Telefoni
09.10.2019 10:47
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google kočno našel rešitev za razdrobljenost trga naprav Android?

4 razlogi za programiranje aplikacij za Android pametne telefone
4 razlogi za programiranje aplikacij za Android pametne telefone

Mobilni operacijski sistem Android je zaradi visoke razdrobljenosti iz dneva v dan manj obvladljiv, saj te mobilne naprave danes namreč izdeluje skupno že na tisoče različnih proizvajalcev. Največ izmed njih seveda najdemo na Kitajskem, saj tam najdemo kar precej podjetji, ki izdelujejo poceni, a dovolj zmogljive pametne mobilne telefone Android. Težava je predvsem v tem, da proizvajalci za njihove izdelke ne pripravljajo posodobitev, kar uporabnike prikrajša tako za nove možnosti kot tudi za varnostne posodobitve, ki so ključne za varnost podatkov.

Zaradi visoke razdrobljenosti operacijskega sistema Android so pri podjetju Google sprejeli odločitev, da znatno skrajšajo »življenjsko dobo« mobilnemu operacijskemu sistemu Android 9 Pie. Ta bo namreč lahko nameščen na novih mobilnih napravah le do 31. januarja 2020, po tem datumu pa bodo proizvajalci mobilnih naprav Android lahko nameščali le še Android 10. Ta omejitev sicer velja le za registracijo mobilnih naprav, kar pomeni, da bomo nekaj mesecev po koncu meseca januarja še vedno deležni manjšega števila novih naprav z mobilnim sistemom Android 9.0 Pie.

Pri tem velja še omeniti, da čeprav bo Android 9.0 Pie po 31. januarju 2020 prepovedano nameščati na novejše naprave, bodo varnostni popravki zanj še vedno na voljo. Google jih bo namreč še vedno ponujal v prenos, in sicer do uradne predstavitve mobilnega operacijskega sistema Android 11. Takoj za tem pa varnostni popravki za Android 9.0 ne bodo več na voljo, kar bo v težave spravilo marsikaterega uporabnika mobilnih naprav, ki ne bodo posodobljene na Android 10.


Prijavi napako v članku