Programska oprema
12.02.2006 10:42
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Inštitut OKO

Na pobudo civilne družbe je bil ustanovljen neprofitni zavod s polnim imenom Središče za izmenjavo znanja in pomoč uporabnikom – Inštitut OKO ali krajše Inštitut OKO. Dejavnost Inštituta OKO je razvoj in vzdrževanje programske opreme, izobraževanje, svetovanje in pomoč ter kulturno udejstvovanje. Inštitut želi postati središče za izmenjavo znanja na področju odprtokodnih rešitev.

Inštitut ima za cilj vključiti odprtokodne operacijske sisteme ter ostalo splošno in uporabniško programsko opremo v vzgojo in izobraževanje, uporabo odprtokodne programske opreme v podjetništvu, javni upravi in v civilni družbi, saj je posledica uporabe take opreme velik prihranek pri nabavah programske opreme, cenejša informacijska tehnologija in izogibanje monopolnim rešitvam.

Inštitut bo institucijam v šolstvu, gospodarstvu, javni upravi in civilni družbi nudil klasično in e-izobraževanje, svetovanje, pomoč, podporo in usmeritve pri uporabi odprtokodne programske opreme ter načrtovanju in uporabi njihovih uporabniških rešitev.

Na področjih svojega dela se bo inštitut ukvarjal tudi z založništvom strokovnih del, programske opreme in učnih pripomočkov v klasični in elektronski obliki in bo tako dosežena znanja, izkušnje in odkritja tudi promoviral ter prenesel v prakso in v razvoj novih inovativnih dejavnosti. Ustrezna tuja dela na tem področju bo ob sodelovanju s strokovnjaki prevedel in omogočil njihovo uporabo v Sloveniji. Na ta način bo razvijal, vzdrževal in podpiral uporabo odprtokodne programske opreme.

Opravljal bo tudi javnomnenjske raziskave o uporabi odprtokodnih rešitev in e-izobraževanju, dobljene podatke obdelal in tako na učinkovit način pristopil k promociji svojih rešitev in odkritij.


Prijavi napako v članku