Procesorji
03.06.2013 06:24

Deli z drugimi:

Share

Intel napada s četrto generacijo procesorjev Core!

Četrta generacija procesorjev Intel Core s procesorskimi sredicami Haswell bo pohitrila delovanje namiznih in prenosnih računalnikov ob hkratnem zmanjšanju porabe električne energije. V mesecu juniju bodo z novo tehnologijo na voljo le najzmogljivejši Intelovi procesorji Core i7 s štirimi jedri.
Novi procesorji Intel Core bodo pohitrili delovanje računalnikov ob hkratnem zmanjšanju porabe električne energije.
Novi procesorji Intel Core bodo pohitrili delovanje računalnikov ob hkratnem zmanjšanju porabe električne energije.

Podjetje Intel nas je tokrat prijetno presenetilo z uradno predstavitvijo težko pričakovane četrte generacije procesorjev družine Core s procesorskimi sredicami Haswell, saj bodo ti pohitrili delovanje namiznih in prenosnih računalnikov ob hkratnem zmanjšanju porabe električne energije. Procesorske sredice novincev so namreč izdelane s pomočjo 22-nanometrske tehnologije in so opremljene z bogato paleto tehnologij za varčevanje z energijo, ki frekvenco delovanja in napajalno napetost prilagajajo trenutnim zahtevam sistema. S procesorskimi sredicami Haswell so opremljeni Intelovi procesorji družin Core i3, Core i5 in Core i7, ki se najbolje znajdejo na osnovnih ploščah z Intelovimi čipovlji družin Z87 in Q87.

Procesorji Intel Core s procesorskimi sredicami Haswell bodo največ koristi prinesli uporabnikom prenosnih računalnikov, saj se jim bo avtonomija delovanja povečala kar za polovico. Avtonomija delovanja z enim polnjenjem naj bi pri prenosnikih opremljenih z mobilnimi različicami procesorjev Core i7 namreč znašala kar dobrih devet ur. Napredna tehnologija za varčevanje z električno energijo bo pripomogla tudi k daljšemu delovanju prenosnih računalnikov v mirovanju, saj se bo ta gibala od 10 do 13 dni namesto od 4 do 5 dni kot doslej. Nova generacija mobilnih procesorjev Core bo sicer že v osnovi ponujala manjšo porabo energije, in sicer od 15 do 28 vatov.

Četrta generacija procesorjev Intel Core prinaša še izjemno zmogljive vgrajene grafične rešitve družin HD 5000, Iris in Iris Pro, ki so kos celo najzahtevnejšim nalogam. Grafične sredice Intel HD 5000 so namenjene najkompaktnejšim prenosnim računalnikom in skupaj s procesorjem pri polni obremenitvi porabijo do največ 15 vatov električne moči. Procesorji Intel Haswell za kompaktne prenosne računalnike pri polni obremenitvi porabijo do 28 vatov električne moči in za preračunavanje grafičnih oblik uporabljajo grafične sredice Intel Iris, ki v primerjavi z jedri HD Graphics nudijo podvojeno grafično zmogljivost. Grafična jedra Intel Iris Pro pa so namenjena tako prenosnikom kot namiznim računalnikom višjega cenovnega razreda, saj razpolagajo z lastnim grafičnim pomnilnikom DRAM, kar pripomore k znatno večji grafični zmogljivosti.

V mesecu juniju bodo z novo tehnologijo na voljo le najzmogljivejši Intelovi procesorji Core i7 s štirimi jedri. Proti koncu poletja oziroma v prvi polovici jeseni bodo naprodaj še cenejši modeli Core i3 in Core i5, do tedaj pa bodo ti na voljo le s »staro« tehnologijo. Maloprodajne cene vstopnih modelov Intelovih procesorjev Core 7 se bodo onkraj luže gibale okoli preračunanih 150 evrov, za najzmogljivejši model Core i7-4770K pa bo potrebno odšteti preračunanih 260 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku