Facebook
23.05.2017 10:38
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Instagram Stories se zopet spreminjajo – na bolje?

Instagram Stories se zopet spreminjajo - na bolje?
Instagram Stories se zopet spreminjajo - na bolje?

Minilo je manj kot eno leto od kar je Instagram kopiral eno najbolj znanih lastnosti Snapchata, in sicer Snapchat Stories. Kljub številnim kritikam zaradi neinovativnosti je Instagram s svojo verzijo Instagram Stories že krepko premagal Snapchat tako v obsegu kot efektu na uporabnike.

Danes, ko Instagram Stories aktivno, torej vsak dan, uporablja več kot 200 milijonov uporabnikov, je Instagram sprejel odločitev, da naredi “Zgodbe” večje kot kdajkoli prej. Podjetje je včeraj predstavilo dva nova tipa “Zgodb”: “lokacijske zgodbe” in “hashtag zgodbe”. S tem je Instagram poskrbel, da uporabnikom nikoli ne bo zmanjkalo idej, kaj objaviti, s kom deliti in kakšen filter uporabiti.

“Lokacijske zgodbe”, ki počasi prihajajo v uporabo z zadnjo posodobitvijo aplikacije, uporabniki lahko uporabljajo na način, da iščejo katerokoli mesto, znamenitost ali restavracijo in vidijo “Zgodbe”, ki so vezane na iskano lokacijo. Če recimo iščemo lokacijo Ljubljanski grad, Instagram ponudi vse “Zgodbe”, ki so povezane z Ljubljanskim gradom. “Lokacijske zgodbe” delujejo po principu, da Instagram združi vsebine, ki jih ljudje objavljajo na svojih “Zgodbah” z lokacijskimi nalepkami. Na tak način aplikacija potem določi katere “Zgodbe” so prave, glede na iskalno zahtevo uporabnika. Uporabniki bodo o tem, ali je njihova “Zgodba” objavljena kjerkoli drugje, obveščeni oz. bodo morali pogledati oglede njihove “Zgodbe”. Kot lahko vidimo na sliki, bo med omenjenimi ogledi posebna ikona za tiste oglede, ki ne prihajajo s strani naših sledilcev, hkrati pa bomo lahko videli kje je naša “Zgodba” bila objavljena.

Podobno kot “lokacijske zgodbe” Instagram pripravlja v prihajajočih tednih tudi “hashtag zgodbe”. Glavna ideja teh je, da združijo vse objave, kjer se pojavi nek skupen “hashtag”. Tako kot “lokacijske zgodbe” bodo tudi “hashtag zgodbe” personalizirane in prilagojene vsakemu posamezniku in njegovim interesom.

Instagram Stories ne bodo popolnoma prenavljali, recimo nastavitve glede zasebnosti ostajajo enake. To pomeni, da bodo vsi javni profili in pripadajoče objave lahko potencialno objavljene v katerikoli “lokacijski” ali “hashtag zgodbi”. Uporabniki z zasebnimi profili pa bodo lahko še naprej normalno uporabljaji Instagram Stories, njihove objave pa ne bodo v novih “Zgodbah”.

Nove Instagram Stories so podobne (veliko presenečenje) novi Snapchatovi posodobitvi, ki je razširil in ndagradil svoje “Zgodbe” z novim iskalnim orodjem, ki je na voljo v nekaterih mestih. Tako kot Snapchat tudi Instagram vodijo algoritmi in definitivno ni nobenega človeškega vpliva na to, kateri video ali fotografija pride v določeno “Zgodbo”. Namesto človeškega faktorja Instagramovi algoritmi personalizirajo “Zgodbe” glede na uporabnikove interese, primerjajo komu uporabnik sledi, kaj mu je najbolj všeč ipd.

Blake Barnes, Instagramov direktov produktov pravi: “Mi uporabljamo širok spekter signalov, mi zelo dobro vemo katere vsebine so vam všeč in katere ne. Veliko tega znanja uporabljamo za prenove aplikacije, v zadnjem času še posebej za Instagram Stories”. Barnes še izpostavlja pomemben faktor uspeha, ki je zagotavljanje vključenosti celega sveta, kajti cilji Instagrama so usmerjeni na celi svet, na “globalne zgodbe”. K temu še dodaja, da je edini način, kako uporabnikom zagotoviti interesantne informacije in relevantne za tisti trenutek, algoritmično.

Za razliko Instagrama je Snapchatov pristop nekoliko drugačen, saj se Snapchat zanaša predvsem na človeške urednike rubrike “Our Stories”, kar naj bi poželo velik uspeh. Izkazalo se je, da človeški faktor pomembno vpliva na izbor “Zgodb”, saj so te, ki prihajajo izpod rok ljudi bolj učinkovite.


Prijavi napako v članku