Računalništvo, telefonija
30.10.2020 09:11

Deli z drugimi:

Share

Internet nam bodo kmalu dostavljali kar baloni!

Internetni balon Alphabet Loon je v zraku »preživel« kar dolgih 312 dni!
Internetni balon Alphabet Loon je v zraku »preživel« kar dolgih 312 dni!

Med vsemi večjimi ponudniki spletnih storitev se že vrsto let pojavlja želja po zagotovitvi brezplačnega ali pa vsaj nadvse ugodnega dostopa do svetovnega spleta. Na tem področju trenutno vodi podjetje Alphabet, saj njegov inovativni projekt zagotovitve brezplačnega interneta po vsem svetu Loon poteka brez zapletov. Poleg tega tehnološki gigant neprestano preizkuša različne izvedbe balonov, ki bi lahko internet »dostavile« tudi v kraje, ki so od najbližje bazne postaje oddaljeni tudi do 16 tisoč kilometrov.

Pri podjetju Alphabet so prepričani, da bodo njihovi baloni Loon za zagotovitev brezplačnega dostopa do svetovnega spleta kmalu na voljo številnim prebivalcem po vsem svetu, saj je inženirjem nedavno uspelo razrešiti eno največjih težav projekta. Ta je bila povezana s krmiljenjem balonov, saj so jih vetrovi pogosto odnašali stan od ciljnega območja in to tudi po več tisoč kilometrov. Ta izziv so pričakovano razrešili z uporabo umetne inteligence, ki uspe balone zadržati nad želenim območjem.

Zato ne preseneča, da je podjetje Alphabet z njihovi baloni Loon nedavno zabeležilo izjemen rekord, saj je ta v zraku »preživel« kar neverjetnih 312 dni. Na svoji poti je naredil skoraj celotni krog okoli Zemlje in prepotoval razdaljo, daljšo od 200 tisoč kilometrov. Internetni balon pa se je gibal predvsem ozemlju nad Južno Ameriko in Tihim oceanom. Inženirji podjetja Alphabet bodo v naslednjih nekaj mesecih naredili podrobno analizo omejenega balona z namenom, da v bližnji prihodnosti izdelajo še boljšega, in sicer takega, ki bo lahko v zraku preživel še več časa in številnim uporabnikom širom sveta omogočal dostop do svetovnega spleta.


Prijavi napako v članku