Računalništvo, telefonija
31.03.2011 09:17

Deli z drugimi:

Share

Internet Explorer je najvarčnejši brskalnik

Z uporabo spletnega brskalnika Internet Explorer 9 bodo naše prenosne naprave delovale dlje!
Z uporabo spletnega brskalnika Internet Explorer 9 bodo naše prenosne naprave delovale dlje!

Ahilova peta številnih prenosnih in tabličnih računalnikov je nizka avtonomija delovanja. Avtonomijo nepogrešljivih naprav našega vsakdanjega in poslovnega življenja lahko podaljšamo, verjeti ali ne, z uporabo spletnega brskalnika Internet Explorer. To je pokazala študija, ki so jo pred kratkim opravili inženirji podjetja iz Redmonda.

Microsoftovi inženirji so pod drobnogled vzeli spletne brskalnike Internet Explorer 9, Chrome 10, Firefox 4,Opera 11 in Safari 5 ter primerjali njihovo varčnost z dragoceno električno energijo. Porabo električne energije so izmerili s pomočjo posebne merilne plošče podjetja National Instruments. Naprava je merila tako porabo celotnega računalniškega sistema kot posamičnih komponent (na primer procesorja, grafične kartice, sistemskega pomnilnika, trdega diska in drugih komponent).

Microsoftovi inženirji so najprej izmerili porabo električne energije računalnika s prednameščenim operacijskim sistemom Windows 7. Nato so opravili še štiri meritve, in sicer s praznim oknom, naloženimi spletnimi novicami, predvajanjem videoposnetkov HTML5 in zaganjanjem animacije FishIE Tank. Rezultati meritev so pokazali, da je Internet Explorer 9 dejansko najvarčnejši z dragoceno električno energijo. Na drugem mestu se je znašel Firefox 4. Brskalnika Safari 5 in Chrome 10 sta bila v zlati sredini. Najmanj varčen med vsemi je bil Opera 11. Ta med vsemi najbolj zmanjšuje avtonomijo prenosnih naprav.


Prijavi napako v članku