Pametne ure
12.07.2021 10:28
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei Watch 3 Pro: Razkošje na zapestju

Pametna ura Watch 3 Pro spreminja česa so sposobne Huaweieve nosljive naprave, pri čemer ohranja prednosti družine Watch GT. Gre namreč za pravo hibridno uro, ki lahko deluje v dveh režimih.

Naposlušali smo se že o napravah, ki delujejo v dveh režimih, toda večinoma se te niso najbolje izkazale. Za pametne ure je znano, da so energijsko požrešne, toda zato nudijo več raznovrstnih funkcij in dovolijo nameščanje aplikacij, medtem ko baterije izdelkov z bolj konservativnim pristopom zdržijo mnogo dlje. Pametna ura Watch 3 Pro združi obe svetova, saj njena baterija v običajnem režimu zdrži do pet dni in v režimu podaljšanega delovanja do tri tedne. Toda pri tem še vedno delujejo funkcije beleženja dejavnost in spremljanja zdravja, medtem ko prikazuje obvestila in lahko sprejmete klice s prek Bluetootha povezanega pametnega telefona.

Dva režima delovanja

Na prvi pogled razlika med načinoma ni velika, vsaj kar se tiče delovanja pričakovanih funkcij. Toda pametni način ne dovoli le nameščanja aplikacij iz prilagojene trgovine AppGallery, temveč tudi možnost povezave v domače brezžično Wi-Fi omrežje in mobilna omrežja četrte generacije (LTE). Zato ima podporo za kartice eSIM, ekvivalent fizične kartice, ki zahteva ležišče, ki v urah nima česa iskati. Žal pa tega slovenski operaterji ne podpirajo. Z več povezave je novinka veliko bolj samostojna in zmogljivejša v primeru, da telefona nimate pri sebi, kar zaradi hitrega prehoda med režimoma dovoli inovativen način uporabe v želji podaljševanja časa med polnjenji. Kadar telefona ni blizu, naj bo v pametnem načinu, ostali čas v načinu podaljšanega delovanja in tako boste zlahka dosegli teden dni delovanja brez občutnega osipa pametnih funkcij.

Klasična estetika in odličen zaslon

Poleg modela »Pro« je v družini še model Watch 3. Funkcijsko in zmogljivostno se ne razlikujeta, razlike so v materialu, premeru in debelini ohišja. Večja različica je narejena iz kombinacije titana in koži prijazne keramike, medtem ko se boste pri manjši zadovoljiti s kombinacijo z nerjavečim jeklom. Obe imate odličen 1,43-palčni zaslon, dovolj svetel za uporabo na prostem in živahnih barv, ki pritegnejo, s tem, da je pri Watch 3 Pro okoli njega trak razdeljen na 24 razdelkov, ki predstavljajo 24 ur dneva. Dodatek, ki ga ne izkoriščajo vse digitalne številčnice (obrazi ure). Zaslon je občutljiv na dotik, kar je poleg vrteče krone in dodatne tipke na desnem boku način upravljanja za napravo. Spraševali se boste, čemu fizični gumbi. Nekateri jih imajo radi in so primeri, na primer med plavanjem, ko zaradi vode na površini zaslona dotik ne deluje.

Gladko delovanje vmesnika

Uri sta prvi Huaweievi napravi katerima je izdelovalec namenil operacijski sistem Harmony OS 2. Uporabniški vmesnik je delno prilagojen aplikacijam, le te lahko pregledujete kot grozd ali seznam, medtem ko so menijska struktura in zasloni s prikazom zbranih podatkov podobni onim, ki so jih vajeni uporabniki družine naprav GT. Huawei ne izda, kateri procesor je vgrajen v uro, toda občutki so dobri. Delovanje uporabniškega vmesnika je namreč gladko, medtem ko so odzivi izredno hitri.

Vsestransko beleženje dejavnosti in spremljanje zdravja

Večjih razlik z njimi tudi ni v podporo beleženja dejavnosti in spremljanju zdravja. Z več kot 100 različnimi športnimi in vadbenimi načini bo ura zadovoljila večino rekreativnih športnikov. Zahtevnejši rekreativci in vrhunski športniki pa bodo pogrešali možnost povezave dodatnih tipal, kot sta pas za merjenje srčnega utripa in tipalo za merjenje moči pritiska na pedal kolesa. Enako je na strani skrbi za zdravje. Poleg rednega in natančnega spremljanja srčnega utripa, ravni stresa, kakovosti spanje in nasičenosti krvi s kisikom (SpO2) imata novi uri še tipalo za merjenje temperature kože. Ni sicer enakovredno merjenju telesne temperature, kajti na površini kože je temperatura v normalnih razmerah med 33,5 in 36,9 stopinje Celzija. Odvisno kje jo merite. Toda tudi ta podatek lahko kaže na povišano telesno temperaturo. Vse omenjene fiziološke znake ura meri ves čas, 24 ur na dan in 7 dni v tednu, medtem ko je natančnost meritev na ravni nosljivih naprav z optičnim tipalom srčnega utripa.

Seznanjanje pametne ure s telefonom je preprostejše, če je ta Huaweiev. Drugače pa se znajo stvari zaplesti. Ker Huawei zaradi ameriške blokade ne more nadgraditi aplikacije Zdravje (Health) v Googlovi trgovini Play, je najprej treba namestiti trgovino AppGallery in nato iz nje še aplikacijo, ki je nujna za povezovanje obeh naprav. Zmoti tudi da, čeprav ima ura tipalo zračnega pritiska (barometer), lahko do podatkov pridete le prek aplikacije v pametnem načinu delovanja, medtem ko te možnosti v načinu podaljšanega delovanja ni.

Vas zanima več iz te teme?
Huawei Watch 3 Huawei pametne ure

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

WLAN-SAT, Aleksander Marzidovšek s.p.

Krasna 5, 2319 Poljčane, Tel: 040 222 266
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več