Telefoni
24.09.2015 19:50

Deli z drugimi:

Share

Huawei P8 ali P8 Lite: katerega izbrati?

Huawei P8 ali P8 Lite: katerega izbrati?
Huawei P8 ali P8 Lite: katerega izbrati?

Čeprav sta izšla v aprilu, sta pametna telefona Huawei P8 in njegov skromnejši brat P8 Lite še vedno aktualni napravi z Googlovim sistemom Android in znanilca nove dobe znamke, ki je bila do nedavnega znana predvsem po izdelkih, ki niso prehudo opustošili denarnice. Že mimobežen pogled nanju da vedeti, da je Huawei tokrat ubral drugačno pot, saj se po izgledu in notranjosti zlahka kosata s prvaki v svojem razredu. Tu leži srž nove filozofije, ki poudarja spojitev vrhunskega dizajna z viškom tehnološkega napredka. Sprememba miselnosti se je očitno obrestovala, saj je prodaja v prvi polovici leta kitajskemu podjetju poskočila za 39 odstotkov.

Trendi narekujejo, da proizvajalci poleg paradnega konja ponudijo njegovo pomanjšano različico. Pri dvojcu podjetja Huawei je pristop malce drugačen, saj se po velikosti napravi komaj kaj razlikujeta. Oblikovno sta podobna, le da je P8 odet v elegantno kovinsko ohišje srebrne barve. Različica Lite ohranja izgled, a žrtvuje nekaj trpežnosti in privlačnosti na račun ohišja, ki kljub plastičnosti dostojno posnema kovinskega brata. Material ni cenen in hrbtna stran ter stranica dajeta videz brušene kovine. Lite je s težo 131g dobrih 10 gramov lažji od P8, obenem je malce manjši in za dober milimeter debelejši od zelo vitkega velikega brata. Omembe vredna je še hrbtna kamera, ki ne štrli iz ohišja, tako da oba telefona uravnano ležita na ravni podlagi. Gumbi za spreminjanje glasnosti in odklepanje zaslona so na straneh in pri obeh delujejo kakovostno.

Pod površjem v napravah melje procesor z osmimi jedri, ki pri dražjem modelu tiktakajo pri frekvenci dveh in 1,5 gigahercov, pri Litu pa 1,2GHz. Lite ima zadostna 2GB delovnega spomina, medtem ko ima P8 gigabajt več. Oba pa imata 16GB prostora za shranjevanje aplikacij, fotografij in datotek. Glavna razlika je v razločljivosti IPS LCD zaslona, saj se P8 lahko pohvali s polno HD resolucijo 1920×1080 slikovnih pik, Lite pa ima polovično 1280×720. To pri P8 botruje spoštljivi gostoti pik 424ppi, Lite pa ima še vedno solidnih 294ppi. Velikost zaslona je podobna – P8 ima petpalčno oz. 13,2cm diagonalo, Lite pa 5.2“. P8 je tudi svetlejši in bolj kontrasten, kar v praksi pomeni, da bo manj težav s čitlivostjo na soncu.

Na obeh je nameščen sistem Android 5.0 Lollipop, preko katerega je nadet Huawei vmesnik Emotion UI v3.1. Deluje gladko in se lahko pohvali z mnoštvom tem, ki se lahko dinamično spreminjajo, tako da zaslon nikdar ni pust in dolgočasen. Ker ni ločenega predalčka z naloženimi aplikacijami, se vse naložene pojavijo na domačih zaslonih – podobno kot pri jabolčnih napravah. Na srečo se jih da poljubno razvrščati v mapice, tako da ob mnogo naloženih ne pride do gneče.

Lepo je videti, da fotoaparat na papirju deluje podobno zmogljiv in pri obeh zajema fotografije razločljivosti 13 megapik. Lite tu sploh ne zaostaja preveč za dražjim bratom. Malce se pozna manko senzorja RGBW, ki pri P8 skrbi za boljši kontrast in odpravlja digitalni šum pri zajemanju slik v pogojih z nizko svetlobo. Oba pa sta sposobna navdušujočih panoramskih slik, pa tudi galerija je priročna in omogoča odlično urejanje fotografij z mnogo filtri, učinki in orodji za izboljšavanje. Le zajemanje videa je malce omejeno s polno HD ločljivostjo 1080p pri 30 sličicah na sekundo, a so po drugi strani 4K zasloni še vedno tako redki, da je zajemanje v ultra HD ločljivosti zaenkrat bolj samo sebi namen.

Zahtevnejši uporabniki, ki ne želijo žrtvovati premijskega občutka pri rokovanju, zmogljivosti in kakovostnejšega zaslona, bodo gotovo posegli po telefonu P8. Model Lite je za konkretno dostopnejšo ceno žrtvoval kovinsko ohišje in nekaj procesorske moči, ki je za zaslon z nižjo razločljivostjo ne potrebuje. Obenem ravno zato dolgo zdrži brez vtičnice, saj je primerno varčnejši. In nenazadnje je tu ugodna cena. P8 pri Telekomu stane 358,80€, Lite pa je več kot polovico cenejši, kar nanese 166,80€.

Vas zanima več iz te teme?
Huawei telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

PRICEPILOT d.o.o.

Triglavska cesta 36, 4240 Radovljica, Tel: 031 312 038
Price Pilot je slovenska platforma za spletno naročanje v salonih, zdravstvenih ordinacijah, avtoservisnih delavnicah in pralnicah. Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več