Programska oprema
12.12.2005 10:43

Deli z drugimi:

Share

IBM s podporo za Open Document Format

Vlade po vsem svetu in v državah v razvoju čedalje bolj aktivno iščejo odprtokodne alternative komercialni programski opremi. IBM je v Indiji kot odgovor na te zahteve predstavil razširjeno podporo odprtim standardom na namizju. IBM je najavil, da bo prihajajoča različica IBM Workplace Managed Client podpirala standard OpenDocument Format, s tem korakom pa je IBM še razširil svojo paleto strežniške programske opreme, ki temelji na standardih. Razširitev podpore odprtim standardom na namizje IBM-ovim strankam omogoča, da zaščitijo svoja vlaganja v poslovne dokumente, saj zagotavlja doslednost, zanesljivost in dostopnost njihovih dokumentov.

Prihajajoča različica rešitve Workplace Managed Client 2.6 bo vključevala podporo za standard ODF različice 1.0. ODF je standard, ki temelji na opisnem jeziku XML, pred kratkim pa ga je potrdila tudi organizacija za uporabo strukturiranih informacijskih standardov (Organization for the Advancement of Structured Information Standards – OASIS). V prihajajočo rešitev Workplace Managed Client 2.6 bodo vključeni urejevalniki za obdelavo besedil, ustvarjanje predstavitvenih grafičnih elementov in preglednic, omogočali pa bodo odpiranje, shranjevanje in izvoz dokumentov, shranjenih v zapisu ODF. Ta podpora za standard bo IBM-ovim strankam omogočala hitro ustvarjanje, upravljanje in izmenjavo dokumentov tako znotraj podjetja kot z zunanjimi strankami in partnerji.

Najava razširitve podpore je še posebej pomembna za države v razvoju, kot je Indija, kjer uporaba odprtih standardov kot je ODF vladam pomaga premostiti digitalni razkorak in se z uporabo odprtih standardov povezati s svojimi državljani.

S tem, ko v poslovnih okoljih zajem, shranjevanje in izmenjava podatkov naraščajo, se čedalje več strank zaveda ključnega pomena dostopnosti in vzdrževanja dokumentov za dolgoročno uspešnost podjetja. Zaprti zapisi datotek podjetja prisilijo v začaran krog plačevanja licenčnin in pravic za uporabo, kar lahko omejuje njihovo rast in inovacijo, saj morajo uporabljati enako programsko opremo samo zato, da lahko v prihodnosti še naprej uporabljajo svoje dokumente. Odprti standardi kot je ODF pomagajo zagotavljati združljivost med sistemi in omogočajo dostopnost dokumentov tudi v prihodnosti, ne glede na to, katero platformo ali programsko opremo uporablja podjetje. Tako lahko podjetja svoje odločitve glede informacijske tehnologije sprejemajo glede na svoje poslovne potrebe in niso “priklenjena” k enemu samemu ponudniku programske opreme.


Prijavi napako v članku