Računalništvo, telefonija
17.01.2017 09:43

Deli z drugimi:

Share

Internetna zdrava pamet

Internetna zdrava pamet
Internetna zdrava pamet

Novo leto mnogim predstavlja nov in svež začetek. Prav tako je to tudi primeren čas, da si postavimo novoletne zaobljube, ki bodo izboljšale naše življenje. Med najpogostejše sodijo izguba teže, prenehanje s kakšno razvado in podobno. Vendar pa si večkrat postavimo težko dosegljive cilje, ki jih ne dosežemo. Bolje je, če si postavimo manjše in lažje dosegljive cilje ter nadaljujemo korak za korakom.

Kaj pa, če bi si za letos postavili nekaj ciljev tudi glede internetne varnosti?

Predstavljamo vam sedem korakov do internetne zdrave pameti!


1. Malo drugačno razstrupljanje

Poskrbite za digitalno razstrupljanje. Stremite k manjši uporabi tehnologije ter poskušajte bolj uživati v realnem življenju. S tem boste poskrbeli za boljši spanec, čez dan pa boste tudi bolj osredotočeni. Nekatere raziskave so ugotovile, da pretirana uporaba interneta slabo vpliva tako na naše zasebno življenje, kot tudi na delo, zmanjšala naj bi se tudi naša produktivnost.

2. Postanite fit v spletni varnosti

Namesto, da se prvi dan novega leta odjavimo iz vseh socialnih omrežij in zamenjamo vsa gesla, je bolje, da zavzamemo dolgoročni pristop. Kako to naredimo pa preberite v naslednjih korakih.

3. Nastavite protivirusni program in drugo programsko opremo

Če antivirusnega programa še nimamo na računalniku ali pa nam je mogoče že potekel, je sedaj dober čas, da investiramo v zanesljivo zaščito za računalnik. Brez zaščite smo v večji nevarnosti, da postanemo žrtev spletnih kriminalcev.

4. Redno posodabljajte programsko opremo

Oblački za posodobitve programske opreme se skoraj vedno pojavijo ob najbolj neprimernem času. Vendar jih nikakor ne smemo ignorirati, saj skrbijo, da je naša naprava vedno zaščitena in dobro deluje. To vključuje tako programe kot je operacijski sistem in spletne brskalnike.

5. Poskrbite za močna gesla

Če uporabljamo enaka gesla za vse naprave in račune je čas za spremembo. Šibka in ponavljajoča gesla samo olajšajo delo spletnim kriminalcem. Zamenjajmo gesla za močnejša, še boljše pa je, če ta večkrat letno tudi spremenimo.

6. Obdrži socialna omrežja ampak poskrbi za zmerno uporabo

Namesto, da kar naenkrat zbrišemo vsa socialna omrežja raje poskrbimo za bolj uravnoteženo uporabo le teh. Preverimo jih nekajkrat na dan in se vzdržimo neprestanega brskanja po novicah in gledanja kaj je novega.

Pomembno pa je tudi, da smo pazljivi pri objavljanju na teh omrežjih in ne izdajamo naših osebnih podatkov ter informacij. Zelo nevarno je recimo, če objavimo, da smo na počitnicah, saj lahko tako nevede privabimo morebitne vlomilce.

7. Poskrbi za spletno varnost na vseh napravah

Tudi mobilni telefoni ter tablice so lahko tarča spletnega napada. Pomembno je, da poskrbimo za zaščito vseh naših naprav, ki so povezane na internet in ne le za naš osebni računalnik.

S temi majhnimi koraki bomo poskrbeli za pozitivne spremembe v našem obnašanju in pri uporabi tehnologije, ki bodo prinesle razlike v letu 2017. Zapomnite si, da lažje dosežemo manjše cilje ter se postoma premikamo k večjimi.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku