Računalništvo, telefonija
16.06.2011 15:43

Deli z drugimi:

Share

Googlov recept za hitrejši internet

Iskalnik Google že dolgo vztraja na prvem mestu.
Iskalnik Google že dolgo vztraja na prvem mestu.

Lansko leto je podjetje Google postavilo lastne strežnike DNS z namenom pohitritve deskanja po svetovnem spletu. Te pohitritve so bili seveda deležni le tisti računalničarji, ki so v nastavitve mrežne kartice vpisali javne IP naslove Googlovih strežnikov DNS (8.8.8.8 in 8.8.4.4). Sedaj bo računalniški gigant poskušal deskanje po svetovnem spletu še dodatno pohitrit s protokolom SPDY. Ta je namenjen optimizaciji spletnega prometa.

Protokol SPDY, ki skrbi za optimizacijo prenosa podatkov med spletnimi strežniki in spletnim brskalnikom, je sicer na voljo že vse od leta 2009. Kljub temu ga je podjetje Google šele sedaj ponudilo kot komercialno storitev. Računalniški gigant bo protokol SPDY po vsej verjetnosti vgradil kar neposredno v lasten operacijski sistem Chrome OS, saj temelji na osnovi spletnih aplikacij. Prednosti protokola za hitrejše deskanje po svetovnem splet naj bi koristili celo uporabniki mobilnikov Android.

Pri tem velja omeniti, da prednosti protokola SPDY že s pridom uporablja podjetje Strangeloop, ki se ukvarja z optimizacijo spletnih strani. Ta je vgrajen v njihovo programsko opremo Site Optimizer. Program se dejansko »postavi« med spletnimi stranmi in spletnimi deskarji ter na ta način zagotovi hitrejše nalaganje spletnih strani. Neodvisne meritve so pokazale, da lahko protokol SPDY pohitri nalaganje spletnih strani od 10 do 20 odstotkov.


Prijavi napako v članku