Računalništvo, telefonija
10.10.2014 10:41
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hologram z vodno paro

Novi hologrami že burijo domišljijo ljubiteljev znanstvenofantastičnih filmov in računalniških iger.
Novi hologrami že burijo domišljijo ljubiteljev znanstvenofantastičnih filmov in računalniških iger.

Medtem ko hologrami že dalj časa burijo domišljijo znanstvenikov in ljubiteljev znanstvenofantastičnih filmov, je poljsko podjetje Leia Display System pripravilo zaslon, ki bo brez besed pustil tudi najzahtevnejše uporabnike. Zaslon namreč ustvari »zaveso« iz vodne pare, na katero namenski projektor projicira tridimenzionalno sliko. Zaradi miniaturnih kapljic vode je prikaz tridimenzionalnih slik izjemno kakovosten in nadvse uporaben tudi za izris zahtevnejših predmetov.

Zaslon poljskega podjetja Leia Display System je opremljen še s tipali, ki zaznavajo aktivnost uporabnika, kar pomeni, da omogoča rokovanje s prikazanimi slikami na enak način kot zaslon, občutljiv na dotik. Novost je trenutno žal na voljo zgolj za izposojo, na razpolago pa sta dve velikosti, kjer lahko pri večji povežemo več sistemov v enega. Čeprav je tridimenzionalni hologramski zaslon danes namenjen predvsem za oglaševanje, bi se lahko v bližnji prihodnosti uporabljal tudi za namene sodobne medicine in za igranje inovativnih računalniških iger. Slednje bo seveda mogoče šele tedaj, ko bo poljsko podjetje Leia Display System še dodatno izboljšalo kakovost slike in hitrost vrtenja tridimenzionalnih predmetov na vodni »zavesi«.

Delovanje holograma z vodno paro si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi bit.ly/Leia-Display-System.


Prijavi napako v članku