Računalništvo, telefonija
23.08.2017 13:55
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

HPE 3PAR diskovni sistemi izpopolnjeni v nov krog

HPE 3PAR diskovni sistemi izpopolnjeni v nov krog
HPE 3PAR diskovni sistemi izpopolnjeni v nov krog

Pri Hewlett Packard Enterprise smo objavili informacije o pomembnih spremembah, ki se obetajo za HPE 3PAR StoreServ diskovne sisteme. Jedro je nov 3PAR operacijski sistem, ki prinaša celo vrsto dodatnih funkcionalnosti, drugačen bo tudi licenčni model.

Pred slabimi 7 leti, ko je HPE prevzel tedaj še samostojno podjetje 3PAR, je bilo v konfiguratorju na voljo skoraj 1200 produktnih številk za različne licence. Čeprav so kasneje to močno poenostavili, je ostalo pri nemajhni kompleksnosti in pogosto tudi zmedi. Kmalu bo to radikalno drugače, saj bo imelo vsako dobavljeno 3PAR diskovno polje že v osnovi zajete vse licence za vse funkcionalnosti, ki so na voljo na tej tehnološki platformi. Tudi za “multi-array” postavitve, kjer se izvaja replikacija med posameznimi 3PAR sistemi, bo na voljo enovita licenca, ki bo zajemala funkcionalnosti replikacije podatkov. Končni rezultat bo bistveno poenostavljeno licenciranje in po navedbah proizvajalca do 30-odstotni prihranek pri ceni.

Prva tehnološka novost, ki je vredna omembe, je HPE 3PAR Adaptive Data Reduction. Le-ta obsega tehnologije, ki povečujejo učinkovitost in utilizacijo kapacitet. Prvi dve, “Zero detect” (strojno podprto izločanje alociranega vendar neuporabljenega prostora) in deduplikacija (s čimer HPE jamči podvojitev gostote virtualnih strežnikov na obstoječi fizični strežniški infrastrukturi), sta bili na voljo že do sedaj, novost pa je kompresija in t.i. “Data packing”. Rezultat je visoka izkoriščenost kapacicet, kar je še posebej pomembno pri flash diskovnih poljih, kjer si ne moremo privoščiti presežnih kapacitet.

Varovanje podatkov z rešitvijo Recovery Management Central omogoča optimizirano arhiviranje in obnovo podatkov, saj iz podatkovnega toka odstrani arhivske in aplikacijske strežnike, zato ti procesi v ničemer ne vplivajo na izvajanje aplikacij, ki so v produkciji. RMC v kombinaciji s HPE 3PAR StoreServ sistemi uporablja tudi t.i. “SnapDiff” tehnologijo, ki zagotavlja, da se arhivirajo samo spremenjeni seti podatkov. S tem precej zmanjšamo obremenitev mrežnih povezav in diskovnih kapacitet. To pomeni, da se vsako arhiviranje izvede z bliskovito hitrostjo inkrementalnega arhiva, čeprav so podatki shranjeni kot polni sintetični arhiv, kar zagotavlja hitro in učinkovito obnovo aplikacijskih podatkov. Proizvajalec zagotavlja, da je zato arhiviranje do 23x, obnova podatkov pa do 5x hitrejša kot pri klasičnih metodah arhiviranja.

Bistvo je torej v tem, da RMC omogoča arhiviranje posnetkov v času neposredno iz HPE 3PAR StoreServ diskovnega polja ali HPE HC 250 sistema na StoreOnce napravo, s čimer odpade potreba po drugih infrastrukturnih elementih, kot so arhivski strežniki. Ker so vsi arhivski podatki deduplicirani, je za enako velikost arhiva potrebnih tudi bistveno manj diskovnih kapacit oziroma lahko zaradi tega podatke hranimo dlje.

To, da 3PAR sistemi na različnih geografskih lokacijah lahko delujejo kot gruča, pri HPE-ju imenujejo 3DC Peer Persistence. To pomeni, da v primeru izgube podatkov na eni lokaciji delovanje strežnikov ostaja nemoteno (v primeru VMware vSphere, Microsoft Hyper-V, SQL, Oracle in drugih “cluster-aware” storitev preko razpršenih lokacijah). HPE 3PAR diskovna polja to znajo narediti tudi s terciarno lokacijo za kar najvišjo zaščito podatkov, kar je idelano za geografsko razpršene postavitve. Cena takšne zaščite je pri tem nižja kot pri konkurenci, saj dodatna mrežna in procesna oprema ni potrebna.

Za tiste, ki se odločajo o zamenjavi obstoječega proizvajalca diskovnih sistemom s HPE 3PAR rešitvijo, imajo na voljo funkcionalnost “Online import”, ki omogoča migracijo podatkov z drugega diskovnega polja brez dodatne strojne opreme. Po novem je podprta tudi za EMC DMX platformo (že podprti so EMC VMAX, VNX in Clarion, HDS, IBM)

Naj med drugimi novostmi na kratko omenimo še:

  • 3D Cache-ing tehnologija v sodelovanju Intel-om,
  • nova HPE 3PAR StoreServ management konzola (SSMC 3.1),
  • 3PAR File Persona (shranjevanje nestrukturiranih podatkov) je odslej del osnovnega celovitega licenciranja (omogoča združljivost datotečnih in objektnih protokolov z “block” protokoli),
  • Enhanced 3PAR Persistent Checksum – funkcionalnost, ki zagotavlja integriteto podatkov med nosilci in HBA-ji.

Povezave na podrobnejše teme:

V HPE Slovenija se za članek zahvaljujemo Mitji Koželj in našemu partnerju ATR.SIS.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku