Računalništvo, telefonija
03.06.2011 15:15

Deli z drugimi:

Share

Google Transit za Ljubljanski potniški promet

Načrtovanje poti z javnim prevozom v Mestni občini Ljubljana še nikoli ni bilo enostavneje!
Načrtovanje poti z javnim prevozom v Mestni občini Ljubljana še nikoli ni bilo enostavneje!

Če živite, delate ali študirate v Ljubljani in večinoma uporabljate javni prevoz, vas bo ta novica zagotovo razveselila. Mestna občina Ljubljana je namreč dobila storitev Google Transit, ki omogoča načrtovanje poti po mestu peš in z javnim prometom, in to v realnem času. Potniki lahko odslej preko spletne aplikacije Google Transit občutno lažje in enostavneje načrtujejo pot. To ne preseneča, saj novost lahko oceni našo oddaljenost od najbližjega postajališča, v kolikšnem času bomo dosegli cilj, kje bomo prestopali (če je to potrebno) ter kolikšen bo strošek našega potovanja (z Urbano).

Na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa so zapisali, da lahko potnik sam določi začetek in konec poti, aplikacija Google Transit pa mu predvidi tri najbolj idealne možnosti potovanja po veljavnih voznih redih (na njihovi spletni strani levo, pod glavnim menijem). Tu lahko uporabljamo dva načina načrtovanja. Prvi je ta, da na levi strani pod točko A in B preprosto vpišemo bolj znane lokacije, ki so blizu naše začetne in končne destinacije. Pri drugem načinu pa se, potem ko smo že vstopili v Google zemljevide, lahko sprehodimo po zemljevidu kar z miško in z njo tudi določamo točko A in točko B.

Tu velja še omeniti, da je Ljubljanski potniški promet v sodelovanju s podjetjem Google ta projekt pripravljal kar dobrih šest mesecev. Ta je bil delno razvit še v okviru projekta Civitas Elana, in sicer kot del ukrepa z naslovom ” Elektronska vozovnica in združitev vrst prometa“. Tu je seveda najbolj pomembno to, da bomo lahko potniki takoj našli podatke, ki jih potrebujemo za gibanje po prestolnici. Če bomo imeli ob sebi tablični računalnik, bomo lahko do teh podatkov prišli kar na sami lokaciji. Pohvalno, ni kaj!


Prijavi napako v članku