Računalništvo, telefonija
04.08.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Hrvaška že s svojo Covid-19 aplikacijo

Hrvaška aplikacija o spremljanju okužb z novim koronavirusom je že aktivna in na voljo za prenos, tako za Android kot tudi za iOS. Deluje na zelo podoben način, kot naj bi delovala naša.
Hrvaška že s svojo Covid-19 aplikacijo
Hrvaška že s svojo Covid-19 aplikacijo

Aplikacija v okolico razpošilja naključen identifikacijskih ključ, ki se menjava na vsako uro, kar pomeni, da je identifikacija posameznika praktično nemogoča.

Ključi so sestavljeni iz nakjlučnih znakov, črk in številk in ne iz osebih podatkov. Ti se izmenjujejo na podlagi Bluetooth komunikacije z drugimi napravami (telefon, tablica …)

Če se uporabnik kasneje testira na koronavirus in prejme pozitiven izvid, lahko s pomočjo unikatne kode, izpisane na izvidu, obvesti vse ostale uporabnike, s katerimi je bil v stiku, tako da kodo vnese v aplikacijo, ta pa pošlje in shrani obvestilo o okuženosti na strežnik. Aplikacije drugih uporabnikov nato večkrat dnevno preverjajo, ali so bili v stiku z uporabnikom, ki je vnesel kodo.

V primeru, da je uporabnik bil v stiku z okuženim, ta pridobi informacijo v obliki obvestila na svoj pametni telefon z nadaljnimi postopki.

Kot so v izjavi za javnost zapisali na hrvaškem ministrstvu za zdravje, za delovanje aplikacije ni potrebno vnesti imena in priimka, datuma rojstva, številke telefona in e-poštnega naslova. Aplikacija za delovanje ne potrebuje niti dostopa do lokacijskih storitev.

Izvorno kodo aplikacije, tako za Android in iOS, so objavili na priljubljenem portalu GitHub, kar pomeni, da lahko vsak pregleda kodo in ugotovi, kako deluje, ter se tudi sam prepriča, katere podatke aplikacija zbira in uporablja. Povezava -> https://github.com/Stop-COVID-19-Croatia


Prijavi napako v članku