Življenjski slog
07.06.2022 12:21
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Imam 10.000 evrov prihrankov. Kaj naj z njimi?

Poklicala me je Maja in mi rekla: Imam 10.000 evrov prihrankov v gotovini. Nočem, da zgubijo na vrednosti. Poklicala me je tudi Sara in rekla: moj ati že celo življenje špara. Ima 50.000 evrov, prijatelj mu pravi, naj kupi zlato. Včasih bi za ta denar lahko kupil garsonjero nekje v Ljubljani.
Kam vložiti prihranke? Foto: Pixabay
Kam vložiti prihranke? Foto: Pixabay

Tudi pri vas v prijateljskih in družinskih krogih v zadnjem času slišite takšna vprašanja? Vse več novic je o inflaciji, stagflaciji, hranaflaciji. Vse več je strahu, da bodo naši prihranki skopneli.

Ko so na udaru naši prihranki, ki so neposredno povezani z našo socialno varnostjo ali pa udobnostjo, je prav, da vklopimo razum. Ne reagirajmo čustveno, ampak si vzemimo nekaj minut časa za sprejem racionalnih odločitev. Le tako bomo lahko poskrbeli na eni strani za socialno varnost, na drugi pa za nakup dobrin, ki nas razveseljujejo, tudi zabavne elektronike, računalnikov, pametnih ur in podobno.


Kako zaščititi svoje prihranke? Kako padce kapitalskega trga obrnemo v svoj prid? Vabimo vas na finančni webinar družbe Generali Investments, v torek, 14.junija 2022, ob 14 uri. Prijavite se TUKAJ.


Povsem logično je, da nas v takih trenutkih skrbi. Ljudje (oziroma naša psiha) imamo nekaj šibkosti, ki jim hitro podležemo. Ena od teh je sladkosnednost, to opazimo predvsem pri otrocih. Še ena pa je neracionalno oziroma z drugimi besedami čustveno obnašanje, ko nastopijo obdobja skrbi.

Kaj je inflacija?

Inflacija pomeni dvig splošne ravni cen blaga in storitev. Posledično inflacija vodi v upad kupne moči denarja. Kaj je inflacija, smo občutili na lastni koži v zadnjih nekaj mesecih, predvsem ob vsakodnevnem nakupu hrane ali pa goriva za naše avtomobile, ko smo za enak znesek denarja dobili občutno manj dobrin kot pred enim letom.


Kaj je stagflacija?

O stagflaciji govorimo, ko se gospodarska aktivnost upočasni ali celo zastane, torej ni presežnega celotnega povpraševanja, cene pa se kljub temu zvišujejo. Je združek počasne ali neobstoječe gospodarske rasti - stagnacije; in sorazmerne visoke rasti cen - inflacije. Z njim opišemo daljše obdobje počasne gospodarske rasti, ki namiguje na recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti ter hkratno relativno visoko stopnjo inflacije.

V takem obdobju se pojavljajo vprašanja, kako zaščititi svoje premoženje pred izgubo realne vrednosti.

Pogled na kapitalske trge kaže obdobje nestanovitnosti. Kje so torej priložnosti za vlagatelje?

Foto: Pixabay

Vabimo vas na finančni webinar družbe Generali Investments v torek, 14.junija 2022, ob 14. uri, kjer bomo v enournem druženju obravnavali:

  • Trenutno dogajanje na globalnih kapitalskih trgih.
  • Kaj je inflacija in kakšen vpliv ima na prihranke?
  • Kaj je stagflacija?
  • Kako v negotovih časih slediti zastavljeni naložbeni strategiji?
  • Kakšne so primerne reakcije vlagateljev?
  • Kako lahko padce kapitalskega trga obrnemo sebi v prid?
  • Zakaj so vzajemni skladi Generali Krovnega sklada v povprečju letos izgubili samo slabih »10« % vrednosti, kar je manj kot globalni delniški trgi?
  • Kakšni so stroški vlaganja v vzajemne sklade?

To je tržno sporočilo. Pred sprejemom naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi podatki za vlagatelje in prospekt. Generali Investments d.o.o., Ljubljana.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
finance


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več