Računalništvo, telefonija
01.07.2009 08:53
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM-ov raziskovalec odkril rešitev za star kriptografski izziv

IBM bo dal na voljo do 1,5 milijarde evrov za evropsko iniciativo pospeševanja modre IT infrastrukture.
IBM bo dal na voljo do 1,5 milijarde evrov za evropsko iniciativo pospeševanja modre IT infrastrukture.

IBM

-ov raziskovalec je rešil desetletja star matematični problem, ki je begal znanstvenike že od nastanka šifriranja podatkov z javnimi ključi. Rešitev, poimenovana »popolnoma homomorfno šifriranje« omogoča globoko in neomejeno analizo šifriranih podatkov, brez, da bi s tem ogrozili zaupnost podatkov.

IBM-ova rešitev, katere avtor je IBM-ov raziskovalec Craig Gentry, uporablja matematični objekt poimenovan »idealna mreža« (ideal lattice) in omogoča popolno interakcijo s šifriranimi podatki na način, ki se je prej zdel nemogoč. S pomočjo te rešitve bodo lahko ponudniki IT storitev, ki hranijo zaupne elektronske podatke, pa tudi drugi, le te analizirali brez, da bi morali bi morali videti zaupne podatke stranke. Gentryjeva tehnika omogoča, da so rezultati analize šifriranih podatkov enako podrobni kot, če bi bili podatki popolnoma berljivi za vsakogar.

Uporaba te rešitve bo zelo pomagala poslovnemu modelu računalništva v oblaku (cloud computing), pri čemer stranke ponudniku v hrambo zaupajo svoje zaupne podatke. Sedaj bodo ponudniki bolje opremljeni za obdelavo strankinih podatkov na njihovo zahtevo, saj bodo zanjo lahko naredili na primer analizo prodajnih podatkov, brez, da bi razkrili originalne podatke. Druge potencialne rabe rešitve vključujejo: filtriranje neželenih sporočil v šifriranih elektronskih sporočilih ali varovanje podatkov znotraj elektronskih zdravstvenih zapisov.


Prijavi napako v članku