Namizni računalniki
09.06.2023 07:54
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalniško ohišje, ki za hlajenje ne potrebuje ventilatorjev

Foto: Streacom
Foto: Streacom

Na Computexu 2023 je Streacom predstavil računalniško ohišje SG10, ki je pasivno hlajeno in omogoča namestitev zmogljivih računalnikov brez aktivnih ventilatorjev za hlajenje. Ohišje SG10 je zasnovano za gaming računalnike in omogoča pasivno odvajanje do 600W toplote, pri čemer uporablja posamezne dele ohišja kot ogromen hladilnik namesto tradicionalnih ventilatorjev.

Poleg samega robustnega kovinskega ohišja temelji SG10 Streacom na tehnologiji zanke s hladilnim sredstvom, ki ima zelo nizko temperaturo izparevanja (približno 40°C do 50°C). Streacom uporablja uparjalnik, ki kroži tekočino po sistemu, in kondenzator, ki odvaja toploto. Ko temperatura procesorja ali grafične kartice doseže dovolj visoko raven, se hladilna tekočina spremeni v plin in skozi cevovod teče proti kondenzatorju. Tam se vrne v tekoče stanje in se vrne nazaj v vodne bloke. Pomembno je, da pri tem ni vključenih mehanskih črpalk.

Ohišje SG10 ima dva hladilna sistema z dvema ločenima kondenzatorjema. Enega za CPU, ki je ocenjen za do 250 W TDP (dovolj za Intel Core i9-13900K) in drugega za GPU, ocenjenega za do 350 W TDP (dovolj za NVIDIA GeForce RTX 4080). Hladilna sistema za CPU in GPU sta enaka v vseh pogledih, razen načina pritrditve na ustrezne procesorje.

Eden glavnih izzivov pasivnih ohišij je povezava vodnih blokov z ustreznimi procesorji. Streacom je ta izziv elegantno rešil s pomočjo standardnih cevi iz nerjavečega jekla ali gume, ki se uporabljajo pri vseh tekočinskih hlajenjih.

Kar zadeva estetiko ohišja SG10, je videti zelo trdno in ima okna na obeh straneh, ki omogočata pogled na RGB LED na sodobnih računalniških komponentah. Ohišje je dovolj veliko, da lahko sprejme matično ploščo ATX, grafično kartico dolžine do 280 mm in pet pogonov za shranjevanje velikosti 3,5 palca/2,5 palca.

Ena od posebnosti SG10 je, da sta matična plošča in grafična kartica nameščena pod kotom, kar otežuje priključitev monitorjev in perifernih naprav. Po drugi strani pa se v ohišje prilega kateri koli napajalnik ATX, ne glede na njegovo globino, in ima sprednjo I/O ploščo z enim priključkom USB-C in dvema priključkoma USB-A ter možnostjo dodatnega zadnjega I/O panela s priključki HDMI, Ethernet in USB.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
ohišja za računalnike

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več