedovali. To niti ni tako presenetljivo, saj recimo brezžično polnjenje ostaja drago in relativno počasno.

Posodobitev kamere za vse modele

iPhone 12 ni bi najbolj demokratičen, ko govorimo o nadgradnji kamer. Za to, da smo dobili telefoto lečo in LiDAR, smo morali kupiti vsaj 12 Pro model, da pa bi imeli najboljše senzorje in še najboljšo stabilizacijo, pa smo bili primorani kupiti celo 12 Pro Max.

Zgodba bi pri iPhonu 13 lahko bila precej drugačna. Tako vsaj napovedujejo analitiki, ki med drugim pravijo, da bodo vsaj Pro modeli deležni izboljšane “ultra-širokokotne” kamere, prav tako pa lahko pri teh istih modelih pričakujemo še astrofotografski način fotografiranja. Tisti najbolj zahtevni fotografi, bodo še vedno morali kupiti iPhone Pro Max, ki bo zagotovo nudil najboljšo kakovost slik, kljub vsemu pa lahko prav od vseh modelov iPhone 13 pričakujemo napredek na področju kvalitete fotografij.

Kuo zavrača govorice o tem, da naj bi z iPhonom 13 prišel 8K način videa, ki bo kot vse kaže še moral počakati nekaj časa. Morda do naslednjega leta, ali pa še kakšno dodatno leto, saj trenutno ni najbolj jasno, kakšna je Applova strategija razvoja kamere. Applu se na področju 8K vsebine še ne mudi, saj je ta tudi sicer na trgu redka. Bi pa ravno to lahko bila konkurenčna prednost, ki bi jo znali izkoristiti konkurenti, kot je recimo Samsung.

Prihajajo zmoglivejši procesorji

Praktično si ne predstavljamo izida novega iPhona brez, da bi Apple predstavil nove čipe. Kot vse kaže tudi iPhone 13 ne bo izjema. Lahko bi rekli, da vsi pričakujemo novi procesor A15, ki bo, tako kot predhodniki, prinesel nove hitrosti in izboljšave baterije. Težko je sicer napovedati, kako velika bo sprememba s prihodom procesorja A15, je pa dejstvo, da je že A14 v primerjavi z Android konkurenco izredno hiter.

Ne pričakujemo pa zgolj surove računalniške moči na višji ravni, temveč od iPhona 13 pričakujemo nekoliko več. Apple za iPhone 12 uporablja modem Qualcom Snapdragon X55, medtem ko bi naj iPhone 13 bil opremljen z letošnjim Snapdragonom X60. Barclaysovi raziskovalci poleg vsega naštetega napovedujejo tudi podporo za Wi-Fi 6E, ki bi Wi-Fi 6 tehnologijo prinesla na hitrejše in nižje 6 GHz frekvence.

Seznam želja: USB-C, čitalec prstnih odtisov in iOS 15

Vse to, kar smo opisali zgoraj, so govorice in napovedi, ki kažejo, da bo iPhone 13 še ena v vrsti zaželjenih Applovih posodobitev serije. Kljub vsemu pa obstaja nekaj želja, lastnosti in funkcionalnosti, ki pa po vsej verjetnosti še ne bodo prišle na vrsto, pa bi si to zagotovo želeli.

Verjetno ste se zdaj že sprijaznili, da iPhone 13 ne bo imel USB-C vhoda. Apple se še vedno trdno drži devet let stare tehnologije Lightning. Vsekakor si želimo, da bi Apple sprejel USB-C, s čimer bi sprejel standard, ki se uporablja širom industrije. Enkrat zagotovo, vendar ne še zdaj.

Pisci pri Bloombergu in Wall Street Journalu so pred časom napovedovali še čitalec prstnih odtisov pod ekranom, ki bi služil kot komplement Face ID tehnologiji za iPhone 13. To se morda sliši obetavno, vendar se ne bi preveč naslanjali na to. To, da je Apple dotično tehnologijo testiral, še ne pomeni, da jo bo zagotovo uporabil. Apple pa po drugi strani veliko energije vlaga izboljšavo Face ID tehnologije. Na primer, zadnja iOS 14.5 posodobitev omogoča uporabo Face ID tehnologije z masko na obrazu. Uporabniki iPhonov bi si zagotovo želeli, da bi lahko imeli Touch ID kot rezervo, smo pa bolj prepričani, da lahko pri iPhonu 13 pričakujemo izboljšano tehnologijo Face ID, ki deluje hitreje in uporabnika prepozna pod ostrejšim kotom.

In potem je tukaj še iOS. Nobena skrivnost ni, da privrženci Androida po navadi imajo kar dolg seznam stvari, o katerih morajo razmisliti, preden se odločijo za preskok na Applovo programsko opremo. Vseeno pa ne pričakujemo, da bosta iOS 15 in iPhone 13 nagovorila vidnejšo število teh dilem. Bloomberg pričakuje, da bo iOS 15 izboljšal predvsem iPhone obvestila, iMessage in zaklenjeni ekran.

Ne glede na vse povedano še vedno drži, da je Apple poln presenečenj. Samo spomnimo, da je iOS 14 prinesel vtičnike za domači zaslon in še nekatere druge novosti, za katere smo morda celo mislili, da nikoli ne bodo ugledale luč sveta. Če bo iOS 15 uspel doseči to, da nagovori tovrstne spremembe, verjamemo, da bi lahko iPhone 13 pritegnil več Android uporabnikov, ne glede na to, ali bo posodobitev strojne opreme zgolj manjša. Upamo, da bomo vse podrobnosti izvedeli že na WWDC 2021.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku