Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
20.01.2022 11:45

Deli z drugimi:

Share

Inženirji za digitalno dobo

»Izobraževanje za poklice prihodnosti«

V hitro razvijajoči se digitalni dobi, kjer tako rekoč že vsak uporablja IT tehnologijo (pametni telefoni, tablice, prenosniki, televizorji, pametne ure, kamere, nadzorni sistemi, proizvodne linije, podatkovne zbirke, umetna inteligenca itd.), je izjemno pomembno, da sledimo razvoju in izobražujemo ljudi, ki so se sposobni hitro prilagoditi, načrtovati, postaviti in zaščititi informacijsko-komunikacijsko okolje.   

Izobraževanje na področju sistemov

Na Višji strokovni šoli ŠC Kranj, kjer izobražujemo inženirje informatike, sledimo trendom razvoja. Študente naučimo izbrati, postaviti in vzdrževati različne operacijske sisteme glede na izbrano strojno opremo ter potrebe podjetij. Le-te je potrebno tudi primerno zaščititi. Glede na trend povezovanja naprav, ljudi in storitev v omrežjih, je izjemno pomembno tudi poznavanje delovanja omrežij, protokolov ter strojne opreme in konfiguriranje le-te. Prav tako izberemo, postavimo, zaščitimo in vzdržujemo različne strežniške vloge. Od pomembnejših strežniških vlog omenimo DHCP strežnik, DNS strežnik, spletni strežnik, datotečni strežnik, SQL strežnik, aktivni imenik in druge.

Veliko podjetij se v današnjem času odloča za storitve, ki jih ponuja računalništvo v oblaku, zato se tudi mi temu ne moremo izogniti. Dotaknemo se treh področij, ki jih oblačno računalništvo obravnava, in sicer: infrastruktura kot storitev (IaaS-nfrastructure-as-a-service), platforma kot storitev (PaaS-platform-as-a-service) in programska oprema kot storitev (SaaS-software-as-a-service).

Študenti ob zaključku šolanja lahko načrtujejo, postavijo, konfigurirajo ter zaščitijo celotno informacijsko komunikacijsko infrastrukturo nekega podjetja.

Kaj pa programi in podatki?

Programiranje je osnova za programiranje krmilnikov in nadzornih sistemov v dobi 4. industrijske revolucije, za pripravo spletnih vmesnikov in izdelavo različnih aplikacij.  Inženir informatike se ne ustraši izziva programiranja, saj poleg osnov pridobi tudi znanje o izdelavi spletnih strani in kompleksnejših programskih aplikacij.

Pravi podatki ob pravem času predstavljajo konkurenčno prednost. Od podatkov smo vedno bolj odvisni prav vsi uporabniki. Inženirji informatike znajo načrtovati različne podatkovne zbirke, jih implementirati ter za uporabnika pripraviti programske vmesnike, ki s pomočjo SQL ali NoSQL jezika uporabnikom omogočajo enostavno iskanje, vnašanje, brisanje in popravljanje podatkov.  Pri načrtovanju in izvedbi podatkovne zbirke pa seveda tudi tukaj ne moremo mimo varnosti in zaščite. Pomembno je zagotoviti avtorizacijo in avtentikacijo uporabnikov, zaščito pri sočasnih dostopih, poskrbeti za varnostne kopije in podobno.

CISCO akademija

Šolski center Kranj je lokalna CISCO akademija, kjer s certificiranimi inštruktorji dodatno izobražujemo na področju omrežij. Gre za sodoben program dopolnilnega izobraževanja s področja IKT. Program, ki ga izvajamo, se imenuje CCNA (Cisco Certified Network Associate), sestavlja pa ga sklop 3 modulov, ki predstavljajo prvo stopnico v hierarhiji mednarodno priznanih CISCO certifikatov.

Sodelovanje s podjetji

Višja strokovna šola ŠC Kranj sodeluje s podjetji v ožji in širši okolici. Vzpostavljeno imamo bogato mrežo podjetij, kjer naši študenti opravijo praktično izobraževanje in pridobijo praktične izkušnje z reševanjem realnih problemov. Mentorji v podjetjih pa nas informirajo o trendih in potrebah ter tako sooblikujejo vsebine izobraževanja.

Naložba v znanje je najboljša investicija

Z nenehnim izpopolnjevanjem predavateljev, posodabljanjem vsebin v okviru učnih načrtov, sodelovanjem s podjetji in sledenjem razvojnim trendom študentom omogočamo pridobitev aktualnega znanja in zatorej rek, da je naložba v znanje najboljša investicija, ni samo fraza. (P.R.)

                                                                                               Gabrijela Krajnc, univ. dipl. inž.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZASLON TELECOM d.o.o.

Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 563 43 30
Zaslon Telecom razvija visokotehnološke rešitve za brezpapirno poslovanje, CTI tehnologije ter interaktivne rešitve na dotik. Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

SAOP d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več