Računalništvo, telefonija
06.03.2019 10:54
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlov pomočnik kmalu v hišnem robotu?

Googlov robot bi lahko uporabljali za različne namene, in sicer od poslovnih do hišnih opravil.
Googlov robot bi lahko uporabljali za različne namene, in sicer od poslovnih do hišnih opravil.

Podjetje Google je že pred leti po mnenju mnogih predstavilo kontroverznega digitalnega asistenta Google Assistant, ki obvlada marsikatero nalogo. Z njegovo pomočjo lahko poiščete odgovore na enostavna vprašanja (na primer “kakšno je vreme”) ali opravite zahtevnejša opravila, kot je na primer nakup vstopnic. Googlov digitalni asistent namreč omogoča dvosmerno govorno komunikacijo z uporabnikom, in sicer z namenom, da ugotovi, kaj uporabnik želi.

Medtem ko digitalnega asistenta trenutno najdemo na pametnih mobilnih telefonih, tabličnih računalnikih in seveda pametnih zvočnikih, ima računalniški gigant v bližnji prihodnosti še velike načrte. Podjetje Google je namreč bogatejše za zelo zanimiv patent, ki opisuje robota za olajševanje marsikaterih opravil. Temeljil bo na osnovi Google Assistanta, umetne inteligence in sistema za prepoznavo govora, ponujal pa bo tudi možnost povezovanja s pametnimi napravami, ki so postale nepogrešljiv pripomoček pametnih domov.

Če bodo inženirji podjetja Google pripravili robota na način, kot je opisan v omenjenem patentu, se bo ta lahko samodejno gibal po prostorih, pri tem pa bo lahko računal na posebno obliko radarskega sistema in drugih tipal. Robot bo znal tudi izmeriti dimenzije opazovanega predmeta in se na podlagi tega odločiti, kaj storiti glede na izkušnje iz preteklosti. To pomeni, da bi lahko novost uporabljali za različne namene – od poslovnih do hišnih opravil.

Trenutno še ni znano, ali bodo inženirji podjetja Google omenjenega robota “spravili” v množično proizvodnjo, ali bo vse skupaj ostalo zgolj na papirju.


Prijavi napako v članku