Prenosni računalniki
19.02.2021 18:29
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel vrača udarec na področju igričarskih prenosnikov

Proces Intel Core i9-11980HK naj bi poganjal igre na prenosnikih kot za stavo.
Proces Intel Core i9-11980HK naj bi poganjal igre na prenosnikih kot za stavo.

Podjetje Intel je že na nedavni konferenci potrošniške elektronike CES 2021 predstavilo nadvse zanimive procesorje Core enajste generacije, ki so opremljeni z oznako H. Procesorji so bili pripravljeni za najzahtevnejše uporabnike in ljubitelje računalniških iger, ki prisegajo na kompaktne prenosne računalnike. Novi procesorji temeljijo na osnovi procesorskih jeder Tiger Lake H ter za preračunavanje grafičnih vsebin uporabljajo vgrajeno grafično kartico Xe. Poleg tega se bahajo še z visoko frekvenco delovanja in podporo za podatkovno vodilo PCI Express 4.0 (x4).

Podjetje Intel bo kmalu ponudilo kar štiri procesorje družine Tiger Lake H, namenjene najzahtevnejšim ljubiteljem iger, ki prisegajo na prenosne računalnike. Na voljo bodo namreč trije procesorji z osmimi fizičnimi jedri oziroma 16 navideznimi jedri in en model s šestimi fizičnimi jedri in 12 navideznimi.

Najzmogljivejši med vsemi bo model Core i9-11980HK, nadvse zmogljiva pa bosta tudi modela Core i9-11900H in Core i7-11800H. Za nekoliko manj zahtevne uporabnike pa bo na voljo šestjedrni procesor Core i5-11400H.

Če se bodo spletne govorice izkazale za resnične, bo podjetje Intel z novimi procesorji ponovno prevzelo vodilni položaj na področju igričarskih prenosnikov. Trenutno namreč prevladujejo mobilni procesorji, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo štiri oziroma do največ šest procesorskih jeder. Temu se bodo morali seveda prilagoditi tudi ponudniki iger, ki bodo v prihodnje koristile več procesorskih jeder hkrati.


Prijavi napako v članku