Računalništvo, telefonija
22.09.2019 13:29

Deli z drugimi:

Share

Google trdi, da je dosegel “kvantno premoč”

Kvantni računalniki postajajo vse bolj zmogljivi in uporabni.
Kvantni računalniki postajajo vse bolj zmogljivi in uporabni.

Zaradi vse večje potrebe po računski moči, kvantni računalniki prihajajo vse bolj v ospredje. Ti namreč namesto bitov uporabljajo kubite, kar znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani. Kvantni računalniki to izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost. To seveda odpira vrata k izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov, o kakršnem danes lahko le sanjarimo.

Pri podjetju Google pa zatrjujejo, da jim je kot prvim na svetu uspelo doseči tako imenovano kvantno premoč na področju kvantnih računalnikov. To dejansko pomeni, da lahko njihov kvantni računalnik opravlja različne naloge hitreje kot običajni računalniki. To vključuje na primer delitev velikega števila na prafaktorje, kar bi lahko uporabili celo za dešifriranje podatkov. Najmočnejši klasični superračunalniki bi za to nalogo potrebovali na tisoče let, kvantni računalnik pa bi to nalogo lahko opravil v zgolj nekaj minutah, kar dejansko kaže na računsko premoč tovrstnih sistemov.

Pri podjetju Google so kvantno premoč dosegli z uporabo 53 štirijedrnih procesorjev s tovarniško oznako Sycamore. Pri tem velja omeniti, da je Googlov kvantni računalnik specializiran za izvajanje le ene same naloge. To pomeni, da je uporaba kvantnih računalnikov za reševanje vsakodnevnih “težavnih” matematičnih problemov še vedno postavljena v prihodnost.


Prijavi napako v članku