Računalništvo, telefonija
31.03.2023 11:36
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

GPT-5 bi lahko kmalu drastično spremenil svet

Učenje GPT-5 bi naj trajalo do konca leta. Obstaja možnost, da se bomo takrat prvič srečali s splošno umetno inteligenco.

Chat GPT je med nami šele nekaj mesecev, a že zdaj je povzročil precej navdušenja, pa tudi skrbi. Pred kratkim je zaživel GPT-4, vendar so mnogi že navdušeni nad naslednjo različico tehnologije umetne inteligence (AI) v obliki klepetalnega robota. Zdaj pa se že pojavljajo ugibanja, da bo GPT-5 svoje učenje zaključil že letos in bo s seboj prinesel pomembno AI revolucijo. Trditev je na Twitterju objavil razvijalec Siqi Chena , ki je zapisal: “Povedali so mi, da naj bi se učenje GPT-5 zaključilo decembra in da pri Open AI pričakujejo, da bo dosegel raven AGI.

AGI pomeni “artificial general intelligence” oz. “splošna umetna inteligenca”, kar se nanaša na sposobnost umetne inteligence, da razume in se nauči katerokoli nalogo ali idejo, ki jo lahko razumemo ljudje. Drugače povedano, umetne inteligence, ki doseže raven splošne umetne inteligence, v svojih zmogljivostih ne bi mogli ločiti od človeka.

Trditev Chena je precej eksplozivna, če upoštevamo vse možnosti, ki jih AGI lahko omogoči. Na pozitivnem koncu spektra bi lahko močno povečali produktivnost različnih AI procesov, pospešili delo, ki ga zdaj opravljajo ljudje in odpravili monotono in dolgočasno delo, ki bi ga lahko namesto nas opravila umetna inteligenca.

Hkrati bi takšna moč umetne inteligence lahko imela nepričakovane posledice, o katerih preprosto še nismo razmišljali. To ne pomeni, da je pred nami neposredna grožnja robotske apokalipse, vsekakor pa se lahko upravičeno sprašujemo o morebitnih negativnih učinkih AGI-ja.

To je prvi namig o napredku na stopnjo GPT-5, vendar glede na druge namige, ki jih je ponudilo podjetje OpenAI, bi lahko bila ugibanja točna. OpenAI namreč napoveduje, da bo GPT-4.5, stopnja višje od trenutnega GPT-4, “predstavljen septembra ali oktobra 2023 kot vmesna različica med GPT-4 in prihajajočim GPT-5.

Če AGI zaide s poti, lahko omogoči širjenje izjemno prepričljivih botov (programska oprema, ki preko spleta izvaja avtomatizirano nalogo) na družbenih omrežjih, kot je Twitter. To bi lahko pripomoglo k širjenju škodljivih dezinformacij in propagande, ki jo bo vse težje zaznati. Tega se očitno zaveda tudi Elon Musk. Lastnik Twitterja in kontroverzni milijarder se zavzema, da bi razvoj umetne inteligence nekoliko upočasnili in je boj proti AI botom postavil za ključni steber svojega mandata. Ena izmed varovalk pred boti bi lahko bil račun Twitter Blue, ki dokazuje, da gre za preverjen račun, za katerim stoji resnična oseba. Vseeno pa Muskova zadnja ideja o omejevanju dosega računov, ki niso plačali članstva Twitter Blue, ni bila dobro sprejeta.

Twitter je le ena fronta prihodnosti umetne inteligence, obstaja pa še veliko drugih načinov, kako lahko umetna inteligenca spremeni naš način življenja. Če GPT-5 res doseže raven splošne umetne inteligence, lahko upravičeno domnevamo, da se bo svet lahko precej drastično spremenil.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca Twitter


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Diamantni partner

Hestia Pro d.o.o.

Rakuševa ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 421 01 70