Twitter
03.02.2013 06:38

Deli z drugimi:

Share

Hekerji vdrli v Twitter in izmaknili podatke o 250-tisočih uporabnikih

Kremplji visoko izurjenih spletnih hekerjev so tokrat zajeli družbeno omrežje Twitter, saj so mu nepridipravi čez noč izmaknili podatke o več kot 250-tisočih uporabnikih. To je prizadetim uporabnikom že ponastavilo dostopna gesla in jih obvestilo, da jih bodo morali ob prvi prijavi spremeniti.
Ste danes že zamenjali vaše geslo?
Ste danes že zamenjali vaše geslo?

Spletni kriminalci vse bolj obožujejo družabna omrežja, saj na njih mrgoli potencialnih žrtev. Tokrat so kremplji hekerjev zajeli družbeno omrežje Twitter, saj so mu nepridipravi izmaknili podatke o več kot 250-tisočih uporabnikov. Ti so iz podatkovne baze izmaknili njihova uporabniška imena, elektronske poštene naslove, sejne »žetone« in celo dostopna gesla. Čeprav so bila gesla »šifrirana«, lahko hekerji brez težav razkrijejo tista, ki so šibka (kratka gesla, besede iz slovarja, imena znanih oseb in podobno).

Čeprav je družabno omrežje Twitter prizadetim uporabnikom že ponastavilo dostopna gesla in jih obvestilo, da jih bodo morali ob prvi prijavi spremeniti, je nevarnost še vedno prisotna. To seveda velja za tiste uporabnike, ki enako geslo uporabljajo za različne spletne storitve, kot so na primer elektronsko bančništvo, elektronska pošta, spletni plačilni sistemi in podobno. Ti uporabniki bodo morali kakopak nemudoma zamenjati gesla na vseh spletnih portalih.

Družabno omrežje Twitter je tudi druge uporabnike pozvalo, da novico o vdoru sprejmejo kot opozorilo, da so gesla resnično pomembna. Varna gesla so sestavljena iz večjega števila običajnih besed in so daljša od 10 znakov (na primer »to je zabavno«). Če želimo varnost gesel še dodatno izboljšati, lahko uporabimo še posebne znake ter kombinacijo velikih in malih črk (na primer »To,Je,Zabavno!«). V oblikovanje varnih gesel se vsekakor splača vložiti nekaj truda, saj so ta edina prepreka, ki vaše podatke loči od spletnih kriminalcev.


Prijavi napako v članku