Telefoni
10.04.2021 06:13
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google ponovno krši zasebnost uporabnikov Androida?

Podjetje Google dejansko izdela enotno identifikacijsko številko telefona, ki jo uporabnik preprosto ne more izbrisati.
Podjetje Google dejansko izdela enotno identifikacijsko številko telefona, ki jo uporabnik preprosto ne more izbrisati.

Google ve o vas skoraj več kot vi sami, saj osebne podatke pridobiva iz vseh mogočih virov. Njegov ključni vir podatkov je seveda spletni iskalnik, ki si “zapisuje” prav vse, kar iščete in pregledujete na spletu. Dodatne zasebne informacije o vas črpa tudi prek pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Android, tudi v primeru ko je lokacijska storitev izključena in celo v primerih, ko pomnilniška kartica sploh ni vstavljena.

Neprofitna organizacija za varstvo zasebnosti uporabnikov Noyb nas je pred nedavnim opozorila, da Google še dodatno krši zasebnost uporabnikov mobilnih naprav Android. Noyb je zato francoskemu varuhu zasebnosti vložil pritožbo, saj verjame, da Google krši evropsko zakonodajo glede uporabe piškotkov. Kršitev naj bi se dogajala na nivoju uporabe tehnologije Android Advertising Identifier (AAID).

Google dejansko izdela enotno identifikacijsko številko telefona, ki jo uporabnik preprosto ne more izbrisati. Čeprav je identifikacijsko številko telefona mogoče ponastaviti, to ne izbriše zgodovine oziroma ne ustavi oglaševanja na podlagi sledenja gibanju uporabnika. Google se bo po vsej verjetnosti moral zagovarjati pred evropskim sodiščem, saj Evropska unija zasebnost uporabnikov jemlje zelo resno. Več o tem pa bo znanega v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku