Računalništvo, telefonija
10.09.2021 10:33
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei MatePad 11: Vsestransko zmogljiva tablica

Huaweiev tablični računalnik je posebej zanimiv, kajti gre za prvo njihovo mobilno napravo z operacijskim sistemom Harmony OS, v razvoj katerega je kitajsko tehnološko podjetje potisnila ameriška blokada. Čeprav je osnova odprtokodni Android, je večji poudarek na večopravilnosti in povezljivosti med napravami lastnega ekosistema.

Zaradi ameriške blokade ima kitajsko podjetje večje težave pri proizvodnji lastnih sistemov na čipu Kirin, zato paradoksalno, tablični računalnik MatePad 11 poganja Qualcommov lanski paradni model SnapDragon 865. Ta mu daje izredne zmogljivosti, ki jih redkeje vidimo na trgu tabličnih naprav s sistemom Android.

Vgrajeni pomnilnik je mogoče nadgraditi s pomnilniškimi karticami mikro SD, medtem ko strojno zasnovo zaključuje 27,8-centimetrski (10,95-palčni) zaslon IPS. Posebnež je zaradi visoke hitrosti osveženja 120 Hz, toda kot vse z omenjeno zaslonko tehnologijo, ga odlikujejo široki vidni koti in dobre barve. Odkrito rečeno bi boljšo sliko prikazal le zaslon OLED. Čeprav so tablici namenili uporabo v poslovne namene ali za namene izobraževanja na daljavo, je zaradi odličnosti zaslona primerna za kakovostni prikaz raznovrstnih vsebin. Pri tem je dobra novica ta, da Huaweieve naprave od nedavnega predvajajo vsebino pretočne storitve Netflix v polni visoki razločljivosti (1080p).

Huawei se je odločil sprednjo 8-milijonsko kamero namesti na sredino daljše zgornje stranice in ne na robu. Boljše za video klepete, kajti drugi vas gledajo neposredno v oči in ne s strani. Zadnja kamera pa je bolj kot ne klasična, 13-milijonska. Dobra za priložnostno fotografiranje in snemanja, ko ni pri roki ničesar boljšega. Veliko boljši so zvočniki, kar spet daje tablici uporabnost kot zabavna naprava. Zvočniki so štirje in ti zagotavljajo solidno glasen in kakovosten zvok. Vsestranske strojne zmogljivosti zaključuje baterija kapacitete 7250 mAh podprta s hitrim polnjenjem. Večdnevna srednje zahtevna uporaba ni nedosegljiva, za kar je zaslužen tudi algoritem učinkovite rabe energije.

Škoda, da Huawei v strojni zasnovi ni predvidel tipala prstnega odtisa. Na voljo je sicer prepoznava obraza, a ker slabše deluje v mraku in v profesionalnih vodah ni prepoznana kot bolj varna, je to kar majhno negativno presenečenje. Za varno uporabo je priporočljivo geslo ali koda PIN.

Dodatka, za lažjo uporabo

Poleg tablice sta v kompletu, ki je na prodaj v nekaterih naših trgovinah za 650 €, še tipkovnica in pisalo imenovano M-Pencil. Tega bodo nadvse veseli uporabniki, ki bi radi po zaslonu risali in morebiti pisali na roko, medtem ko je namembnost tipkovnice širšega značaja. Ker je operacijski sistem novejši, smo naleteli na nadležnost, za katero upamo, da bo kmalu opravljanja. Namreč, med pisanjem je treba sočasno pritisniti tipko »shift« za majhno črko č. Tipkovnica se na telo tablice pritrdi z magnetom in nudi dobro odzivne tipke s primernim hodom in razmikom med njimi. Toda ker je relativno majhna, nima sledilne ploščice. Nudi dva kota opore tablice. Ko ni v uporabi, pa služi kot njen zaščitni ovitek.

Huawei-MatePad-11-33

Harmonija operacijskega sistema

Okolje je podobno uporabniškemu vmesniku EMUI, ki je že več let del Huaweievih mobilnih naprav. Glavna razlika je v tem, da lahko skoraj brez omejitev na zaslon dodate različno velike pripomočke. Koristno, ko na primer želite neposredno na zaslon dodati koledar ali kalkulator in ju uporabljati neposredno od tam, ne da bi zagnali aplikacijo.

Operacijski sistem HarmonyOS ne skriva izvora v prostokodnem Androidu, zato na njem delujejo vse aplikacije, razen tistih, ki se tako ali drugače zanašajo na Googlove programske dodatke. V trgovini AppGallery je sicer vse več raznovrstnih aplikacij, toda prav je povedati, da nabor ni pester kot na napravah tekmecev. Seveda številčnost aplikacij vedno ne pove vsega. Če so na voljo vse, ki jih potrebujete, potem je vseeno, koliko jih je, medtem, ko postane številčnost brezpredmetna, če ni zgolj ene, a nujne. Tudi zaradi tega se Huawei osredotoča na celovito uporabniško izkušnjo uporabe. MatePad 11 hitro in preprosto postane drugi zaslon prenosnega računalnika MateBook, kar je še posebej uporabna možnost za poslovne uporabnike in digitalne ustvarjalce.

MatePad 11 je zanimiva tablica s prednostmi in slabostmi, toda Huawei se sooča z enakimi težavami, kot drugi izdelovalci teh relativno specifičnih naprav. Kako prepričati uporabnika, da potrebuje še tretjo mobilno napravo. In kako ta nadgradi pametni telefon in prenosni računalnik. Morda je odgovor v povezovanju med napravami, kjer zna biti Huawei v preprostosti in vsestranskosti pol koraka pred tekmeci.

Več o novi pametni tablici Huawei MatePad 11 na spletni strani consumer.huawei.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640