Grafične kartice
01.09.2010 08:20
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Grafična kartica AMD Radeon HD 6870 na preizkušnji

Grafična kartica AMD Radeon HD 6870 naj bi bila povsem kos tudi najzahtevnejšim nalogam!
Grafična kartica AMD Radeon HD 6870 naj bi bila povsem kos tudi najzahtevnejšim nalogam!

Pred kratkim smo poročali, da naj bi podjetje AMD proti koncu leta ponudilo v prodajo novo družino grafičnih kartic. Šlo naj bi za kartice družine Radeon HD 6000, ki nastajajo v okviru projekta Southern Islands. Ker naj bi novinke ponujale nekoliko večjo zmogljivost ob nižji porabi električne energije, ne preseneča, da so jih kitajski računalniški zanesenjaki že vzeli pod drobnogled.

Ti so dejansko v preizkušanje dobili grafično kartico AMD Radeon HD 6870. Novinka je opremljena z 850-megaherčnim jedrom, izdelanim s pomočjo 32-nanometrske tehnologije. Za shranjevanje vmesnih izračunov ima na voljo gigabajt grafičnega pomnilnika GDDR5 efektivne frekvence 6,4 gigahercev.

Računalniški zanesenjaki so zmogljivost grafične kartice AMD Radeon HD 6870 izmerili v merilnem programu 3DMark Vantage in z njim dosegli rezultat X11963. To z drugimi besedami povedano pomeni, da je novinka za okoli 20 odstotkov zmogljivejša od kartice Nvidia GeForce GTX 480 oziroma za okoli 33 odstotkov zmogljivejša od kartice AMD Radeon HD 5870.

Natančnost in verodostojnost »meritev« kitajskih računalniških zanesenjakov bo mogoče preveriti šele proti koncu leta, ko bodo nove grafične kartice podjetja AMD prispele na prodajne police ameriških trgovin. V Evropi jih lahko pričakujemo šele spomladi.

Vas zanima več iz te teme?
AMD grafične kartice

Prijavi napako v članku